用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY學費咁貴又沒正式有公開試成績..
go

CKY學費咁貴又沒正式有公開試成績.. [複製鏈接]

點解咁多人揀?我雖然都 buy 佢既理念..
but 以HK$5,000 - 7,000/per mth 既學費, 點解唔揾返老牌 e.g St. Stephen's college.. or internation school e.g 蘇浙 & sis etc 有中文學既學校.

只係好奇.
   1    0    1    0

我估:
1. 其他學校都唔係你話入就入. in 失敗無得揀.
2. 對好多家長 5-7 k 唔算貴
3. 住近學校
4. campus 正.

原帖由 meow~meow 於 10-9-30 14:19 發表
but 以HK$5,000 - 7,000/per mth 既學費, 點解唔揾返老牌 e.g St. Stephen's college.. or internation school e.g 蘇浙 & sis etc 有中文學既學校.

只係好奇. ...

原帖由 meow~meow 於 10-9-30 14:19 發表

只係好奇. ...

家家有求,有人信咪得囉,大把直資學校未出成績就被人吹捧為新一代名校。

Buy佢教學理念既人自自然然會走出來話間學校點樣點樣好,又話各科水準點樣點樣高。N年後當有公開試成績出來,發覺成績麻麻又會有人出來說求學不是求分數,又話要俾d時間學校實踐它的教學理念乜乜物物。

最慘係果d聽人講好又冇考慮楚的家長,白白讓自己個小朋友去做白老鼠。好老實,我就唔會俾個小朋友做實驗品囉!

醒目開學勳章 王國長老

各人有唔同期望
好似大家成年人, 都有人讀完MASTER揀做全職主婦, 有人朝7晚12努力搏殺, 有人寧願9-5他他條條無壓力
咁係咪搵錢最多就等於最好? 人生有好多樣野要BALANCE, 對我黎講, 小朋友生活亦一樣, 除左鋤書仲有好多野要經歷
揀左份工他他條, 就唔好去到年尾見到人地I BANK出幾個月BONUS就識話"佢就好啦", 有因至有果, 至緊要明白自己期望緊D咩, 回報有好多種架
原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 02:41 PM 發表
家家有求,有人信咪得囉,大把直資學校未出成績就被人吹捧為新一代名校。

Buy佢教學理念既人自自然然會走出來話間學校點樣點樣好,又話各科水準點樣點樣高。N年後當有公開試成績出來,發覺成績麻麻又會有人出來說求學不是 ...

但係臻美事件, 令我對哩d直資有D介心.

醒目開學勳章 王國長老

咩叫"呢D直資"?
臻美自己有獨立辦學團體, WHEREAS直資只係一種FUNDING模式, 同臻唔臻美無關
年年都有津校要殺校, 咁係咪間間津校都唔掂先?

原帖由 ZeroM 於 10-9-30 03:17 PM 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-30 15:02 發表
各人有唔同期望
好似大家成年人, 都有人讀完MASTER揀做全職主婦, 有人朝7晚12努力搏殺, 有人寧願9-5他他條條無壓力
咁係咪搵錢最多就等於最好? 人生有好多樣野要BALANCE, 對我黎講, 小朋友生活亦一樣, 除左鋤書仲有 ...

所以咪話家家有求囉,最緊要知你自己想要d乜。不過都係個句,無論幾清高講到尾都想入大學o架? 咁即是要睇成績啦。好了,這些學校未有成績喎?況且就算要開心學習都可以唔做白老鼠的。

另外,答番樓主,讀得CKY相信大部份都唔諗著係香港升學,呢d學費小事啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-30 15:26 發表
咩叫"呢D直資"?
臻美自己有獨立辦學團體, WHEREAS直資只係一種FUNDING模式, 同臻唔臻美無關
年年都有津校要殺校, 咁係咪間間津校都唔掂先?

冷靜d,大家討論下,又唔使拉埋津校落水o既!

醒目開學勳章

St. Paul Co-Ed, DBS都係直資
而老牌培正上年都因起教學大樓給辦校外課程,中標的公司與決策人有關搞大左件事
所以要逐一看
可以嗎

原帖由 ZeroM 於 10-9-30 15:17 發表

醒目開學勳章 王國長老

比喻姐, 我好冷靜WOR
原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 03:39 PM 發表
冷靜d,大家討論下,又唔使拉埋津校落水o既!

回覆 6# Charlotte_mom 的文章

sorry. 我嘅意思係d新直資or私校又未有公開試成績. 因為唔知辦得好唔好.
我只講出我嘅看法, 無意踩CKY or 直資學校.

醒目開學勳章

吹捧成"名校"
那一間啊

如有人喜歡自己買醫保,去私家醫生睇病
有人喜歡政府努斯萊斯級的醫療服務

有人認同傳統,不需要任何變化
有人認為世界在變,自己也要改變

有人喜歡唔使錢的學校
有人喜歡小朋友除了讀書外,眼光放遠一些

各有所取,但當你自己的祈望,跟學校不同,不要去責怪學校
正如的老婆整天問我,為什麼愛她,明知道她不會家務,路痴,又喜歡買小東西,又喜歡欺負我
但為什麼還選擇她
而我的答案很簡單,就是你

所有東西是一樣的,選擇及決定,沒有人去逼迫你不用政府的免費學校
也沒有人去逼你去用直資
也沒有人去逼你仍舊停在自己小時候的學校傳統中

但為什麼整天強調直資的沒有成績
而去避諱現時的教育制度/派位,自己小朋友的需要

選擇什麼學校是你自己對小朋友的了解及祈望

很坦白,選擇要俾錢的學校主要是適合小朋友
對小朋友的祈望只是要做一個對得住自己,誠實有愛心的人

希望能純一一下自己的標準
"不要拉埋津貼學校" 是非常好的
但請用同一標準,不要去貶低直資
這些學也沒有得罪你

p.s. 直資學校從政府得到的資助跟津貼是差不多的
但額外的教學資源是從向家長收的

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 14:41 發表

Buy佢教學理念既人自自然然會走出來話間學校點樣點樣好,又話各科水準點樣點樣高。N年後當有公開試成績出來,發覺成績麻麻又會有人出來說求學不是 ...

原帖由 ziyi 於 10-9-30 16:10 發表
吹捧成"名校"
那一間啊

如有人喜歡自己買醫保,去私家醫生睇病
有人喜歡政府努斯萊斯級的醫療服務

有人認同傳統,不需要任何變化
有人認為世界在變,自己也要改變

有人喜歡唔使錢的學校
有人喜歡小朋友除 ...

好似冇人貶低直資喎,我個仔都讀緊直資喎,係咪過份敏感了?

醒目開學勳章

你說沒有就沒有啦

只想說,每年政府都會有新校舍供有意辦學的人士及團體申辨
即每年都有新的津貼學校,也是沒有成績的學校
為什麼入這些唔係白老鼠,入新辦的直資是白老鼠

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 16:25 發表

好似冇人貶低直資喎,我個仔都讀緊直資喎,係咪過份敏感了?

醒目開學勳章 王國長老

唔好咁講
不過的確有部分家長, 見到直資就覺得"直資只有一款", 事實上並唔係呀, 直資2個字代表咩? funding模式吧了

原帖由 ZeroM 於 10-9-30 03:51 PM 發表
sorry. 我嘅意思係d新直資or私校又未有公開試成績. 因為唔知辦得好唔好.

原帖由 ziyi 於 10-9-30 16:30 發表
你說沒有就沒有啦

只想說,每年政府都會有新校舍供有意辦學的人士及團體申辨
即每年都有新的津貼學校,也是沒有成績的學校
為什麼入這些唔係白老鼠,入新辦的直資是白老鼠
...

各有所好,我覺得是美食,你可能覺得是毒樂。我喜歡傳統學校,揀直資私校或大抽獎全部是這類型的學校,你可能會覺得我想迫死個仔。你喜歡新辦直資,但我覺得是送個小朋友俾人做教學實驗....

我亦絕不是針對直資,我是不會把小朋友送入任何新辦的學校(包括官、津、直資、私小)。

我並不是小看新辦學校師生所付出的努力,亦很欣賞那些實事求事辦學的直資私小。但小朋友的童年只有一個,讓小朋友試新辦學校的險我實在唔敢冒,辦得好唔好就梗係好,但係辦得唔好呢?冇take 2喎!

Ziyi,

你比喻得好精釆!

「正如的老婆整天問我,為什麼愛她,明知道她不會家務,路痴,又喜歡買小東西,又喜歡欺負我
但為什麼還選擇她
而我的答案很簡單,就是你」

言歸正傳,我識人個仔仔讀CKY,是幾年前的事,他的仔仔讀根x園,兩公婆是專業人士,為了仔仔入小學信埋教加5分。但是,仔仔大派彩唔好運(LaSalle首選),報私小同直資又冇乜邊間有得2nd interview.(最心儀是St Paul co edu 同埋dbspd.)最後,CKY waiting list 俾佢入咗。
入咗之後,發覺仔仔讀得好好,英文程度又高。
講真,如果家長負擔得起,都會揀同樣是保良局的CKY,而不是TSL.
(你看TSL, 3800 application nos.,就知什麼是平靚正)

新辦學校或舊有學校都有成績優異及成績差的學生。舊有學校有track record又如何?要是小朋友在不適合他的學校成長﹐他可能亦會成為成績差的學生﹐升不到大學。亦有些小朋友中途已被勸說離校﹐track record未必和你有關。
再說﹐公開成績不是人生的全部。公開成績好﹐上得了大學能代表成功嗎?我相信有全面健康的發展才是最重要的。

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 17:20 發表

各有所好,我覺得是美食,你可能覺得是毒樂。我喜歡傳統學校,揀直資私校或大抽獎全部是這類型的學校,你可能會覺得我想迫死個仔。你喜歡新辦直資,但我覺得是送個小朋友俾人做教學實驗....

我亦絕不是針對直資,我是不會把小 ...

我都係咁既意思,以 CKY 做列子係今日個親子雜誌講佢 .由 創校有百幾名學生到依家 千幾人....並以名校來形容佢, 令我有點好奇何以創校時間咁短並且收費不菲
又沒有公開成績, 到底有什麽吸引力呢?

請不要誤會亦無意踩任何學校.

原帖由 ZeroM 於 10-9-30 15:51 發表

可能每個人對名校的定義不同. 有人以公開考試或校際比賽成績作標準. 有人則以其不菲的收費, 家長的背景, 愉快教學, 豐富的課外活動, 出國考察等下定論. 只要有人多吹捧幾次, 自己也相信入咗名校啦!

原帖由 meow~meow 於 10-9-30 18:13 發表
我都係咁既意思,以 CKY 做列子係今日個親子雜誌講佢 .由 創校有百幾名學生到依家 千幾人....並以名校來形容佢, 令我有點好奇何以創校時間咁短並且收費不菲
又沒有公開成績, 到底有什麽吸引力呢?

請不要誤會亦無意 ...
‹ 上一主題|下一主題