用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友係學校比同學圍摳
go

小朋友係學校比同學圍摳 [複製鏈接]

小兒今年讀小一,比同學圍摳件事發生係9月13日,而呢件事係我仔心裹面而存下陰影,直到琴日,經我不停既追問,校長同主任先同我見面,而到終校長睇完我個仔份驗傷報告,我得到既答覆係你小朋友既傷勢都只係D(魚)傷,唔係好嚴重唧,(驗傷報告只止寫咁),校方亦質疑返咁問我會唔會係我既小朋友將件事講得嚴重左?會唔會係家長你對呢件事太過緊張?會唔會你既小朋友知你又或者想你緊張佢,佢先同你講話怕左個4個打佢既同學?除左以上既說話,亦對我講左好多好不負責任既說話,我真係好想知道,作為一間學校既校長,佢既答覆有冇問題?聽到校方既回應,我既心真係好痛,對學校既處事態度好失望,因為自從圍摳件事發生,個仔返學我每日都擔心,我所有朋友都叫我要轉校,我係咪應該要幫佢轉校呢?有冇人可以幫下我???有冇人可以教我點做?請大家幫幫我,教教我!!!
   0    0    0    0

你報警或打去東方日報搞大件事,校長先會正視架,比唔到交代你的話就當然要轉校啦,容乜易打多你個仔幾次,咁點算呢!

We are talking about P1 here.

Probably best thing to do is to treat this incident as minor stuff.  Usually, the more serious we handle it, the bigger deal it will be to the kid.

If you are talking about secondary school students, I would look into it seriously.  Yet P1 is a bunch of 6 yr old.  Maybe some of the kids are rough and pick on one or two unfortunate ones.  Maybe it is just random playing of "fighting".

Report to teacher so that teacher can tell the related parents should do.  

Even if we are worried, we should not let the kid knows.  Changing school is an option but before taking this option, better take a milder approach for the kid sake.

Just my worthless 2 cents.

我都諗唔好搞大件事,以免小朋友以後都放唔低。比著我,會轉校。

Although they are 6, violence should not be encourged. I also doubt of the principal's attitude. I would prefer the school to have a more serious treatment to the issue.

原帖由 easydad 於 10-9-30 09:20 發表
We are talking about P1 here.

Probably best thing to do is to treat this incident as minor stuff.  Usually, the more serious we handle it, the bigger deal it will be to the kid.

If you are talking a ...

醒目開學勳章 王國長老

我覺得校長都有問題wor
唔係話要咩補償報警, 但起碼都見晒成班小朋友了解清楚件事掛? 點解要將責任擺o係你個仔身上
另一方面, 9月咋wor, d小朋友互相都唔熟, 點會攪到圍摳咁誇張, 學校唔係應該去investigate一下咩?!
而家9月轉校又唔易.........哎
原帖由 軒蕎媽媽 於 10-9-30 08:59 AM 發表
小兒今年讀小一,比同學圍摳件事發生係9月13日,而呢件事係我仔心裹面而存下陰影,直到琴日,經我不停既追問,校長同主任先同我見面,而到終校長睇完我個仔份驗傷報告,我得到既答覆係你小朋友既傷勢都只係D(魚)傷,唔係好嚴 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-30 09:46 發表
我覺得校長都有問題wor
唔係話要咩補償報警, 但起碼都見晒成班小朋友了解清楚件事掛? 點解要將責任擺o係你個仔身上
另一方面, 9月咋wor, d小朋友互相都唔熟, 點會攪到圍摳咁誇張, 學校唔係應該去investigate一下咩?! ...

I agree the principal is not handling the problem appropriately.  I would investigate as wounds were confirmed.  Also agree violence should not be encourage.

Yet, I think there will always be issues.  Most important is to learn how to cope with it and take the action we think will be to our kid's best interest.

Last year, my kid had a terrible teacher at K3.  Many parents complained that the teacher was being too mean to kids and not caring.  Yet, why do we need people love our kid?  I see this as a chance to train up kid's eq.

Yes, I am very "Ah Q".  

hi 軒蕎媽媽,
聽到你仔仔的事件,心裡很不好受,好明顯你講的校長,他似乎張這件事的責任轉移放左去你仔仔身上,逃避去處理這件事和給你一個交待,亦無意開除那四個打你仔仔的學生,我相信往後的日子,他們仍會留校,倘若要你仔仔六年間仍對著他們 (包括校長) 因為此事確實對他會留有童年陰影的,不如轉去另一間學校,有新環境,新同學新老師,可能會令他盡快淡忘這件事.

原帖由 軒蕎媽媽 於 10-9-30 08:59 發表
小兒今年讀小一,比同學圍摳件事發生係9月13日,而呢件事係我仔心裹面而存下陰影,直到琴日,經我不停既追問,校長同主任先同我見面,而到終校長睇完我個仔份驗傷報告,我得到既答覆係你小朋友既傷勢都只係D(魚)傷,唔係好嚴 ...

=_= 圍摳?
在那裡打?
小息? 厠所? 課室?
有沒有用武器? 用拳法?

我不是說風涼話, 不過現在的小朋友有好多比較控制唔到情緒, 如果真的是for fun 是要教而不是追討

校長在安撫受害者可能唔得, 不過佢對那幾個有問題小朋友點處理更加重要, 今日你小朋友比人打, 可能弟日反而做左好兄弟......

校長無愛心, 老師自己無愛心, 老師無愛心連d 學生都無愛心.  不如轉校啦,  好難接受小一已經比同學打, 以後六年點過 ?? 若我個小朋友 返黎同我講話比人圍住打, 我一定會去學校問個清楚, 學校唔理我, 我自己去搵果四個小朋友出黎問做咩事要打人 !!! 好嬲好難過啊......
你可否pm 我話我聽邊一間小學咁鬼衰 !!
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

If I were you, I'd find another school.

其實個校長唔單止無愛心,而且仲想息事寧人,最好個家長唔好再追究和唔擴大件事佢就最安落,坦白說,你估個校長自己唔心虛和厚顏嗎 ? 要用這些廢話理由,可能是你個仔甚麼.. 可能是甚麼來質疑個家長.就算那四個打人的學生肯和你仔道歉,但媽媽你已經出現左這種心理壓力,每天返學都驚,學校和執事者給你已沒有誠信可言,再讀下去有何意思.

原帖由 bchi 於 10-9-30 10:26 發表
校長無愛心, 老師自己無愛心, 老師無愛心連d 學生都無愛心.  不如轉校啦,  好難接受小一已經比同學打, 以後六年點過 ?? 若我個小朋友 返黎同我講話比人圍住打, 我一定會去學校問個清楚, 學校唔理我, 我自己去搵果四 ...

原帖由 colourless 於 10-9-30 10:42 AM 發表
其實個校長唔單止無愛心,而且仲想息事寧人,最好個家長唔好再追究和唔擴大件事佢就最安落,坦白說,你估個校長自己唔心虛和厚顏嗎 ? 要用這些廢話理由,可能是你個仔甚麼.. 可能是甚麼來質疑個家長.就算那四個打人的學生 ...

咪係咪係 !!!!!!!
我小朋友剛入小一,  我睇完呢件事之後, 代入角色, 真係好難接受啊, 個心好唔舒服 !!!
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

1. 找學校轉
2. 要找原因
3. 要學校交代處理 (唔係話一定要開除那幾個小朋友,但就算校長是想給機會那些小朋友改過,前提是他們要明白無論任何情況都不可以動手,機會不等於任由他們)
4. 要那些打人的家長知道並交代

起碼都要知咩事先? 無啦啦比人圍喎, 一個小一生, 5歲幾~6歲幾咋喎, 真係嚇C, 做媽媽嘅一定心痛C... 同校長/老師問個徹徹底底, 真係無人理, 就即刻同佢轉校! 對小朋友好, 大人都安心D! 希望你早日解決咗年事, 放下心頭! 希望你下次POST D好消息比我地知!

報警可免了,乍嚇親你小朋友及另外4位小朋友(點衰都係得6歲姐).
報串傳媒對事件冇乜幫助,反面唔係問題,但會影響你小朋友搵幾他學校.
不如實際d揾教署調停,可解決最好,不能解決也可請教署推介其他學校.

我無意冒犯,只是實話實說,會唔會係個區d小朋友好多都係咁?
若如此,可能跳出該區好d.
無知是福

小弟愚見,小孩才6歲左右,只是稚子,勞師動眾報警對事主和犯事的小朋友並無幫助,訴諸傳媒更會令事件更為複雜,小朋友和家長均會受到一定壓力,可能引起長期後果,而且傳媒的目的不一定純粹為你伸張正義。所以,還是先向教育局投訴,讓他們作較公正的處理,看他們的反應怎樣才作下一步行動。

至於小孩上學時提心吊膽的問題,也許還是要與校方商討對策,或找學校社工協助。

1) 揾定學校轉
2) 寫信去學校要求交代及處理事件, copy 比教統局
3) 心理輔道個仔,令他明白不可認同打人既方法

本人都認為唔好報警 , 應通知教育局有此事 , 及轉校 , 因返學時間只有一個月 , 不理會被打小朋友是否有錯 , 都不應該被圍打 , 為何老師見不到 ?? 學校亦不致電有關家長 ?? 視而不見是大錯特錯

再者 , 被打小朋友多些留意他有沒有異常反應出現 , 如有盡快聯絡社工

我認識的六歲小朋友都是很天真的,即使有一些並沒得到家庭的適當教導,仍掩蓋不了他們無邪的本性。

也認識一些六歲多的小朋友比小兒五歲的時候更單純和任性,可見無論以年齡或心智來說六歲實在太小了。

我覺得適當地向校方和有關家長表達對此事的關注和杜絕再發生的機會可能比追根究底對各方面都較佳。況且,如易地而處,犯錯的不是別人,而是自己的小朋友的話,又會否樂見別的家長因稚童無知而鬧得沸沸騰騰的?

教導兒子變得堅強一點,同時亦可令他學懂寬恕和接納別人的過錯,可能比代他面對困難和追究責任對其成長的幫助有更正面的影響。

thomas_dad
‹ 上一主題|下一主題