用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 誠徵老師 不負責任的老師
go

不負責任的老師

請了個老師敎兒子英文,第一次約好咗時間,佢前一晚打來話感冒,咁算啦。第二次時間是佢提出的,補習前幾個鐘打俾佢,佢話要遲少少,我都話好,但係等咗佢成日都唔見人又無電話打來。雖然只係個補習老師,但係做0野應該有交代,有責任心。如果咁的工作態度,其實真係做邊行都唔得的。雖然好勞氣,不過好彩佢未開始補習,如果唔係真係教壞!

王國長老

是在誠徵老師版徵到的嗎?

你所講的情況一定會有。但是,我覺得不單只是老師不守時,有的家長也會做出類似的事情。
就象我前幾天也遇到這樣的事情,有個家長主動聯絡我,請我為他的女兒補習,已經談好價錢約好時間,說隨後會PM 位址給我,當然等了幾天都是沒有PM,最可氣的是星期五竟然在網上刊登: 急找xx補習老師。雖然我們談好了,你也可以改變,但是,你欠的是交代。
所以說不管是老師還是家長,各行各業都有害群之馬!

我也是一名補習老師...同意以上媽咪既講法...有時請老師既家長又或者幫人補習既老師...守信用...守時...真的很重要...如大家彼此也守信守時的話...問題應該唔會發生...仲會合作得好愉快...(有時家長會3心2意...又想搵有質素既補習老師...有想價錢便宜...不過人之常情...我也十分明白既

是呀大家说的都没错!我是普通话老师  早前也遇到过特怪异的家长  她给少少钱叫我做多多事,诸多要求   比如他的孩子在上课时有没有笑有没有上厕所都要记下来  我认为她的要求太多,不愿给他继续上课,结果我连学费都没收到。但是这样的人还是少见的!

我所請的珠心算老師也出現了這样的情況.

將我本來安排好的時間全部打亂.很令人生氣.

最慘係我無同佢講價,價錢係佢提出的,時間亦係佢提出的,亦係佢自己主動要求份工的,但最終佢試都無試,搞到我白白呆等,仲要個仔唔好睡午覺先,等老師來咗先,之前仲買定嘢飲等佢來,結果就好失望囉!不過後來我老公話,網上咩人都有,唔好咁輕易信人,我個心先好過少少!不過我仍然相信不是人人都是這樣的!

依家請老師就要請自己區域或者近自己區域, 否者有的老師住的太遠, 開始爲了找學生, 不理邊度都接JOB 先, 一到JOB 穩定了, 感覺路途唔方便了(遠了), 就會取消遠程的學生. 搞得自己小朋友又要再搵老師, 從新適應. 仔又報了10月鋼琴比賽和明年初校際鋼琴比賽. 本來呢個老師已經安排好了, 仲計劃我仔出年尾考3級試. 搞得我亂嗮龍.
家長都希望有個老師一直可以長期FOLLOW到自己小朋友所學興趣....甘樣真系影響小朋友心情.
所以家長最好選擇近區域或者自己區域老師....

你呢個家長好好好過份呀...
唔好話你係當時人...
我聽到都覺得好好好激氣呀!!!

原帖由 Andrew_0611 於 10-10-3 22:47 發表
坦白講,我既是老師,又是家長,你們的情況,我兩樣都有試過,不過最令我討厭的就是一個家長....
其實個個小朋友是朋友介紹的,原本我已經唔係好鐘意,因為佢係咁同我講價(其實講價唔係問題,比著我都會,但是他一步都唔讓), ...

無錯...唔係個個都係咁...我相信有好多都好好...
不過你今次呢個真係超唔負責任, 超唔得...
O係邊度搵架???
教育王國???
係既真係要提下其他mama...等大家都唔好搵佢補!

原帖由 chelma 於 10-10-3 23:50 發表
最慘係我無同佢講價,價錢係佢提出的,時間亦係佢提出的,亦係佢自己主動要求份工的,但最終佢試都無試,搞到我白白呆等,仲要個仔唔好睡午覺先,等老師來咗先,之前仲買定嘢飲等佢來,結果就好失望囉!不過後來我老公話,網上咩人都有,唔好 ...