用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
樓主: vincenthkg
go

York - 太多負面news (太陽報頭條) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 LovelyBB06 於 10-9-30 14:56 發表
這對本身是教徒的人好唔公平!! 無端端多左班人同佢地爭天主教小一位!!
o我....原來係咁, ic.

原帖由 9284 於 10-9-30 14:36 發表
我反而有少少同你地唔同睇法, 呢個世界, 有demand就有supply, 家長都係想用自己o既方法 (用少少錢 & 付出多少少時間)去為自己個小朋友爭取多少少野o者 (小學果5分), 講真, 大把人為左果5分去信教啦, 不過唔比你地知 ...

我唔知你本身有無小朋友, 我想話呢個世界, 有demand有supply, 但而家講緊係道德價值觀問題 , 而家連天主教ga呢個宗教都覺得佢地咁ga做法都有問題呀! 嘩!原來用少少錢同少少時間就可以同小朋友爭取少少野 , 你都覺得理所當然 ! 即係一個肯買&一個肯賣係咪真係無問題呢? 即係好似賣淫咁, 夠係一個買&一個賣啦! 但而家講係道德觀念 , 點解而家呢個社會d人的道德標準跌到咁低 , 就係因為呢d思想 , 永遠覺得只要比得起錢, 收錢ga又覺得無問題, 咪攪到d人咩都夠膽做law! 呢d唔係叫進取呀! 係咪呢個世界有大把人去做, 你都會去做呀! 如果係咁真係世界大亂啦!

我慶幸上年最後決定唔比呀囡讀..唔係叫呀囡起呢d甘既利慾薰心, 價值觀捻曲既環境下成長, 我真係怕害左呀囡.

不過今次上晒報紙, bad image, 佢地d學生去考/報小學, 都唔知會唔會有影響tim.  我好同情d家長, 洗濕左個頭, 希望間學校真係努力d洗底..唔係害死班用家.

我都接受不了說有求有供. 這理論不是亂用的.

原帖由 Sumyeema1 於 10-9-30 14:58 發表
本來不想再對此事表態,但你的言論很過分。

其實,整件事都是 York 管理層推銷給家長的,好在有 [有心的家長] 爆出此事。 如果不是,家長錢又交了, 時間又花了, 年半之后,教區不發領洗紙,到時候,家長就是受害者。

另外,對這樣欺 ...

引發這些問題,政府有責,一直以來都有好多人用各種方法:假地址、假信教等希望入讀心儀的津貼學校。
雖然每種分派學位的方法也會有不足之處,但政府一直也沒有正視過這些問題呢!政府一D反應也沒有囉!
公平?甚麼叫公平?1世襲-我細時讀果間小學執左,我D細路唔洗旨意讀津貼小學呢!2只信相同的宗教-咁教會唔洗傳教囉!大家塘水滾塘魚就得啦!
3何謂有教無類?孔子教下我啦!

醒目開學勳章 王國長老

有腦, 係"有商業頭腦"吧
呢間野, 年年都有人鬧, 每年INTERVIEW SEASON, 都唔知係咪仇口太多, 新仇舊恨就湧晒出黎
舊年嘈完一餐, D FANS又話人小氣, 咩舊料都挖出黎, 好啦有家長APPLY左, 跟住整單"國際班"事件, D家長又話對學校好失望, 果時我心唸, 拿拿拿, 一早話左MANAGEMENT誠信有問題架啦, 係都要報
睇下今次D DIE HARD FANS又有咩回應丫 (我夠膽估呢度遲早封POST收場!)
原帖由 Sumyeema1 於 10-9-30 02:58 PM 發表
另外,對這樣欺騙家長的行為,還有網友贊校方[有腦],我真是 O 嘴。

n個同意9284的講法, 講得非常之好.  大把家長甘做啦, 只不過無話俾人聽姐.  同埋政府果d計分法(宗教分, 世襲分, 等等)真係非常不切實際, 不合時宜.

我反而有少少同你地唔同睇法, 呢個世界, 有demand就有supply, 家長都係想用自己o既方法 (用少少錢 & 付出多少少時間)去為自己個小朋友爭取多少少野o者 (小學果5分), 講真, 大把人為左果5分去信教啦, 不過唔比你地知 ...

睇完成件事及各人的post,越來越覺得教阿囡有正確價值觀及正確的思考方法,真的很重要...

都係嗰句,有啲嘢,並唔係一個願賣,一個願買,就能說得過去了。

醒目開學勳章

原帖由 BBG1 於 10-9-30 15:19 發表
引發這些問題,政府有責,一直以來都有好多人用各種方法:假地址、假信教等希望入讀心儀的津貼學校。
雖然每種分派學位的方法也會有不足之處,但政府一直也沒有正視過這些問題呢!政府一D反應也沒有囉! ...
佢地點會有反應o者 ?! 世襲最大得益者係邊個ar ? 咪就係果班出身於傳統名校高官d 仔女law! 要響名校網 ? 平民百姓如果唔係住名校網公屋, 有冇能力去買附近豪宅先?

唉,york又成為頭條新聞…
作為教育工作者,可否專注教育…成日諗埋d方法去賺錢,傷害york名譽!
另外,呢件事又關乜york家長事呢?你會咁天真信學校解釋係由一班家長要求學校去開洗禮班?

唉,你話幾慘丫,今日學校門口幾架NOW,有線..等等既車,影響到我地,個心好唔舒服,因為咁樣會嚇親D細既...

上到黎BK又要比人睇唔起比個小朋友讀YORK,真係唔知做錯D咩連D家長都要比人鬧埋一份

可能你小朋友讀嘅學校係令你非常之滿意,但係亦希望你能明白校長嘅思想,所做嘅事我地唔能夠控制,我地只能夠反對及表達意見,可況呢件事上係小朋友入讀此校才發生,我們唔係先知﹗
呢位咁有修養嘅家長希望你能收回你所講嘅說話﹗
原帖由 中山人 於 10-9-30 12:30 發表
呢間簡直係垃圾名校,我看不起呢間垃圾幼稚園,更加看不起比自己仔女入讀嘅家長......
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

學你話哉:C 嘴

原帖由 Christi 於 10-9-30 15:23 發表
睇完成件事及各人的post,越來越覺得教阿囡有正確價值觀及正確的思考方法,真的很重要...

都係嗰句,有啲嘢,並唔係一個願賣,一個願買,就能說得過去了。 ...

係喎, 假地址風氣又無人去講, 大把人用假地址啦, 甘呢d算唔算叫欺騙呢?  

原帖由 BBG1 於 10-9-30 15:19 發表
雖然每種分派學位的方法也會有不足之處,但政府一直也沒有正視過這些問題呢!政府一D反應也沒有囉!
公平?甚麼叫公平?1世襲-我 ...

作為家長,學校唔係光采上頭條都已經唔開心,仲要落井下石,真係火都嚟﹗:-x
原帖由 中山人 於 10-9-30 12:30 發表
呢間簡直係垃圾名校,我看不起呢間垃圾幼稚園,更加看不起比自己仔女入讀嘅家長......
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

有供有求是自然不過的事,但還是要顧及道德及法律問題!"好多人都係咁"不等如正確…我們下一代的道德價值觀就是從我們而來。政府多定的或是不合理或有漏動,但不等如我們就要利用這漏動去做不道德的事…

原帖由 totobi 於 10-9-30 15:23 發表
唉,york又成為頭條新聞…
作為教育工作者,可否專注教育…成日諗埋d方法去賺錢,傷害york名譽!
另外,呢件事又關乜york家長事呢?你會咁天真信學校解釋係由一班家長要求學校去開洗禮班? ...

賺$冇錯。
你可以搞一條龍小學中學大學;搞得好賺大$分花紅;恭喜你!
搞埋d小動作;搞到York d 家長冇晒面。佢地先係受害者。
就算真係一小撮家長搞出黎;學校唔識做risk management咩?人叫你做你就要做????
呢"獲"真係冇得兜。

原帖由 sheffield 於 10-9-30 15:42 發表
有供有求是自然不過的事,但還是要顧及道德及法律問題!"好多人都係咁"不等如正確…我們下一代的道德價值觀就是從我們而來。政府多定的或是不合理或有漏動,但不等如我們就要利用這漏動去做不道德的事… ...

舉腳贊成

錯不在家長, 大家唔好比壓力佢地, 更好唔好比說話佢地聽, 呢件'菲藉神父'事件大家都唔開心

正因為呢件唔單止是學校的事, 蒙教區的名是件大事, 才會引起社會關注; 但原來校方應家長要求提供協助..., 咪越來越有戲劇味 . 點都好啦, 唔好再攞'天主'跟金錢掛帥.  

原帖由 popcorn11202001 於 10-9-30 15:32 發表
唉,你話幾慘丫,今日學校門口幾架NOW,有線..等等既車,影響到我地,個心好唔舒服,因為咁樣會嚇親D細既...

上到黎BK又要比人睇唔起比個小朋友讀YORK,真係唔知做錯D咩連D家長都要比人鬧埋一份 ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 rabbitann 於 10-9-30 15:37 發表
係喎, 假地址風氣又無人去講, 大把人用假地址啦, 甘呢d算唔算叫欺騙呢?  

用假地址直情係犯法
‹ 上一主題|下一主題