用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY學費咁貴又沒正式有公開試成績..
樓主: meow~meow
go

CKY學費咁貴又沒正式有公開試成績.. [複製鏈接]

原帖由 cat_house 於 10-9-30 17:54 發表
新辦學校或舊有學校都有成績優異及成績差的學生。舊有學校有track record又如何?要是小朋友在不適合他的學校成長﹐他可能亦會成為成績差的學生﹐升不到大學。亦有些小朋友中途已被勸說離校﹐track record未必和你有關。
再 ...

第一,就係小朋友成長已經有太多變數,我唔想間學校都係變數。我好明白track record未必關我個小朋友事,強如Co-ed都係得8x%會考有14分以上(其實14分係一個好低分的數字)。但你唔信track record的話,你願意把小朋友放在得6%有14分的band 3學校嗎? 我還很記得當年某被受吹捧的新進直資學校第一年出會考成績,一地眼鏡碎.....

第二,好贊同要搵一所合適小朋友的學校,但市場已有成績、唔同教學方法的學校多的是,點解要搏一些沒有往績的。

第三,因總總原因自願或被迫離校的事在任何學校也可能發生,包括新辦學校。

第四,家下差不多所有學校都標榜全人發展,點解一定要新辦學校才可以俾到個小朋友。

第五,討論的題目是一些新辦而未有成績的學校。

原帖由 hui3328 於 10-9-30 18:28 發表
可能每個人對名校的定義不同. 有人以公開考試或校際比賽成績作標準. 有人則以其不菲的收費, 家長的背景, 愉快教學, 豐富的課外活動, 出國考察等下定論. 只要有人多吹捧幾次, 自己也相信入咗名校啦!

...

以前名校是指那二十二間補助學校加埋KC, QC等幾間官中,邊有家下咁濫•••••

其實,使唔使咁執著邊一間係真正嘅名校?

對於沒有住跡,而仍選擇,如有良好結果,便稱為有眼光,如果結果不佳,便是不仔細考慮和太疏忽。
我認為頭幾屆的學生家長眼光遠大,跟著的幾屆學生家長只是正路的選擇。
cky雖然沒有所往跡,但學生家長和熟悉他們子兒的朋友都知道,學生每天都在表現他們的學習成果。

好多人都話CKY好 , like佢冇dictation, 冇test....但佢language方面就比較強 , 我識人由小一讀到而家上了中學 , 但聽說小學老師好寬鬆 , 學生竟敢扯老師头髮 , 而學生亦常頂咀 (但可能只是一小撮學生而言), 到了中學階段 , 一般而言, 成績水平應沒傳统學校那般高 , 但也拿到scholarship免卻部分school fee, 所以真不知出外公開試時候的競争力如何 , Honestly speaking, being CKY students, 應不易適應其他學校 , 也只大部份直升其中學 , 但將來升本地大學就真不知成功率如何 ?

嘿嘿!!  今天是CKY最後一天報名日,如果班學生又扯老師頭髮,又無紀律, 真係唔好報,更要叫其他人唔好報。  好人有好報......

CKY雖然無公開考試紀錄,學費又貴,但班中產家長幾年都唔幫子女轉校,讀免費書, 起碼每個月慳幾千,重要讓細佬妹入讀。 耐人尋味,莫過於此!!!  

原帖由 charlotte2008 於 10-10-2 02:19 發表
好多人都話CKY好 , like佢冇dictation, 冇test....但佢language方面就比較強 , 我識人由小一讀到而家上了中學 , 但聽說小學老師好寬鬆 , 學生竟敢扯老師头髮 , 而學生亦常頂咀 (但可能只是一小撮學生而言), 到了中學 ...

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 18:49 發表

第一,就係小朋友成長已經有太多變數,我唔想間學校都係變數。我好明白track record未必關我個小朋友事,強如Co-ed都係得8x%會考有14分以上(其實14分係一個好低分的數字)。但你唔信track record的話,你願意把小朋友放在得6% ...

某被受吹捧的新進直資學校 ... which one?

各人有不同原因, 期望! 我既原因如下:
點解入CKY?>>因入唔到有往績既名校. 雖然CKY新, 但保良局辦學都有好多年! 第一間私校, 點都會睇緊D.
點解唔轉校?>>入到去先知道自己既小朋友在CKY只屬中游. 前面仲有一班叻既可追. 但學校又俾好多機會呢班唔係頂尖既參加樂團, 表演等. 加上小朋友好鍾意返學, 好鍾意間學校. 仲保持好強既求知欲. 又有時間俾佢睇書, 又唔駛同佢為功課勞氣.所以一動不如一靜.
無黙書, 測驗?>>其實有好多! 不過改咗名叫評估, 挑戰站! 家長唔可以預先同小朋友溫習. 但會知道小朋友既表現, 邊方面弱.
學費貴?>>係好貴! 特別係我地呢D唔係公務員既! 不過慳咗D補習費. 唯有自己慳D. 如果有日轉校都可能因為呢個原因.
無往績?>> 呢個都係憂慮. 但學校每年都有安排學生參加澳洲國際聯校評估, 所以CKY家長好清楚小朋友既表現. 而我亦安排小朋友參加CAMBRIDGE 及 GAPSK 試等.  要清楚佢既表現, 俾甘多學貴, 唔可以朦查查唔知值唔值.
>>其實CKY家長都係好緊張成績, 入大學率等. 但依家入大學無我地以前甘難. 反之, 要提高小朋友競爭力, 獨立思考, 批判能力日見重要. CKY家長多是中產, 要俾甘多學費, 唔會無要求! 而我又唔覺叻個批轉咗校. 都係個句, 叻既去到邊都叻. 最緊要適合, 免強無幸福!

本人好多朋友 ,尤其是公務員 (可能CKY學費貴 , 但可享政府資助)也一窩蜂追捧報名 , 可能係人云亦云而已 , 但我識果位學生的自理能力極差 (如 : 去厠所也不能自我處理), 連學校老師也可容忍 , 佩服老師也願意協助學生"解決" , 上到中一 . 中二仍未改善 , 老師每每也致电家長到校協助學生 , 這也是老師及家長造就孩子有"王子 / 公主病 " , 真害了孩子不能成長 ,真可悲 ! 所以 , 本人對CKY的印象真係麻麻 , 而學術方面 , 我也不相信它會太強 , 因課程太寬鬆 , 而IB就要上到預科才有 , 競爭力又如何呢 ? 真不知可否接上本地大學 ?

註: 本人子女尚小 , 未須報小學 , 絕不是抵毁CKY , 只是share一下我所知的 , 可能我亦知道很少 , 但其中也可能有精英學生都未定 .

我小朋友都係讀CKY, 我覺得學校好著重培養小朋友自理能力, 學習態度, 而且學校同樣著重學生品德行為.   我小朋友雖然讀Y1, 但我反而覺得佢升小一之後比幼稚園時期更喜歡返學, 處事方面更獨立對別人更有禮貌.   CKY老師們教導小朋友真係自有一套方法, 我小朋友都係坐唔定嘅人, 但係佢上堂時候十分專心, 而且經常主動幫助老師同學, 佢話返學好開心, 好多參與機會, 老師又好好人, 每日放學後都會好開心同我分享佢係學校經歷過什麼事情, 又會每日好期待返學.   所以我覺得學費雖然比較貴, 但小朋友嘅得著已經值回票價, 其實每個人要求都唔同, 大家各取所需, 只要自己覺得適合自己的小朋友就OK啦 !   

原帖由 charlotte2008 於 10-10-2 12:46 發表
本人好多朋友 ,尤其是公務員 (可能CKY學費貴 , 但可享政府資助)也一窩蜂追捧報名 , 可能係人云亦云而已 , 但我識果位學生的自理能力極差 (如 : 去厠所也不能自我處理), 連學校老師也可容忍 , 佩服老師也願意協助學生 ...

真巧! 我也見不少case發生o係有好好往績o既名校, 小朋友中學仍有公主病/王子病, 自理能力極低, 連換衫都要同學幫!
唔單止咁, 仲有不少"蝦"同學o既暴力事件都竟發生o係果d名校內, 但學校都會"家醜不外傳"! 家長於校內一定知!
呢d又反映d咩呢?

原帖由 charlotte2008 於 10-10-2 12:46 發表
本人好多朋友 ,尤其是公務員 (可能CKY學費貴 , 但可享政府資助)也一窩蜂追捧報名 , 可能係人云亦云而已 , 但我識果位學生的自理能力極差 (如 : 去厠所也不能自我處理), 連學校老師也可容忍 , 佩服老師也願意協助學生 ...

可能學校或老師往往也不想張揚學生不好的地方 , 但我真佩服那位老師願意幫手處理高年級同學的"大解"後的清潔 , 但同時也害了孩子無法成長 , 當然其父母也是罪魁禍首 , 我亦相信孩子的自信心或社交能力也因此而大大逄低 , 所以我們也應做个"responsible"的家長 , 教好自己的子女

每天補習兩個鐘都要二千幾,d補習先生多數得中學程度。
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D2&page=1
cky每天成六個鐘,個個老師都喺大學畢業,仲有超過一半喺net(英語是母語的老師,在學校亦只會講英語),先至收五六千,更喺要掙住入喇。
雖然未有往跡,但喺如果你見到個個小朋友都鍾意返學,活潑開朗,唔使死谷,功課小,上課跌序好,積極參與學習,七成課堂以全英語授課,小一小二的學生已會喺課餘時間用英語傾計,小五便要以中英文各寫一篇千字論文,但實際上有不少寫二三千字。
看到這樣的學生,你能不心動嗎?

我唔係好贊成用二分法去睇傳統和新派直資學校,好多傳統學校其實都在與時並進,並不如我們小時候讀書般。我亦欣賞新派直資課程比較靈活,重學習體驗和學生的個人特點。所以都係個句,要睇小朋友性格。有好多入名校的父母,其實是滿足自己多過小朋友的需要。至於那類學校能愉快學習,我相信只要父母唔好比咁大壓力D小朋友,邊類學校都一樣開心。如果父母見小朋友入左直資後,又擔心冇測考,冇默書,課程淺,然後又要小朋友上公文,上補習班,考劍橋試,其實又有什麼分別呢?與其這樣,不如揀間深D留番比學校操,成班小朋友個個都係咁學時,佢地重唔覺得辛苦。

每年到報考的時候特別多傳說, 阿A個朋友個仔個同學話邊間邊間所謂名校又點點點....; 又或傳到那些名校學生識飛咁。

作為該校六年級的家長, 我想我也可以以第一身講一下:
公主病同皇子病基本上在任何一間學校都有, 只是有些學校(如CKY)希望以愛去教化小朋友而相對有較高的容忍量, 有些學生比例人數較高的老師, 又要趕課程, 又要照顧近40人一班, 便以較嚴厲的方式作對策, 回到家咪同樣係家中的小公主﹑小皇子。這個病並非學校做成的。

至於成績問題, 投考得CKY的家長都知道, 他們著重的係語文能力, 語文能力強就修讀任何一科都無問題啦! 當然相對在考試的應變能力就可能無傳統的來得厲害, 不過看到近兩年的International Assessment成績也有很好的成績, 當然也有考得一般的學生啦!

另一方面, 係咪讀CKY就等如不在港升學, 在我而言係"不", 我要求我的小孩跟我一樣要在港修讀1st degree, 再上就自己考scholarship攪掂。

幾年前曾經有一年級的家長在家長會好大聲話"我個小朋友未入來之前每個星期默成40多個生字, 而家唔夠一個月就什麼都忘記了", 當時有人向家長說"你應該清楚明白死讀係無意思, 懂得運用才是最重要。"在此亦奉勸各位準備考小一的家長要清楚知道學校的理念, 不要只聽說又或企圖入學後用家長力量去改變學校。

而你識個位同學係咪本身有問題, 所以學校可以容忍他或她?有時事情要看全面, 亦需對小朋友公平一點。

傳統教法唔係一定得, 快樂學習也未必一定係失敗, 每個人都有自己的一套想法, 每間學校都有人考第一, 有人考第尾, 最後大家都係為兒為女, right?!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-30 15:02 發表
各人有唔同期望
好似大家成年人, 都有人讀完MASTER揀做全職主婦, 有人朝7晚12努力搏殺, 有人寧願9-5他他條條無壓力
咁係咪搵錢最多就等於最好? 人生有好多樣野要BALANCE, 對我黎講, 小朋友生活亦一樣, 除左鋤書仲有 ...

在香港,要找一間行小班,雙班主任制:一個net, 一個講國語的,學費少過八萬一年,記憶中,應不會超過三間。 要找同類型的,公道講句,CKY學費唔算貴了。  

CKY學生的學習,相對較輕鬆,我認為,或多或小是學生學兩文三語的過程,特別是英文,能在IMMERSION 的有效環境學習。如果無語景,學完唔用就忘記,忘記之後又要再學,往往事倍功半,唔辛苦就假了。香港人學了十幾年英文,點解會work so hard, but learn so little?真係要反思。 廣東話其實好難學,但大家根本自然就學會。

如果學英文,特別是初小,靠做補充練習,默生字就得的話,呢個世界,就唔會有補習天皇,瘋狂英語了!!  一個星期識40個生字,一年就可以識2000個,二年級可以考會考,三年級可以考SAT, GMAT啦。嘩,太美好了!!!

可能真係會有家長一窩蜂報名,一窩蜂帶子女面試,一窩蜂交五千幾留位費,一窩蜂交幾年學費.....  情況普唔普遍,請自行判斷啦。 

個別情況,真真假假,請自己獨立分析。我反而覺得,如果真有其事,學校,老師,同學的包容值得尊敬。

真係貴唔貴見人見智,其實各人有各人的喜好,如比我揀,我會揀維多利亞.
又係唔洗8萬,師資設施景觀一流.

原帖由 fatgoat 於 10-10-3 08:20 發表
在香港,要找一間行小班,雙班主任制:一個net, 一個講國語的,學費少過八萬一年,記憶中,應不會超過三間。 要找同類型的,公道講句,CKY學費唔算貴了。  

CKY學生的學習,相對較輕鬆,我認為,或多或小是學生學兩文三語的過程,特別是英文 ...
無知是福

維多利亞好似好商業化 and d 老師們都幾懶巴閉咁. ( 只係電話度都好 show off ,愛心夠不夠我不知. 但我就 feel 度 少少功利 low.
‹ 上一主題|下一主題