用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有冇 K1下幼望班同學仔呀?
樓主: soonayuen
go

有冇 K1下幼望班同學仔呀? [複製鏈接]

回復 5# huileewing 的帖子

偉樂媽咪,歡迎你加入討論區。阿仔見到我開電腦,指住好大聲叫"媽咪,係偉樂呀,點解佢係你個電視到?"
我阿仔都係飛機組同搭K15。

係lor!真是覺得有點壓力架!忘帶圍裙都會及印. 上個星期四個仔唔記得拿手冊出來給老師看就沒有了兔仔印. 不過阿仔到現在都唔識緊張,只有阿媽好緊張地提他.哈哈!

我會前一晚告訴他要交甚麼給老師,同當天早上叫他拿一次給我看便算.

請問各位家長, 重有邊處買到冬季運動服, 我6號到校已買唔到, 個阿姐要到12月初先有.

唉!書局係唯一一個地方賣運動服。你試下打去金洋校服27302066問下有貨未?
如果要等到12月,你可以同饒老師講先著類似嘅衫返校,直到買到校服。

最近有沒有人去過書局再問? 我明天會去看看.如果神奇地有, 你們要我幫你買嗎?

請再此留言, 我明天一點半會上來check msg.

今日去了書局,還沒有貨(運動服).

請問各位下幼望班嘅媽咪,你地小朋友呢個星期在家有沒有說饒老師教佢地打功夫?阿仔揮拳踢腳同表情都似模似樣。我問咗幾次佢都話係老師教嘅!

我昨晚問了仔仔,他說饒老師沒有教小朋友功夫,但有小朋友説會打功夫!

死啦!唔通就係我個仔?希望小朋友只是說說玩吓!我已經再三叮嚀他不要打人。
十二月初啦,買唔到運動服嘅家長要留意書局有貨返未。

各位對不起!可能是小兒的影響.他最近參跟舊同學參加了一個詠春班.只上了一堂.不過可能爸爸在家跟他玩得太興奮所以他回學校也想跟朋友仔這樣玩.
聽了一個又一個關於阿仔的壞消息真係好唔開心.我知道他好想跟同學做好朋友但就永遠用了不太好的方法去吸引對方的注意力.
我覺得在家裡再多說也沒用.請問其他媽咪有沒有建議呢?
其實他現在上興趣都是想他學習吓跟其他小朋友相處. 在家裡同在外面他都好熱誠去交朋友.
不過回到學校就變了另外一個人. 點算好呢?

打功夫強身健體,有何不好?讓所有同學仔認識多點,這是沒錯的。
我們每個小朋友的特質也不同,不可強求他們的,我相信我們的努力和老師的專業,只要我們好好照顧孩子,讓他們感受到愛,他們一定能好好的成長呢!
珍亮媽媽,你好好呢!提醒我有校服賣。我明天接放學時會去買呢!謝謝!
原帖由 soonayuen 於 10-12-1 13:48 發表
各位對不起!可能是小兒的影響.他最近參跟舊同學參加了一個詠春班.只上了一堂.不過可能爸爸在家跟他玩得太興奮所以他回學校也想跟朋友仔這樣玩.
聽了一個又一個關於阿仔的壞消息真係好唔開心.我知道他好想跟同學做好 ...

是我太緊張吧!

今天去了接仔仔放學,同老師傾佐. 他說沒有學生在課室打功夫喎.
老師會實說吧?他話我仔進步了很多但係好多時候仍然太著急累事.
有什麼辦法煉專心?

小朋友是這樣的呢!如果佢太定你又會驚呢!
練專注:可先給他做有興趣的東西,做長D時間或要完成某D目標。如果小朋友坐唔定,可試試讓他做美勞:黐黐貼貼,初初可以亂貼,但慢慢就要有目的的做。(畫畫也可以)
我女都好好動,但近來會好專心的至少畫完2幅畫先離開位啦!有時仲唔捨得離開添!
原帖由 soonayuen 於 10-12-1 18:04 發表
今天去了接仔仔放學,同老師傾佐. 他說沒有學生在課室打功夫喎.
老師會實說吧?他話我仔進步了很多但係好多時候仍然太著急累事.
有什麼辦法煉專心?

哈哈!我仔最不喜歡美勞. 但偏偏學校就是要做美勞. 他看圖書同玩Thomas火車軌最定.

那麼就一切由thomas開始啦!
原帖由 soonayuen 於 10-12-1 19:27 發表
哈哈!我仔最不喜歡美勞. 但偏偏學校就是要做美勞. 他看圖書同玩Thomas火車軌最定.

肯睇書ok wow!
那麼就一切由thomas開始啦!
原帖由 soonayuen 於 10-12-1 19:27 發表

其實我應該寫清楚D..我應該問怎樣教一個小朋友對沒有興趣的東西專心呢??? 哈哈

珍亮媽,唔好意思!可能我嘅表達太緊張。我只係奇怪老師怎會教打功夫呢?
阿仔都好鍾意珍亮,其實珍亮已經不知不覺同同學建立友誼。雖然阿仔同珍亮唔同組,但同校車。
小朋友有興趣嘅事不防俾佢地做多D。好像我阿仔喜歡游泳,每次上堂我睇到阿仔認真學習,我真係好開心。阿仔都好喜歡睇書,圖畫,故事,貼紙簿都睇一餐。係因為佢知道爹哋,媽咪會陪佢睇書。有時我哋攞住本貼紙簿都可以作一個故事同阿仔討論。所以阿仔可能係班裡最多口嗰個。咁又唔係咩壞事?

回覆 1# My-BeeBoy 的文章

大人對自己無興趣嘅事,都唔會專心。點解要求小朋友做到?
不過說回來,小朋友嘅興趣係需要誘導,我自己嘅秘訣就係陪佢一齊做。
親子時間最能令孩子投入。

有冇媽咪可以pm下學期書簿費張通告俾我。C6襯我出差一拼交回老師。依家都唔知點開票同開幾錢。
‹ 上一主題|下一主題