用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 聽我呻下,又比D意見啦,真係好煩
樓主: cksy_bb
go

聽我呻下,又比D意見啦,真係好煩 [複製鏈接]

好多謝你地既意見,我一定會奮鬥到底,大家多D傾下,最緊要對小朋友好

因最近兒子番了K1後,好似退步緊,所以本來是尋找資料看看怎樣提升專注力,竟然看到咁多07/10BB既問題,您地D case同我個仔亦有8,9成相似, 我個仔都係0710月出世!
大家可以交流下資料幫下佢地,好高興能與您們分享 !

兒子有別於其他兒童一年前已知,宜家不會去做什麼評估了,只做訓練!一直有上協康,評估都做埋(無咩得益,只說不是自閉,浪費了$$),個博士話可以幫我排定位,他說要排成年半至2年,而家上午一星期兩天留朗研社,下午番主流班!星期六做語言治療,所以其實做得既我們都做了

決定番主流班是因為暑期班導師說見過有些小朋友番特殊班後,情況更差。我當時想既然他有主流學校收了,所以便番住先見步行步。

番了K1後,好似退步緊,都很擔心!
以前都是自我中心,同人搶玩具,沒有殺傷力,但現在他出街見細過佢既,會PUSH佢落地,仲會打佢, 好恐佈!

校內老師只是頭兩個星期投訴過他打人,而家沒有電話了,朗研社姑娘也說他好定。唉,我想他是雙面人,在老師面前就乖了。半年前,我只知他有言語最遲緩,認知專注等問題,現在多了情緒及社交等問題。

最近打消了多生一個既想法,又很想辭職不做工了,不知決定對與錯,老人家常說,生多過大果個會便好,我鬼信(他們也說3歲不說話也沒問題啦),只知自己沒心力再多湊一個, 先把兒子既問題搞好再說。

昨天帶他去生日會,老公看到他與其他同齡既分別,便跟我說兒子真是很有問題。雖然我只是淡淡回應了一句:這不是第一天知道的事,但我真是很心痛。

真是有點氣餒,努力過,但成效太慢。

我在這裡說完便好了,我會繼續努力!

下星期終於約到健康院看醫生(之前是看私家,老公不相信兒子有問題,最近他接受了才加看政府,雙管齊下)
看看他有什麼見議再說!

鄰家小朋友說學跳舞/學彈琴/學日文。而我地就學專注/情緒管理/社交...........唉!

原帖由 kakagirl 於 10-10-3 23:15 發表
Hi cksy_bb,

睇到你個仔個case, 同我個仔有90幾個%同我個仔一樣, 我個仔都係0710月出世!

佢又係好鬼醒, 佢見過你做既野一次佢就識, 譬如我地同佢去人地屋企, 佢見過人地開門出去扔垃圾, 佢玩到想走時就自己著鞋跟 ...

其實你點知自己個仔同其他小朋友有差異,就更加唔應該用佢地同你自己個仔比較啦﹗

我個仔依家5歲,k3,如果同佢同齡o既朋友仔比,根本冇得比,所以我明知呢個係事實,咪用佢自己同自己比較囉,佢之前唔識d 咩,依家識,佢之前有咩好差,依家改番好,當阿q 精神囉,咁個人先唔會咁down o架﹗

係呀,人地d 仔女學好多興趣班,咁小朋友係咪真係開心先?or 父母開心呢?自己果個起步慢,又係咪代表一世失敗呢?未到埋單果日都未知邊個成功嘛﹗

唔好諗到咁灰,努力加油啦

原帖由 cowboy2007 於 10-10-4 17:09 發表

因最近兒子番了K1後,好似退步緊,所以本來是尋找資料看看怎樣提升專注力,竟然看到咁多07/10BB既問題,您地D case同我個仔亦有8,9成相似, 我個仔都係0710月出世!
大家可以交流下資料幫下佢地,好高興能與您們分享 !

兒子 ...

我小兒讀k1時我都係住荃灣架.我小兒在2歲前都係比評估中心評估言語遲緩.發展遲緩.當時我比我的小朋友入讀了救世軍.我同啲老師講了小朋友情況.佢地幫我加強小兒照顧.還安撫我同小兒.我眼見小兒有位同學是自閉証+過渡活躍的.佢地都有教無類.我覺得啲間幼稚園是我的推介.

當時我還到了荃灣我家庭綜合服務中心.找姑娘幫手.傾訴.每事問.和參加他們的活動.

但到k1的下學期,我因為要搬屋.所以轉校.轉校後小兒的情況就見越嚴重,~到小兒k3.我帶了小兒到灣仔的健苗軒上啲堂.情況才有些小好轉.

到上了小一評估嚴重學障.專注力不足.過渡活躍.仲要在小一時遇到位衰到無人有的班主任.我當時好灰.好彩我去左小童群益會,健苗軒.仲參加左好多公眾機構的堂.在這方面學識同認識多了.現在才有信心打這場慢長的仗.

小兒今年小二喇.班主任好好人.情況好了.問題還是存在.
但我同小兒已經學會好好面對它.接受它了

家長們努力加油呀!

原帖由 ttlucky0303 於 10-10-2 07:37 發表
耀能家長資源中心, 唔知你地有冇聽過, 佢地都有0的course呀, 另外仲有間kidplus既野, 佢地都好平, 不過耀能都一樣要抽, 但咁樣就唔使只得協康一間排, 兩邊都可以...
我個小朋友join多左呢0的course,我朋友見意我st就 ...

To ttlucky0303

kidplus 係咩黎呢? 響邊呢?

thanks
‹ 上一主題|下一主題