用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS interview,來個統計…
樓主: 亞水
go

DGJS interview,來個統計…

It is very clear. Many many thanks!!! Now I have confidence to drive through 秀茂坪 and then to 寶琳北路.

原帖由 ziyi 於 10-10-4 17:49 發表
投降啊: 我沒有說泊在寶琳北路,寶琳北路是不可以停車的,只是這路是入翠林的必經之路
而泊車只有泊翠林村
入翠林得一條路 - 寶琳北路,分別是從秀茂坪/寶達方向入(行寶琳路/寶琳北路,兩條路是接著的)
或將軍澳隧道第1 ...

原帖由 ziyi 於 10-10-4 11:32 發表
上下午各只有一個報到時間,所以肯定駕車去重麻煩
因翠林是TKO半山區,沒有其他泊車地方
一係預早去,或預左父母其中一人坐係車內等入車場,另一人帶小朋友入學校
如果在港島區(上環至北角)去有3個選擇
1. 坐690,去到翠 ...

There are many arrival time slots. My arrival time is already different then my friend's. But I won't recommend people driving there if you haven't been there before. It's quite difficult to find! At least for me....I don't know the roads too well in that area, but I printed out google map, still got lost for 20 mins before finding the place.

醒目開學勳章

我唔建議人駕車去是因為當處只有一個屋村停車場,而正常來說,每個屋村停車場只有1層是時租,約50~60個位
而駕車去絕對唔難,除非是路痴
因只是一條路,而且整個將軍澳只有她位處半山(最高點是康盛),一眼就望到,只怕路痴,明明直行卻轉了灣,或駛過了不懂在何處回頭
所以最安全的方法,搭MTR去寶琳,然後17M,不用怕司機不認識路
如果不是的話搭690,98A, 95M都是一定唔會錯的選擇
( 只怕睡過了,因為一過了下一站就很遠了-分別寶琳/康盛)

原帖由 ahtan 於 10-10-4 22:45 發表

There are many arrival time slots. My arrival time is already different then my friend's. But I won't recommend people driving there if you haven't been there before. It's quite difficult to find! A ...

我想問係咪真係只可以一個家長入去呢???又話學校好想兩個家長一齊入既???

校長會望吓父母嘅喺係2nd interview,因為舊年2nd interview時,係由家長帶小朋友到校長室門口等見校長,校長會親自出嚟帶小朋友入校長室面見,咁校長只會喺出嚟帶小朋友入校長室及帶番小朋友出嚟嘅短短10幾秒望到家長咁囉。

以往唔需要填問卷。

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 17:59 發表

哦~~唔該曬! 咁點解往年有人話校長會望吓父母嘅呢?
係咪依家轉左形式,見唔到校長所以只俾一個入呢?
另外想問多句:DG要家長填問卷嗎? Many thanks!

舊年:
1st interview -- 只可一個家長帶小朋友入去學校
2nd interview -- 可以兩個家長一齊帶小朋友入去學校

原帖由 yanyant97 於 10-10-4 23:05 發表
我想問係咪真係只可以一個家長入去呢???又話學校好想兩個家長一齊入既???

原帖由 ziyi 於 10-10-4 22:58 發表
我唔建議人駕車去是因為當處只有一個屋村停車場,而正常來說,每個屋村停車場只有1層是時租,約50~60個位
因只是一條路,而且整個將軍澳只有她位處半山(最高點是康盛),一眼就望到,只怕路痴, ...

Maybe you know the area well. My friend's driver cannot find it either.

Thanks so much!!

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-4 23:09 發表
校長會望吓父母嘅喺係2nd interview,因為舊年2nd interview時,係由家長帶小朋友到校長室門口等見校長,校長會親自出嚟帶小朋友入校長室面見,咁校長只會喺出嚟帶小朋友入校長室及帶番小朋友出嚟嘅短短10幾秒望到家長咁 ...

Hi ziyi,

好多謝你甘詳細既資料,我希望到時個司機熟路啦!

share123

Does anyone know how long will the interview take? counting from meeting time?

why they request us to arrive 40 minutes before the meeting time? the child will be playing with other children in a room or she stays with the parent?

thanks.

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-4 23:11 發表
舊年:
1st interview -- 只可一個家長帶小朋友入去學校
2nd interview -- 可以兩個家長一齊帶小朋友入去學校

原帖由 ziyi 於 10-10-4 22:58 發表
因只是一條路,而且整個將軍澳只有她位處半山(最高點是康盛),一眼就望到,只怕路痴, ...

翠林的停車場是可以任泊的, 不用分時租或月租, 我們一直都是這樣(亂泊), 從沒出問題。
面試日相信人多車又多, 排隊入停車場都應該花不少時間; 如果你不熟悉翠林邨, 那麼我會建議還是坐的士最穩陣, 起碼避免因搵路/行錯路/趕時間等因素引致小朋友緊張。
最後, 祝各位小公主面試順利。

原帖由 zachnana 於 10-10-4 17:09 發表
我都係8:15報到, 9點'in', 請問知唔知'in'幾耐?

宜…椅…同一個batch播 ,大家好運
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

醒目開學勳章

領匯/秀屋署其下的停車場月租通常是沒有劃死位的
但基本上是5層停車場,會將約4層所合共的位是租給了商戶/公屋/居屋的人為月租的
如果你是月租的,有位就可以泊
時租的也是
但因為佔4層的位是租了以上的人,在停車場系統當入滿了可共時租的約一層的位時,會不准再入,除了月租的,因月租的有月租卡或電子卡
只要俾你入了,你打橫泊2個車位都可以

我那時半夜駕車回停車場,當時我月租的是有蓋,但竟然泊滿了
因有時租的泊了,有明明租頂層無蓋的有貪方便,又有不識泊車的泊到佔埋隔壁位
竟攪到我要泊入了閘後的的士位,第2早才駛返部車去有蓋的層數泊
我想帶出的時一個屋村停車場,給時租的不是這麼多,而且將軍澳的月租位是很full的,很少因月租沒有人租而劃返俾時租的

原帖由 yukico 於 10-10-5 20:29 發表

翠林的停車場是可以任泊的, 不用分時租或月租, 我們一直都是這樣(亂泊), 從沒出問題。
面試日相信人多車又多, 排隊入停車場都應該花不少時間; 如果你不熟悉翠林邨, 那麼我會建議還是坐的士最穩陣, 起碼避免因搵路/ ...

TSL:11:50-12:50
DGJS: 1:45

趕唔趕到?

原帖由 Blessings 於 10-10-5 23:56 發表

趕唔趕到?

I am afraid it is a bit rush...

Sorry... Side tracked from this subject...

Is there any written test during the interview?

如果你打的 / 自駕係可以趕到.

過往 TSL 在時間安排得幾好...

原帖由 Blessings 於 10-10-5 23:56 發表

趕唔趕到?

舊年經驗超過1小時,叫我們早40分鐘到但到Interview時間都唔俾入要遲多15分鐘,可能上一個batch overrun 啦,入去後再等>1小時去出到嚟。可能舊年剛轉inerview型式,所以有D混亂,希望今年順利。建議搭地鐵轉17M或打的安全D。舊年我就因時間問題放棄咗KTS interview,祝各位好運啦。

原帖由 貓咪咪 於 10-10-4 13:22 發表
請問有冇人知DGJS要見多久,因為我要趕要下一場.

醒目開學勳章

何謂written test,畫下畫算唔算?
我所知政府的政策是不容許筆試的

原帖由 syschan 於 10-10-6 09:42 發表
Sorry... Side tracked from this subject...

Is there any written test during the interview?

原帖由 ziyi 於 10-10-6 13:34 發表
何謂written test,畫下畫算唔算?
我所知政府的政策是不容許筆試的

Oh.... really not allow 筆試?

I just told that the interview will ask the kid to write down the answer of :  what do you see in a park (in Cantonese), then the kid should write something like 花, 草....

That means it will not appear in the interview lar...!