用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友係學校比同學圍摳
樓主: 軒蕎媽媽
go

小朋友係學校比同學圍摳 [複製鏈接]

我都覺得唔好報警,攪到咁大,對你對你小朋友都沒有好處!(因為你的小朋友係要同警察再講一次發生事件經過,咁反而會勾起你小朋友的不快),但另方面你除了向校長投訴不果後,都要想想,自己小朋友為何會給其他同學打,是怕事、是頑皮、是埋唔到堆、是給人欺負了也不敢出聲呢???小朋友同大人一樣,見到弱者都會欺負!所以問題不止是向學校投訴,而係看清自己小朋友弱點而加以教導!否則小學被人欺負你可以幫他,但到了中學,大學,出來工作你又可以怎樣做呢?!那個校長也有問題!如果覺得學校理念同自己不同,老師又沒愛心的話︳那轉校也不失為其中一選擇。但就算轉校都要弄清整件事的真相!!

相當同意這位爸爸所說的,特別是關於教導孩子怎樣面對困難甚至暴力。

據我理解樓主所說,校方想將事件淡化。我想家長要先理解事情的始末,不能單憑孩子受傷就下判斷。校方有否召見有關的孩子們甚至目擊證人,讓他們有機會講述事件的經過?校方對涉及事件的孩子怎樣處理?校方有沒有具體方法,防止同類事件再發生?與其花太多時間追究責任,不如集中精力解決問題。當然,如果校方這些基本的調查和解決方案也欠奉,向教育局投訴及/或轉校不失為可行的選擇。

何不把握這個機會,教導小朋友怎樣保護自己,同時寬恕同學的錯誤?對小朋友來說,這是終身受用的。
原帖由 thomas_dad 於 10-10-1 01:24 發表
我認識的六歲小朋友都是很天真的,即使有一些並沒得到家庭的適當教導,仍掩蓋不了他們無邪的本性。

也認識一些六歲多的小朋友比小兒五歲的時候更單純和任性,可見無論以年齡或心智來說六歲實在太小了。

我覺得適當地向校 ...

請問可否pm私知係邊間學校?好可怕,我正找緊小學比我個女....

原帖由 軒蕎媽媽 於 10-9-30 08:59 發表
小兒今年讀小一,比同學圍摳件事發生係9月13日,而呢件事係我仔心裹面而存下陰影,直到琴日,經我不停既追問,校長同主任先同我見面,而到終校長睇完我個仔份驗傷報告,我得到既答覆係你小朋友既傷勢都只係D(魚)傷,唔係好嚴 ...

見到好可憐,心都up埋...
如果發生係我到,就攪清楚件事先,如果真係學校同學生問題就準備轉校,
搵定學校先,如果正如你所講個校長賴落你個仔到,
寫定封信比校監同校董會,copy埋send 比教統局,
同個仔做心理輔導,
報警就真係hold住睇定先,
你有驗傷報告backup 就唔怕事後跟進,
唔好咁upset,支持你!

簡直難以置信, 小一開學沒多久發生這事. 幾個只得5歲幾6歲小人兒圍打一個同學???? 是不是在公屋裡的小學發生??? 我聽聞多是發生在公屋小學裡發生.

原帖由 thomasha 於 10-10-1 02:38 發表
相當同意這位爸爸所說的,特別是關於教導孩子怎樣面對困難甚至暴力。

據我理解樓主所說,校方想將事件淡化。我想家長要先理解事情的始末,不能單憑孩子受傷就下判斷。校方有否召見有關的孩子們甚至目擊證人,讓他們有機會講 ...

校長同主任冇問5個小朋友,班主任有問晒5個小朋友發生咩事,佢亦都知道我個仔係因為點解比個4個小朋友打,但我唔明點解校方比我既回應係咁???發生件咁既事,校方冇主動見家長.班主任都只係叫小朋友係張草紙上寫幾年幾月幾日幾點係課室打人,然後叫小朋友簽名,再叫家長簽名,我係到放學先知我個仔係早上比人打,當時我就同個仔立即入校務處話要見班主任,之後班主任都同我講左點解會發生件咁既事,當時佢係證實左我個仔係比4個同學打,我亦有問得好清楚我個仔有冇還有,還手時有冇打親人,因為我覺得如果我個仔係還手時打親人,都必須同人地道歉.
但老師話以佢聽返黎,我個仔一開始比人推去老師枱,已經撞到腰同腳所以跌左係地下,其後佢都係訓左係地下比人打同比人踢,到佢還手時佢係用手撥開個4個打佢既人,冇打到人.咁之後我再問班主任我個仔究竟有冇錯,佢話冇,咁我先帶個仔走,而且當時我諗住老師會有佢既處理方法,我又唔想搞大件事,點知要我不停既追問同一位熱心於教育既老師同主任講,拖到前日校方先有人見我,但我估唔到校方會係咁既回應...我個心真係好痛!我不停咁問自己,點解要比錢揀呢間學校???究竟我個仔如果仲係呢間學校讀,除左學術上,係品行上學校有咩可以教到佢???

非常同情你的遭遇!

以下乃小弟愚見:

1 寫信給校監和校董會,詳述事件的經過和班主任/校長的回覆和建議,他們的處理手法以及你不滿的地方;同時應要求召開校監/校董,校長,班主任,家長和事主均出席的會議,處理事件。此信應抄送校長及教統局,並應寄掛號,確保各方均確認收到。

2 過幾天後,致電教統局,確認是否已收到信件,並詢問協助轉校的可能性和手續。

3 在第1段提及的會議上,拿出手上的證據文件並重申校方處理不當的地方;要求校方提出解決方案,防止類似事件再度發生。如校方無理想的解決方案,便提出要轉校,並要求校方全力協助。
原帖由 軒蕎媽媽 於 10-10-2 01:30 發表

校長同主任冇問5個小朋友,班主任有問晒5個小朋友發生咩事,佢亦都知道我個仔係因為點解比個4個小朋友打,但我唔明點解校方比我既回應係咁???發生件咁既事,校方冇主動見家長.班主任都只係叫小朋友係張草紙上寫幾年幾 ...

校長/老師冇愛心,仲留響度做乜呢??快快趣轉校,有幾難都要轉,如果夾硬留響度,得唔到好既教育不特止,可能心理都唔好過,唔好遲喇,

冷靜

我覺得小一開學就發生這樣的事,做家長的一定很緊張和心痛,但一班6歲的小朋友,玩得過火也有可能,未必是惡意針對或bully,受傷可能是意外,最緊要是繼續observe個仔係咪俾人‘蝦’或針對,如果係,就要睇係班裡面是有惡霸吖or是自己個仔的social skills有問題。

但無論如何,都唔應該俾個仔知道你好緊張同埋對學校不滿,因為這對你個仔是百害而無一利,如果是我,我會睇多一陣,睇下係咪單一事件,俾學校同自己小朋友一個機會,始終6歲小朋友的說話未能盡信,唔係話佢地講大話,係佢地睇嘢的角度和分析能力同大人有分別,如果未攪清楚成件事就攪到很大甚至轉校,就似乎太以氣用事。

我唔係幫學校,因我根本唔知你個仔讀緊邊間,旁人要火上加油很容易,如果輕舉妄動的話,要付出代價的是你和個仔而矣!
wbmom

知不知道為何那些小孩要這樣做?會不會先前有些誤會?我認為要再了解大家之間的關係.
學校沒有主動處理事件是非常不對, 但同意另一位家長意見, 不要向傳媒尋求協助, 即使很中肯的報紙, 也會有不清楚及不負責的報導, 到時家長及兒子(所有小孩)也有不必要之壓力, 到時真的要轉校也難找學校.

小孩只是6歲, 重點是要教, 否則只會將仇恨加深, 日後有更多問題發生,要教他們正確處理衝突及人際相處問題.

醒目開學勳章

樓主,
  睇完你講, 比我都會接受唔到.  可否PM我是邊間學校?  Thanks!

校長同主任冇問5個小朋友,班主任有問晒5個小朋友發生咩事,佢亦都知道我個仔係因為點解比個4個小朋友打,但我唔明點解校方比我既回應係咁???發生件咁既事,校方冇主動見家長.班主任都只係叫小朋友係張草紙上寫幾年幾 ...

So sad to hear that news.
Please PM the school name to me.
Thanks .

原帖由 tracytang 於 10-10-2 14:14 發表
樓主,
  睇完你講, 比我都會接受唔到.  可否PM我是邊間學校?  Thanks!

Arthur 媽媽

I am so sorry to hear that news.  Please also PM the school name to me.

原帖由 amymitpro 於 10-10-2 14:36 發表
So sad to hear that news.
Please PM the school name to me.
Thanks .

不論事情發生原因如何, 小朋友確是明顯受到傷害, 小一學生剛適應新環境, 應特別被關心照顧, 校長同主任的處理手法真是甚有問題, 但要不要轉校應由你兒子決定, 若他因此事表現得不喜歡上學, 我便一定轉

可否PM我是那一間學校!

『比人推去老師枱,已經撞到腰同腳所以跌左係地下,其後佢都係訓左係地下比人打同比人踢.....』

6歲咋啵.... 都跌左落地, 重圍住打同踢.........大 d 重得了 ???
當係小朋友唔識, 老師、學校要教卦, 要佢地知道唔o岩先得格...
依家咁不了了之, 打人o既學生, 點會知錯知唔o岩 ??? 校方處理手法有 d 問題啵.....

要俾錢讀 ??? 即係直資 or 私校, 可否 pm 我係邊間 ??  阿仔出年升小一 .....

如此的學校真令人失望,希望事情可以盡快解決,你囝囝可盡快淡忘此事.介唔介意PM我係邊間學校?

原帖由 軒蕎媽媽 於 10-9-30 08:59 發表
小兒今年讀小一,比同學圍摳件事發生係9月13日,而呢件事係我仔心裹面而存下陰影,直到琴日,經我不停既追問,校長同主任先同我見面,而到終校長睇完我個仔份驗傷報告,我得到既答覆係你小朋友既傷勢都只係D(魚)傷,唔係好嚴 ...

唔好upset,呢到好多人支持你!

可否PM埋比我知邊間學校...thanks

聽到都好心痛!! 學校咁handle件事好有問題! 要比錢揀呢間學校??? 你小朋友係讀私校/dss 小學? 可以pm 告之那間小學嗎?   

I'm worrying if that is the DSS school I'm applying for my girl.  Can you also PM me as well?
‹ 上一主題|下一主題