用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 k2 係米唔應該寫咁多字呢?
go

k2 係米唔應該寫咁多字呢? [複製鏈接]

聽人講話k2手肌尚未成熟
容易執錯筆用錯力, 導致容易攰, 日後亦很難糾正手勢
建議唔好寫太多字

係米呢?

0    0    0    0

教育署規定學童4歲前不能要佢執筆寫字,否則犯法.
但畫畫及圖案(似文字)可以.

原帖由 happyelimme 於 10-10-2 08:07 發表
建議唔好寫太多字

係米呢?
無知是福

Should start at k2. Else u cannot catch up when the kid goes to primary 1. Have u seen how many words they have to write in p.1? Have to do dictation in the 1st month in Chinese and English!!! How can u cope if u start teaching how to write in k3?

你似乎誤解我標題為"k2係米唔應該寫字呢?"----這跟我標題原意是有好大分別的...
我問題係....係米唔應該寫咁多, 而唔米唔寫, 更不是start teaching how to write in k3!

anyway, thx for your reply

原帖由 Jasmine-4711 於 10-10-2 11:31 發表
Should start at k2. Else u cannot catch up when the kid goes to primary 1. Have u seen how many words they have to write in p.1? Have to do dictation in the 1st month in Chinese and English!!! How can ...

這個我明白!  但我想問 k2係米唔應該寫咁多字呢?
在另1 topic見家長分享開始train小朋友練字及寫課外生字, 有家長就建議k2不應寫太多字, 原因就是我之前講過那些弊端..所以才開topic問

... [/quote]

原帖由 brian61950 於 10-10-2 10:03 發表
教育署規定學童4歲前不能要佢執筆寫字,否則犯法.
但畫畫及圖案(似文字)可以.

咁應該問小一係咪唔應該開學第二個星期就默書?!

其實係唔應該咁早用筆既,因手部肌肉發展未完善,迫佢盞佢受苦嚇怕佢,仲衰.
多d認字先,可用手指係空氣寫字,或用手指點水係鏡面寫,又有樂趣又學到野.
無知是福

雖然我都一早睇左D育兒書,又係話唔好太早執筆寫字,但為配合升讀傳統小學,冇辦法唔行前幾步...好彩我女暫時都OK。其實都係睇小朋友進展嚟教。
要平衡好壞之處,如果真係好buy D理論,可以考慮活動教學嘅學校,就唔使迫得咁緊...
係咪你小朋友依家讀緊嘅學校好多字寫呢?

基本上我個仔現在K2, 每日2本寫字功課, 中文字寫15個字左右, 英文字又寫15個字左右, 另外我又比一本阿仔寫, 即是每日寫40個字左右, 晚上又讀書, 每星期默書一次, 阿仔都無投訴, 咁即是OK, 當然最後係睇小朋友本身得唔得啫..唔得未減少啲, 得既未做多啲..

原帖由 happyelimme 於 10-10-2 08:07 發表
建議唔好寫太多字

係米呢?

K2都叫做一個合理歲數寫字,點解唔好咁早寫字,因為係關手眼協調關係,如果佢覺得吃力既話(唔係做唔到,係用好大精神去做)又未必寫得靚,又失左自信心,覺得點解自己會做得咁辛苦,第時會無左個興趣,我仔同女,兩個不同教法,女係K2時,寫字我要求好高,的確寫得好靚,但我真係郁D就擦,郁D就打架.....到我仔,無乜逼佢,佢反而好喜歡寫野....所以,我而家暫時覺得,寫到就寫啦,各人有不同既學習進程,做得吃力既話,咪再遲D先....我仔一上小一時,真係有段時間要適應,開學果兩個月,我真係幾唔得閒,續個字續個字要話比佢聽點寫,但好快佢就CATCH UP得到......如果唔寫字住,咪認下字先囉,又啱佢地既發展,唔會太逼.....認字讀書需要既時間,係多過練寫字架....仲對第時考試有好大幫助,比起早學寫字更大幫助,第時份中文卷係考語文運用,考默書只係一小部份.....

其實真係要睇個小朋友迫唔迫得,好多時小朋友的能力係你估唔到的,如果佢得咪俾佢做,唔得寫得唔靚唔緊要,最重要係個小朋友盡左力,咁就算佢寫得唔靚都無所謂,大d佢自然會寫得好,真係千奇唔好成日係又擦唔係又擦,我地做父母擦就容易,個小朋友寫番就好難!!
至於k2要寫咁多字,唉!我覺得老師都唔想,但個遊戲係咁玩就無辨法。講真而家有几多小學係容易,如果課程容易咁家長又唔會揀,所以間間小學都鬼咁深。引申落去,幼稚園又點可以唔寫字呢?你而家可能覺得間學校有問題,但當你到k3你小朋友要升小學,你就會覺得好彩自己揀的幼稚園都几深教左好多野,如果唔係,你見到人地d小朋友識讀好多書同識寫好多字,但你小朋友重係一舊飯咁,個時你重惊!!
都係個句,老師俾旳功課照做,寫得好唔好唔緊要,最緊要小朋友盡左力,同佢可以認到個字就ok!

咁早寫字,有得獎嗎!唔明家長,以為乜都認為『早人一步,理想達到』,學習唔係單調一樣,學寫字,係要全身運動,寫字呢 d 簡單野,遲些小有乜所謂,語文最重要係文字理解及運用,唔係寫字,如果因為早寫而引起小肌肉毛病,就唔底 la。
所以 k3 寫,我囡咪係,唔見得中文唔見得人 bor

"教育署規定學童4歲前不能要佢執筆寫字,否則犯法.
但畫畫及圖案(似文字)可以."  --- 咁請問點解小學一年級D課程咁深 ? 唔通D小朋友用2年既時間就可以學識寫字, 係邊度有問題 ? 我唔明白.
如果唔係小學課程深, D幼稚園又唔駛咁早教小朋友寫字, 我亦都係因為驚個仔升上小學追唔到課程, 所以我先同他報一間深D既幼稚園, 有時我們做父母為小朋友所做既決定, 真係唔知對定錯 (對我來講)

原帖由 Lhin 於 10-10-5 22:34 發表
"教育署規定學童4歲前不能要佢執筆寫字,否則犯法.
但畫畫及圖案(似文字)可以."  --- 咁請問點解小學一年級D課程咁深 ? 唔通D小朋友用2年既時間就可以學識寫字, 係邊度有問題 ? 我唔明白.
如果唔係小學課程 ...

我個仔咪返k2寫字既幼稚園囉....k3先寫詞語,仲唔係好難果d添....小一開學...佢又放左兩個星期假....間小學又深,一開學要作句子,話初頭單句都可以....咁佢放左兩個星期假...返左一星期就要作覆句喇....初初果一兩星期....做功課做到爬下度....但..........後尾咪好好囉..寫字需要時間適應而已,果果都係擔心跟唔到....一味係度逼, 係咪真係會跟唔到?唔係囉.....語文運用真係好緊要....由其而家個課程....老師話tsa,有三篇閱讀理解....呢d閱讀理解...好多時字係有得抄...反而,你唔識認/讀個字仲幣....你都唔知佢up乜,點答啫,你唔識寫都仲可以抄...不供詞填充,只係佔份卷小部份...

可能我個仔間幼稚園太淺啦, 而加上咗小學好多字都唔識, 仲成日要默書, 超級大壓力, 其他同學仔個個都話OK, 都唔知幾時先追得番佢哋D程度呀?

原帖由 Sindy 於 10-10-6 08:48 AM 發表

我個仔咪返k2寫字既幼稚園囉....k3先寫詞語,仲唔係好難果d添....小一開學...佢又放左兩個星期假....間小學又深,一開學要作句子,話初頭單句都可以....咁佢放左兩個星期假...返左一星期就要作覆句喇....初初果一兩星 ...
‹ 上一主題|下一主題