用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
樓主: vincenthkg
go

York - 太多負面news (太陽報頭條)

對呢間學校真係扣晒分.............
對 d 無辜o既家長更覺得可憐.....一心諗住俾好貴o既學費, 讀間有名氣, 英文又好o既學校, 點知越來越多呢 d 新聞, 特別係 k3家長, 唔通今年先轉校咩?  希望佢o地o既小朋友唔受呢件事影響, 搵到好o既小學.

原帖由 oooray 於 10-9-30 15:48 發表

賺$冇錯。
你可以搞一條龍小學中學大學;搞得好賺大$分花紅;恭喜你!
搞埋d小動作;搞到York d 家長冇晒面。佢地先係受害者。
就算真係一小撮家長搞出黎;學校唔識做risk management咩?人叫你做你就要做????
呢"獲"真係冇得 ...

"鑊"

講得好
我都覺得應該取消宗教分.
我什麽教也沒信.
因宗教有5分唔通我同我的小朋友就因為嗰5分而去信咩??
唔通我要為嗰5分已要蒙住自已良心仲要拖埋個小朋友(基本佢都唔知去黎做咩.父母話有用又好咪去囉!!)去信教??
這樣跟本都不是小朋友的意願.(因有好多父母自己是教徒而要個小朋友去信)究竟小朋友自已有無得選擇?
我相信神如要接納我的小朋友,很自然地我沒信任何宗教也會收我的小朋友..

原帖由 snow228 於 10-9-30 16:01 發表
不如香港教育制度取消個5分咪大家公平law. 神應該係有教無類, 唔應該分派系, 分係咪教徒來做收生標準!!

回覆 2# 中山人 的文章

你又讀那間啊?你梗系讀天水圍D學校,包平,包冇揾笨. 又唔系你比人搵笨.關你X事咩.白痴

首先表明立場, 我不是約克的家長, 但真係睇不過眼一些不負責任的言論, 我極同意 "popcorn11202001"的言論.

"中山人"的言論實在太過份,什麼"垃圾幼稚園", 更加不應話人地家長垃圾, 講出這樣垃圾的言論, 這樣會令現在讀緊約克的家長係傷口上加鹽 !!

其實約克本身有好的課程和環境 (新校舍),英文是教得好有效益和程度高, 並不是有些不知心懷什麼目的, 惡意出言種傷這間學校到不文一值.

原帖由 popcorn11202001 於 10-9-30 12:41 發表
你呢句更加看不起比自己仔女入讀嘅家長得罪好多人喎,
試問家長手上一個OFFER都冇,而只有呢一間,比小朋友入去讀又何罪之有呀?
你講野都幾好笑架喎,又關D家長咩事呢?

...

原帖由 中山人 於 10-9-30 12:30 發表
呢間簡直係垃圾名校,我看不起呢間垃圾幼稚園,更加看不起比自己仔女入讀嘅家長......

醒目開學勳章

原帖由 sonyerica 於 10-9-30 23:40 發表
講得好
我都覺得應該取消宗教分.
我什麽教也沒信.
因宗教有5分唔通我同我的小朋友就因為嗰5分而去信咩??
唔通我要為嗰5分已要蒙住自已良心仲要拖埋個小朋友(基本佢都唔知去黎做咩.父 ...
既然咁唔認同學校的宗教理念,唔要蒙住良心去慕道,咁何必為怕少5分而不能入讀天主教大學校呢?個人認為家長最好能認同小朋友所讀學校的教學方法、辦學理念及宗教,才能放心讓小朋友在學校學習。

不是有demand 就有supply就可以套去任何事情, 如果當宗教與金錢扯上任何關係的話, 就有壞道德和價值觀的問題, 亦同意學校不應用宗教去賺取金錢, 慕道班是免費的.

至於小學計分制是另一個議題, 不要將此事做錯的責任推到一件死物上.

如這樣說, 有demand 就有supply, 咁任何事只要有demand 就可以不擇手段去達到自己想要的目的和利益.

原帖由 9284 於 10-9-30 14:36 發表
我反而有少少同你地唔同睇法, 呢個世界, 有demand就有supply, 家長都係想用自己o既方法 (用少少錢 & 付出多少少時間)去為自己個小朋友爭取多少少野o者 (小學果5分), 講真, 大把人為左果5分去信教啦, 不過唔比你地知 ...

而家仲好啦,教育局話叫約克唔好再收取冇申報既收費,咁咪好囉,可能連債券都唔駛收呀,真係好,件事揚左出黎之後原來仲好!

點解要讀書要付債券?

原帖由 popcorn11202001 於 10-10-1 00:32 發表
而家仲好啦,教育局話叫約克唔好再收取冇申報既收費,咁咪好囉,可能連債券都唔駛收呀,真係好,件事揚左出黎之後原來仲好!

原帖由 fishmaruko 於 10-10-1 00:40 發表
點解要讀書要付債券?

我都唔知點解, 淨係知好多國際學校都有收, 仲要係幾十萬都有, 可能佢想攪到自己真係似間國際學校 gra

sad

I'm sadden by this incident.   Here is school trying to provide what parents want - to get into a top school - and working the system to the parents advantage.   One wrong move and this could end her career and her school.

It also shows what is wrong with the primary school allocation system

- a system which provides more advantage to certain part of our society.   Yet, these schools are also financed by our taxes.  

- a system which unleases pressures of studying at top schools to unprepared kids and parents.

- a system implemented by officials with their heads up their orifice.

回覆 107# bbcarrot 的文章

我無說過因怕少5分而不能入讀天主教學校.
(是否我寫得不好 )
我也無說過唔認同學校的宗教理念.(我只是什麼宗教也不信,如佛教,伊斯蘭,印度教等 )

我只相信自有安排...
小朋友所讀學校的教學方法、辦學理念才是我最着緊的。

分膚色,不分種族,不分教宗,才是大同及大愛

原帖由 bbcarrot 於 10-10-1 00:04 發表
既然咁唔認同學校的宗教理念,唔要蒙住良心去慕道,咁何必為怕少5分而不能入讀天主教大學校呢?個人認為家長最好能認同小朋友所讀學校的教學方法、辦學理念及宗教,才能放心讓小朋友在學校學習。 ...

王國長老

請各會員發言時要保持網絡禮儀, 尊重自己人格, 尊重別人.

這個主題中已有幾位會員因違反版規被禁言兩周.

如再有人身攻擊或挑釁性言論, 版主會一律禁言, 但願為人父母者會做好身教, 有良好品德.

edea

一間學費一流,品格九流的糼稚園擺明係協助教唆一小撮的家長扭曲教曾及神職人員無私的去為世人堤供一個認識天主的途徑,使人錯誤地以為只要通過金錢便可以走近天主,我相信神職人員就算知道慕道者是為了5分,或者聽導理者是為了在教堂行婚澧,仍然會全心全意去教導這一些人,希望有一天他們能成為真心的基督追隋者.而這一間幼稚園的動機只是為了出名及斂財,真是辨學界的恥辱.

原帖由 snow228 於 10-9-30 16:01 發表
不如香港教育制度取消個5分咪大家公平law.  神應該係有教無類, 唔應該分派系, 分係咪教徒來做收生標準!!

totally agree with u!

回覆 1# LITTLESPICY 的文章

Hi:

我有大囝當年同樣參加咩CAMBRIDGE課程,很商業化樣樣計錢,但現在已F1了,另方面小囡剛剛K3畢業,她是K1下學期尾轉校,我身為家長言論YORK英文好過前幼稚園的,而我小囡在YORK甚麼也沒有上過,例如:CAMBRIDGE,VIOLIN,體育班.....
只是交學費和茶點費,自己知道YORK辦甚麼理念就算.而小囡在YORK校園LIFE真的很開心.成績也OK,最後她還扣門2間"聖家"都收.

現在D家長放很多資源給子女是最好的,無論點都好,家長是有權選擇的,是我個人見解及多多見諒.

過氣YORK家長
winnie

大家找找根源呢!學校咁做係有錯,但如果政府唔係咁計分,學校及家長又怎會找到這個漏洞呢!政府係時候檢討下這個所謂計分制囉!