用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一自行收生截止 母漏文件淚灑喇沙
go

小一自行收生截止 母漏文件淚灑喇沙 [複製鏈接]

喇沙小學於昨午4時截止接受自行收生申請表,黃小姐僅僅趕在截止前5分鐘到場,但遞表時發現無帶兒子身分證明文件副本,申請被拒,淚灑當場。她雙眼通紅說,感到失望及難過,擔心兒子未能入讀理想小學。

昨日是小一自行分配學位申請最後一天,不少家長為子女在「死線」前交表,為子女帶來升名校的希望。傳統名校喇沙小學共收到逾800份申請,較去年升逾15%,但有「大頭蝦」媽媽因忘了準備兒子出世紙副本而被拒諸門外,淚灑小學校門前,她抱怨自己太大意害了孩子升名校夢。

小一自行分配學位上周五至昨日接受申請,家長有最少5個工作日到小學交表,喇沙小學只招收90人,總共收到848份申請,較去年升15.7%,平均10人爭一學額。校長梁周嘉平表示,由於人口上升及學校受家長歡迎,所以出現升幅。

自責大意 累兒子失機會

記者昨午在喇沙小學門外,發現幾名家長為兒子作最後衝刺,最後一名申請者黃小姐在3時55分進入校內交表,但哭出來,原來她忘記帶兒子的出世紙副本,校方也因為限期已到,未能讓黃小姐再次補交文件。黃小姐嗚咽說:「我平時打理兒子的事情,上星期因為出差公幹,丈夫也不知道是申請限期,我又太大意,是我令兒子錯失升好學校的機會。」

另一名排「尾二」的王先生3時45分抵達喇沙小學,可是一肚氣走出來,王爸爸說:「我太太忘了為兒子報名,今日又漏了帶文件的正本,校方話不准補交,現在讀不讀都罷了,改讀香港的美國、新加坡國際學校算了!」

劉德學校護校成功

另外,去年因收生不足而自資開辦小一的樂善堂劉德學校,於自行收生階段已取錄19名學生,提早宣布護校成功,明年可重獲教育局資助。副校長區耀輝表示,校方早前額外斥資200萬元,提升學校的設備和教學質素,加上部分家長同時有子女就讀區內幼稚園,成功吸引區內其他家長報讀。

過去一直瀕臨被殺的鮮魚行學校,今年自行分配階段報讀人數比去年增加五成至41人,校長梁紀昌表示,學校會利用25個自行分配學額取錄學生,相信學校有望用盡50個小一學額。

立法會教育界議員張文光表示,若有申請家長到場交表時文件不足,學校可考慮彈性處理,他又安慰家長毋須太大壓力,並指即使報了名,亦不代表一定獲取錄,家長亦可考慮選報統一派位。

0    0    0    0

Should accept her application and submit other document asap....

凡事唔好較得咁"問"
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

出差唔係借口. 申請得喇沙一定比較緊張, 點解要到最後5分鐘先交表??仲要帶唔齊文件??係有心申請都要了解須要咩文件, 幾時截止. 唔得閒都可以搵人代交. 我申請既唔係名校我都緊張到死, 第一日早到等學校開門, 出門前檢查文件幾次. 唔想有任何差池. 所以我絕對唔同情呢位媽咪

醒目開學勳章

原帖由 BBTWIN 於 10-10-1 22:26 發表
出差唔係借口. 申請得喇沙一定比較緊張, 點解要到最後5分鐘先交表??仲要帶唔齊文件??係有心申請都要了解須要咩文件, 幾時截止. 唔得閒都可以搵人代交. 我申請既唔係名校我都緊張到死, 第一日早到等學校開門, 出門前 ...

十分同意,佢地只可以說是不負責任的父母
如果文件齊,我見我有d朋友都是搵人代交的。
幾忙都不可能最後幾分鐘才去交表。

原帖由 TMMA 於 10-10-1 22:36 發表

十分同意,佢地只可以說是不負責任的父母images/smilies/default/bb40.gif,
如果文件齊,我見我有d朋友都是搵人代交的。
幾忙都不可能最後幾分鐘才去交表。 ...

想想下其實佢係咪博上鏡?? 佢恨到啦.

信不信由你,見一見報之後,可能校長又受佢誠意打動,破例收佢個仔.
咁當然係出年六月後既事啦.

記得早兩年有條友次輪派位前早兩三晚搵家人係人地學校門口等叩門見校長(佢預左派唔到或根本唔同區),惹到d傳媒日日來影佢採訪佢,校長也走出來勸佢地番屋企,因不是先到先得.佢點都唔肯走直到派位當天校長見完佢及小朋友之後,校長同該家長一齊走出來見傳媒,話受佢誠意打動,破例收佢個仔渦.

不能做最先,做最後博見報.
又得10分或15分呢招都不錯.

呢段新聞有d吊詭,帶漏正本梗冇你份啦,但只是帶漏左個仔既身分證明文件副本,注意乜都帶齊,只欠一份副本,即是正本有帶,我就唔信老師/識員咁絕情唔肯幫你影印.
無知是福

醒目開學勳章

係邊間呀?
原帖由 brian61950 於 10-10-1 22:54 發表
信不信由你,見一見報之後,可能校長又受佢誠意打動,破例收佢個仔.

記得早兩年有條友次輪派位前早兩三晚搵家人係人地學校門口等叩門見校長(佢預左派唔到或根本唔同區),惹到d傳媒日日來影佢 ...

回覆 7# brian61950 的文章

我太太因為一個回郵信封比個主任玩左個幾鐘頭......唔幫就唔幫.....

原帖由 BBTWIN 於 10-10-1 22:26 發表
出差唔係借口. 申請得喇沙一定比較緊張, 點解要到最後5分鐘先交表??仲要帶唔齊文件??係有心申請都要了解須要咩文件, 幾時截止. 唔得閒都可以搵人代交. 我申請既唔係名校我都緊張到死, 第一日早到等學校開門, 出門前 ...

我估佢都係15分,如果舊生或有宗教果d應該一早交左。或者最後大抽獎抽到呢?

唔記得邊間油天,當年嚇死人,一路睇一路笑.

原帖由 wingogo 於 10-10-1 22:59 發表
係邊間呀?
無知是福

其實如果唔係最後一日,佢叫你下次來過真係冇野講.

原帖由 ANChan59 於 10-10-1 23:01 發表
我太太因為一個回郵信封比個主任玩左個幾鐘頭......唔幫就唔幫.....
無知是福

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-10-1 22:54 發表

記得早兩年有條友次輪派位前早兩三晚搵家人係人地學校門口等叩門見校長(佢預左派唔到或根本唔同區),惹到d傳媒日日來影佢 ...

即係 ~~ "破釜沈舟" "盡地一煲".....

醒目開學勳章

即使last day 嘅上午do有得救
原帖由 brian61950 於 10-10-1 23:07 發表
其實如果唔係最後一日,佢叫你下次來過真係冇野講.

醒目開學勳章

知5知佢地1共等左幾耐? 2天?
原帖由 brian61950 於 10-10-1 23:04 發表
唔記得邊間油天,當年嚇死人,一路睇一路笑.

起碼2晚至3晚.

原帖由 wingogo 於 10-10-1 23:15 發表
知5知佢地1共等左幾耐? 2天?
無知是福

呀!我又醒起一件事,如被要求提交回郵信封連郵票的,那要恭喜你了.因為係極大機會或有機會先會咁做.

女當年15分,收表時老師都好求其是但,唔記得問我攞地證都夠膽死,我提佢先收番.

原帖由 ANChan59 於 10-10-1 23:01 發表
無知是福

醒目開學勳章

返屋企訓醒再來
定響門口瞓埋呀?
原帖由 brian61950 於 10-10-1 23:18 發表
起碼2晚至3晚.

我想問, 我老公去交表時, 點解唔收我2個回郵信封o既? 唔記得定係唔係間間都要收?

原帖由 brian61950 於 10-10-1 23:25 發表
呀!我又醒起一件事,如被要求提交回郵信封連郵票的,那要恭喜你了.因為係極大機會或有機會先會咁做.

女當年15分,收表時老師都好求其是但,唔記得問我攞地證都夠膽死,我提佢先收番.

...
‹ 上一主題|下一主題