用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友係學校比同學圍摳
樓主: 軒蕎媽媽
go

小朋友係學校比同學圍摳 [複製鏈接]

It's so say to heard that could you PM me the school name coz my girl will apply P1 this year.  Tks  Rm3202

Can you pm me this school name to me?
I'm so worry why have such school can survive and not caring their student 's conduct.

原帖由 軒蕎媽媽 於 10-10-2 01:30 發表

校長同主任冇問5個小朋友,班主任有問晒5個小朋友發生咩事,佢亦都知道我個仔係因為點解比個4個小朋友打,但我唔明點解校方比我既回應係咁???發生件咁既事,校方冇主動見家長.班主任都只係叫小朋友係張草紙上寫幾年幾 ...

My son is going to promote to P1 ..can you pls pm me the school name? Thanks

看見越來越多的PM要求,實在令人啼笑皆非!希望樓主慎言和思考公開校名可能引起的問題,切勿輕率行事。在顧及自己申訴的同時,亦不忘考慮該校廣大家長和學生的權益,胡亂標籤一些未經深思熟慮的指責,縱使是事實亦未必值得這樣做,何況很多事情都不是從表面看般簡單,不要因為事情是發生在自己身上而方寸大亂,不能客觀分析及顧全大局而弄致兩敗俱傷的局面。

另一方面,如僅因個別事件而弄得風風雨雨,看不出實際上對小朋友能帶來甚麼好處,卻只會對小朋友留在原校或轉校帶來不便,如對您處事的手法抱有疑慮,擔心如果讓您兒子就讀的話,將來如有差錯,又會否像今次事件般這樣糾纏不清?相信沒有一間學校願意碰見喜歡把事情越鬧越大的家長。

再者,一間學校每天都發生不少的事情,有輕微的,有嚴重的,更有意想不到的。我不是說這件事情不嚴重,但亦不相信這件事是該校唯一要處理和最嚴重的問題,如果僅因單一事件處理不當而受到誇張失實和過份負面的報導,影響該校全體師生,這樣的後果和責任又應由誰來承擔呢?

thomas_dad

發生了這樣嚴重的事情, 學校草草了事, 推卸責任, 樓主只是係bk 同人share下自己的難過, 只係pm到公開校名,根本已係好厚道的做法.假如樓主說的事實,對其他家長來說應是好事,因更能嘹解學校處事方法,假如樓主說的不是事實,你放千萬個心,呢間學校係bk好 ”勁 ”,好快有相關的人指斥樓主!有時侯針唔到肉真係唔知痛!你又為何不係樓主角度多諗一諗? 不過我對呢間學校校長的處事方法真係好有保留! 

原帖由 thomas_dad 於 10-10-3 02:12 發表
看見越來越多的PM要求,實在令人啼笑皆非!希望樓主慎言和思考公開校名可能引起的問題,切勿輕率行事。在顧及自己申訴的同時,亦不忘考慮該校廣大家長和學生的權益,胡亂標籤一些未經深思熟慮的指責,縱使是事實亦未必值得這樣做 ...

依小弟之愚見:

1. PM不屬於"公開發放",這是一般人的共識,法律上亦只屬私人溝通,與跟其他人單獨談論某某學校是否好學校無異,所以不存在"公開校名"的問題。

2. 既然有學校發生這種事情,其他家長想知道是那一間學校實屬無可厚非,一來作為參考,二來免得錯上賊船,影響小朋友一生。

3. 採取過激行動固不可取,但守株待兔,坐以待斃亦非良策。家長應積極理性面對,主動處理,同時讓小朋友參與討論和決定處理方式,可以成為小朋友處理問題的榜樣。如果事件在家長心裡仍牽起情緒大幅波動,則不應在此時作任何決定,應先冷靜下來,才可找出對小朋友最好的解決方案。

4. 我對樓主深感同情,希望她能冷靜理智地作出對小朋友最好的選擇,使小朋友能重新出發,再次投入校園生活。
原帖由 thomas_dad 於 10-10-3 02:12 發表
看見越來越多的PM要求,實在令人啼笑皆非!希望樓主慎言和思考公開校名可能引起的問題,切勿輕率行事。在顧及自己申訴的同時,亦不忘考慮該校廣大家長和學生的權益,胡亂標籤一些未經深思熟慮的指責,縱使是事實亦未必值得這樣做 ...

em...我信家長有自行判斷的能力。如果話開名就死得,咁傳謀應該只出親x王、happyxxx呢類讚學校的訪問,永遠唔會有york的報導。
我見之前有人成日讚某d真資、私校好勁,又話優x會考預計有8a,突然間仍le變做一線名校。呢類預計唔通唔係未經深思熟慮,景響其他人報讀該校的意欲?
況見我見樓主的控訴主要乃建基於自身的經驗,唔係個類"我同事個仔",講出黎無壞。當然如果唔肯講亦好,我們都需尊重樓主個人諗法。

回覆 44# thomas_dad 的文章

係度多謝你寶貴既意見!但我想(情)清幾件事!

1.係呢件事上,我冇講過大話,我有驗傷報告的,如果你地任何人有質疑我既說話,我不介意pm驗傷報告比你地.

2.我唔係因為想搞大件事先上BK講出黎,我真係好驚又唔知點做好先上BK找意見.

3.件事係9月13日發生,如果我係個一心搞事既家長,好老實講,一開始我就已經去政府醫院驗傷而唔係去診所,亦都報左警好耐,亦都唔會比學校拖到今時今日.

4.直到呢一刻,小兒仍然有頭痛,發惡夢,時有高燒,醫生都建議我帶仔仔入院做身體檢查,我都仲(游)疑,難道我咁都仲叫唔夠客觀嗎?
難道我真的沒有幫人地既小朋友諗過他們的將來嗎?

5.今次那個叫人打我仔既同學其實唔係第一次傷害我仔的了,之前已經有一次事件發生,但個次我經班主任了解後,老師話事情係因為我個仔隻手過了個位同學既枱,所以個同學就用鉛筆拮我仔隻手,扭佢隻手同打佢背脊,我覺得個仔亦有錯,所以比個個同學扭(魚)左隻手同打我都已經忍了,難道我也做錯了嗎?

到現在,見到每日仔仔都有頭痛,發惡夢,時有高燒,我都只係偷偷地哭,仍冇做一個身為母親應該做既事,難道我還叫沒替別人想過嗎???

我真係好想問下,若果它日同樣既事情發生係你兒女身上,你既處事態度又會怎樣呢?

軒蕎媽媽,

明白你的難過, 苦況, 加油呀! 如果我係你,一定要學校做多點事情保護你小朋友, 不再發生同樣事情! 一係轉校!

原帖由 軒蕎媽媽 於 10-10-3 13:13 發表

1.係呢件事上,我冇講過大話,我有驗傷報告的,如果你地任何人有質疑我既說話,我不介意pm驗傷報告比你地.

2.我唔係因為想搞大件事先上BK講出黎,我真係好驚又唔知點做好先上 ...

軒蕎媽媽, 明白你的難過同委屈... 如果係我, 我一定要攞個明白, 唔代表要攪大佢..

就算小朋友做左d野令佢的同學唔高興而打人, 我都係唔會接受, 因為傷害其他人係唔啱.. 個4個小朋友的家長亦要知道呢件事, 等佢地好好教育小朋友, 令佢地會改過... 唔好要蝦其他同學仔...

看完你今次的posting對事件多些瞭解,如果你上bk係尋找意見的,就一定要預咗有不同聲音。

我之前話要留意係咪有人bully or 針對你個仔,如果係,事情就嚴重很多,首先你要make sure自己個仔social skills係冇問題的(絕對唔係話有問題,俾人打就ok,只是在處理這問題時會有唔同方法),如果你個仔冇問題,就是班上有惡霸,那就一定要校方/老師出手,輔導惡霸和他的家長,報警根本冇阻嚇作用,發洩講下就得,根本警察係唔會理你,就算你個仔傷到要留醫,都好難證明一個6歲小朋友係有心傷害你個仔,如果校方no action,你可以叫醫生做個心理評估,證明個仔心理真的很困擾(用途只想學校搵人睇實你個仔,同隔開你個仔同惡霸)如果學校收到信都no action那你就真是可以轉校了。

以上是politically correct的advice,現實可行的是俾惡霸知,蝦你個仔係要付出很大代價的,我先生小時生得個子小,體弱,在班上有一幫惡霸常常蝦佢,他終於忍無可忍,同其中一個拼命,最後兩敗俱傷,但從此再冇人敢蝦佢,講d咁嘢,一定比人插,我要潛水喇!

2.我唔係因為想搞大件事先上BK講出黎,我真係好驚又唔知點做好先上 ...
wbmom

軒蕎媽媽 :

你仔只係隻手過咗界, 就要遭到被同學用鉛筆拮手,扭隻手同打背脊, 真係咁野蠻都得, 可能我都係屬於比較緊張小朋友嘅人, 如果比著我, 我已經唔會忍得到了... 加上今次咁嚴重, 比我肯定忍無可忍... 轉校就一定要架啦, 一次係咁, 兩次係咁, 下次你點知仲會有d乜嘢丫?! 有時唔係話逃避問題, 希望你想清楚啦! 我地會支持你架!

Would u mind PM the school name for me as I am finding primary school for my son?
Hope yr son can get better

好明白樓主此刻難受的心情。按樓主的資訊,我相信當務之急是家長處理小朋友的情緒問題,增強小朋友對此事的正面看法,緩和事情對他的驚嚇程度。小朋友因此事而對上學或同學提介心是會影響日後學習生活的。

轉校考慮及要求學校徹查事件是必須做的,但相信未必能即時辦妥,過渡期間,或可考慮向校方提出轉班安排,減低小朋友的憂慮。當然小朋友在校內還有遇見該涉事小朋友的可能,那就要教導小朋友嘗試處理及避諱一下。

希望你個仔快d開心番。問題快快解決。返學學習都未熱身。如果這間是直資,我都想知道是那一間。免得就免嘛!

回覆 1# 軒蕎媽媽 的文章

我聽到這個消息都覺得好震驚, 竟然小一都會發生這樣的事, 我覺得先要處理小朋友的心理先, 對日後會有影響, 再問仔仔想唔想讀這間學校, 另一方面再找校長跟進, 交代就一定要, 之後4個小朋友怎樣處理, 大家都細, 睇下藉唔藉得俾機會他們改過, 如果校長隱瞞此事, 先去教署

我覺得6歲的小朋友都是成長在教的階段, 不論仔仔或是他們

醒目開學勳章

樓主,
  絕對明白你嘅難受, 支持你!   小朋友對我們是最重要的, 請好好保護佢弱小嘅心靈.

So terrible !  You need to be a "strong" mummy in order to give the fully support to your son !  With your support and all of my BK mummy support, trust your son will more brave to face the future and face the "scary" !

By the way, can you PM me for the school name?  My son will be P1 next year.....
‹ 上一主題|下一主題