用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret 有2nd in 未?
樓主: 1001Mami
go

St. Margaret 有2nd in 未? [複製鏈接]

想問下你地小朋友in完出黎有冇話佢有幾多分呀? 我個仔話佢有22分out of 30 wor... 但佢既可信程度係... 我懷疑係out of 50 lor, 你地有冇人知呀?

回覆 1# 2boysmami 的文章

你個仔講係o岩o既, 係攤位遊戲, 係30分full mark.
但佢地重有一個記憶o既遊戲係20分為滿分.
加埋就係50分

yee... 咁即係佢可能仲有一part係20分, 佢睇唔到? 咁22out of 30係真????? aiya, 攪到我好緊張好緊張, 因為我個仔係好水皮, 佢絕對有條件全軍覆没

回覆 1# 2boysmami 的文章

你個仔一d 都唔水皮, 因為佢識睇遊戲分紙右上角係有寫30分full marks. 而且你個仔識加晒5個攤位o既分數係22分. 唔係個個小朋友心算咁好.
唔好睇少你個小朋友.
我個仔都係過左2日至同我講有記憶力依個遊戲, 係佔20分.

My daughter can never tell me how many marks she got at all.

都好啦~識得同你講幾多分~我個仔可能幾多分都唔知呀~

唔怕話比大家知, 我同個仔報左好多間DSS, 因第一間出result (亦是唯一間出左result)的就狠狠打沉我隻船, 我個仔係reject, 我從來冇諗過個仔咁差, wait都冇得wait, 我個仔係學校名列前茅, 同學仔d媽咪知道都話"你個仔唔得????" 佢地安慰我話係間學校唔識貨wor, 唉, 就係因為這間已經並非我心儀都reject, 我驚起黎咪係咁報係咁報, 到現時已in了5, 6間la, 但見佢真係有進步, 開始識同我講番in左d乜, 之前第1, 2間, 成舊飯, 乜都話唔知唔記得... 3, 4間左右, 只講到少少... 直到最近lee間先係最醒咁話我知成個過程, 一共有幾多個老師, 問佢乜, 佢答左乜都講得出... 這刻真係有d想喊出黎 , 所以就算lee間學校唔收佢, 佢係我心目中都係已經叻左好多... 係"最叻"的了...  

係就係22 out of 30, 但佢話佢記憶遊戲只記到少少jar...

Somehow I think interview needs luck. It might depend on the impression in some degree.
Good luck in the future interview! Hope your son would be accepted by the best school in your mind!  

原帖由 2boysmami 於 10-10-8 11:40 發表
唔怕話比大家知, 我同個仔報左好多間DSS, 因第一間出result (亦是唯一間出左result)的就狠狠打沉我隻船, 我個仔係reject, 我從來冇諗過個仔咁差, wait都冇得wait, 我個仔係學校名列前茅, 同學仔d媽咪知道都話"你個仔 ...

回覆 2# 2boysmami 的文章

唔好緊張啦, 我個仔記憶都係7個記得3個, 都有2nd in.
我個仔都成日比人話好top, 名列前茅. 出到去考學校唔係衰依樣, 就係個樣. 我都比佢打沉左不知幾多次. 考小學同係kg 表演係2個回事.
smc 考小朋友其實係比較全面, 唔係個d 畫畫講故事o既考法, 適合某一類讀書型o既小朋友. so, 你小朋友記得返考咩, 因為佢知道點handle 依個interview, 比較enjoy smc o既考法.

自己小朋友永遠係自己心目中最叻, 但出到去, 天外有天, 遇到咩事都要放開一點.
我識有個小朋友好叻好top 名校出來, 考咩學校都無人收, 玩到最後有出名o既傳統學校收左佢, 已經係8月份o既事, 有時真係寶物尋歸底.

請問1st interview 係唔係 只見小朋友,唔駛見父母?因請假有點困難,唔知父母唔一齊去,會唔會扣分?

回覆 1# AVBB 的文章

1st 父母唔駛見
我估無人理小朋友有無同家長去, 最緊要有大人坐定等小朋友考完返來.

You needn't go for the 1st interview. No one would ask who take the children there.

原帖由 AVBB 於 10-10-8 19:55 發表
請問1st interview 係唔係 只見小朋友,唔駛見父母?因請假有點困難,唔知父母唔一齊去,會唔會扣分?

但1st in 時係要填問卷, 係唔係一定要填返比學校? 可能真係家長比較清楚點填個問卷.
因為我記得2nd in時, 學校真係有睇返我地寫o既問卷.

I wonder how they can relate the questionaire with us. We didn't give them our full name!

原帖由 愚人 於 10-10-8 22:21 發表
但1st in 時係要填問卷, 係唔係一定要填返比學校? 可能真係家長比較清楚點填個問卷.
因為我記得2nd in時, 學校真係有睇返我地寫o既問卷.

回覆 1# cpcog 的文章

我記得問卷係有我地小朋友個名o家.
總之, 報咩學校, 交form, 交portfolio, 交問卷, 千奇要認認真真, 到最後關頭學校真係睇o家.

請問個問卷問題係未關於小朋友? 係就弊啦,daddy 去一定唔識填 ...

原帖由 愚人 於 10-10-8 22:41 發表
總之, 報咩學校, 交form, 交portfolio, 交問卷, 千奇要認認真真, 到最後關頭學校真係睇o家.

回覆 1# AVBB 的文章

其實問卷都係了解下小朋友o既強項/弱項, 同對學校&小朋友o既期望, 好簡單幾行字.

I  forgot that already.. hehe.. Anyway, I always do everything seriously. :)

原帖由 愚人 於 10-10-8 22:41 發表

回覆 1# cpcog 的文章

我當然知道你認真啦, 唔係囡囡都唔一take 過入左smc 啦

Thanks.
How about you? Have you confirmed the seat ?

原帖由 愚人 於 10-10-9 22:47 發表
我當然知道你認真啦, 唔係囡囡都唔一take 過入左smc 啦
‹ 上一主題|下一主題