用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
樓主: vincenthkg
go

York - 太多負面news (太陽報頭條) [複製鏈接]

睇完真係好心傷. 真係有咁多人大大聲講覺得咁係岩架 ~~ 識唔出聲仲仲知少少羞耻 ~~

原帖由 NICOLE123 於 10-9-30 16:48 發表

打個比喻:
如果有一日你既小朋友考試出貓
佢同你講好多同學都出貓 我唔出就好唔抵呀 反正老師都唔知
你會點...你係唔係都同意唔出貓就唔抵
呢d 係岩同唔岩既問題 唔係人人做就等於岩 ...

醒目開學勳章

諗計分制個班賤精真係每年都比人媽(15分一族),我都已媽足佢地幾年
原帖由 snow228 於 10-9-30 16:05 發表
無錯啦, 政府係時候檢討下而家d 計分法, 咩宗教分, 世襲分非常唔公平.  應該參考直資學校收生甘, 個個都有機會考, 能者據得, 無分地區性

忍不住再發言:

請問各位 York 的家長 +  fans + 支持者:

拋開道德標准(因每人標准不同)

參加 York 主辦的[慕道班], 花了時間 + 金錢,結果拿不到領洗紙,請問這是誰的問題?

教區已表明對 York 主辦的[慕道班] 不知情,York  也沒有就此安排聯系過教區,請問這是誰的問題?

原帖由 9284 於 10-9-30 14:36 發表
我反而有少少同你地唔同睇法, 呢個世界, 有demand就有supply, 家長都係想用自己o既方法 (用少少錢 & 付出多少少時間)去為自己個小朋友爭取多少少野o者 (小學果5分), 講真, 大把人為左果5分去信教啦, 不過唔比你地知 ...

total agree with you!!

計分制完全係貧富懸殊既縮影, 係有錢人既遊戲

到頭來辛苦左d 家長要去虛報假地址, 硬住頭皮去入教, 為咩?

原帖由 conniechan125 於 10-9-30 17:20 發表
諗計分制個班賤精真係每年都比人媽(15分一族),我都已媽足佢地幾年  

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 10-9-30 17:03 發表

我覺得係因為方便家長接送 安排生活

其實我又會咁諗, 先唔好講係唔係真信教, 咁兄弟姊妹有5分, 宗教有5分都可以說得通, 話哂間學校都係宗教團體出資或管理~~人地想俾著數自己教友都無可口非, 正如搭巴士都有家屬證啦~~~老豆阿媽讀過就有分我就唔係咁認同啦~~~

啱啱果位女校長喺學校門口講左d聲明,但態度仍然係將責任推俾佢口中既所謂"家長團體",然後就話不設答問題時間,跟住龜縮返入去唔答記者問題;當人白痴咩!其實如果唔關校方事,點解d錢係由學校收?... 正一厚顏無恥,做教育做得佢咁衰,我會認住佢個衰樣

醒目開學勳章

原帖由 ac917 於 10-9-30 17:44 發表
啱啱果位女校長喺學校門口講左d聲明,但態度仍然係將責任推俾佢口中既所謂"家長團體",然後就話不設答問題時間,跟住龜縮返入去唔答記者問題;當人白痴咩!其實如果唔關校方事,點解d錢係由學校收?... 正一厚顏無恥,做教育做得佢咁 ...

佢可能心諗, 學黃子華話齋, "搵食姐"~~~

係囉, 我以前都羨慕d朋友坐MTR唔駛比$, 佢地話你入黎做咪得囉...道理一樣, 唔通我要投訴MTR益自己人咩, 規則就係規則, 點解D家長唔明白, 仲要用宗教分去合理化YORK呢件'醜'事.

原帖由 lyhv 於 10-9-30 17:41 發表

其實我又會咁諗, 先唔好講係唔係真信教, 咁兄弟姊妹有5分, 宗教有5分都可以說得通, 話哂間學校都係宗教團體出資或管理~~人地想俾著數自己教友都無可口非, 正如搭巴士都有家屬證啦~~~老豆阿媽讀過就有分我就唔係咁 ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

醒目開學勳章

查實呢個計分制係邊個白痴諗出黎架 ?

搭巴士都有家屬證係員工福利,咁我地個個都有份交稅資助津校,為何我地無福利?
原帖由 lyhv 於 10-9-30 17:41 發表

其實我又會咁諗, 先唔好講係唔係真信教, 咁兄弟姊妹有5分, 宗教有5分都可以說得通, 話哂間學校都係宗教團體出資或管理~~人地想俾著數自己教友都無可口非, 正如搭巴士都有家屬證啦~~~老豆阿媽讀過就有分我就唔係咁 ...

宗教是精神的信託,為了5分而出賣靈魂,我覺得大大不妥。

我亦相信,如果有真主,衪亦不希望世人為此而跟隨衪。

小朋友好與壞,是否身教更重要。

原帖由 BBG1 於 10-9-30 18:43 發表
搭巴士都有家屬證係員工福利,咁我地個個都有份交稅資助津校,為何我地無福利?

有宗教背景學校都係有受政府資助,即係大家都有付出,但現實係有一班人用"非我族類"方法合理化去保護自己利益;同樣地,一班名門出身,亦係用呢種方法去令自己下一代受惠,結果咪係要我呢d貧苦大眾接受呢個xx制度 (強調: 我係唔會為5分參加呢d慕道班)

最慘係讀緊york嘅學生同家長, 學校名氣本來幾好呀! 無端 端咁多負面新聞

我都有咁既想法.

原帖由 w_y 於 10-9-30 17:15 發表
睇完真係好心傷. 真係有咁多人大大聲講覺得咁係岩架 ~~ 識唔出聲仲仲知少少羞耻 ~~

Yes, really very very commerical. I have this feeling even before the baptism event.

原帖由 Winnietao 於 10-9-30 13:14 發表
york 既校長根本將york當一盤生意咁做,唔似係教育界,似商業界多d

100% support. not responsible principle.

原帖由 ac917 於 10-9-30 17:44 發表
啱啱果位女校長喺學校門口講左d聲明,但態度仍然係將責任推俾佢口中既所謂"家長團體",然後就話不設答問題時間,跟住龜縮返入去唔答記者問題;當人白痴咩!其實如果唔關校方事,點解d錢係由學校收?... 正一厚顏無恥,做教育做得佢咁 ...

我都覺得唔開心同"心痛"…我理解有人會假信教或借地址去幫自己小朋友入想入嘅學校,正常的都會希望可給自己最好的。我有朋友會咁做,也有人問我借地址(我拒絕了),我也沒怪責也沒權怪責。其實佢地都好唔好意思,但又想幫孩子…其中問我借地址的朋友在開只前還跟我說他"有個比借錢更難開口的要求"…
無論如何,這次事件都讓我們一班家長(教徒或非教徒)一個反思/反省嘅機會。在這裡我都想請教徒家長為辦教育的人和香港的家長祈禱,希望他們都能好好的教養孩子,讓孩子都走在神的道上,快樂健康的成長。
原帖由 Christi 於 10-9-30 20:04 發表
我都有咁既想法.

just read a news stating that

"one of the director of the company which received the cheques from parents is ... 校長"

Yes, 校長 is correct, this course is not related to school, because this is her own business.

So poor !
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

‹ 上一主題|下一主題