用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 聽我呻下,又比D意見啦,真係好煩
go

聽我呻下,又比D意見啦,真係好煩

(我係WORKING MOM)一年前,我仔仔兩歲(係0710BB),會叫爸,媽,車,開始番協康+N班,老師特別照顧佢,因為仔仔好乘,唔搗蛋,只係叫佢有時應有時唔應付,但好似因理解同認知唔多好,只有時聽指令,好似"掉垃圾,關門,飲水,自己食飯,坐好,比野,做運動,跳舞"會合作,唔好既係唔同小朋友玩,不過會搶人野,要迫7次去VV先去倒3次,好硬頸,忍到瀨都無野,比佢穿片佢就即刻VV,然後傻笑,聽倒唔鐘意既歌會拉你隻手去迫你OFF 音樂,自己知做唔倒既野會拖你手示意你幫佢做,唔肯拍手讚人,只要你拍手讚佢,唔明點解要拍手,就哭,"PS有眼神接觸,協康姑娘又好PRO,但評估完(2次),有言語遲緩同專注力不足,唔覺仔仔有自閉,反而某D行為因為佢賴,所以唔鐘意接觸新野(因為佢只LIKE新玩具),而且見過工人,發覺好"縱仔仔",今年K1,學校由小班變1:15,換埋班主任,校長,院長,開學到而家,應學校要求,比工人陪番學,已一個月,學校打黎話仔仔唔聽話,擒檯椅,週圍走,跑,騷擾倒其他學生,所以要每上閱讀堂要仔仔同K2學生上,體育同唱歌先番自己班房,但都要工人陪住,(禁點解要調開佢呢,都有人陪住啦)話為"大家好,我明白,但唔開心,想搵上門既"治療師"TRAINUP專注力,同埋搵D兼收幼稚園比仔仔,即使跟唔上,咪REPEAT1年亦OK,你地知唔知"荃灣有咩兼收好呀,幫下我啦......

我個仔以前又係唔讚得o架﹗一拍手讚佢就喊,次次都係咁﹗不過協康姑娘話唔好理佢,照讚佢,到依家佢識讚人同讚自己,唔會再喊lu~ 千其唔好因為怕佢喊而唔讚佢喎~ 反而讚多d 佢知道讚完拍完手係冇事o既,佢就唔會再驚.... 呢樣野,我都經歷左差唔多2年先冇事咋... 加油﹗

希望你個仔轉到一間包容較大的幼稚園啦.

我地d 細路係唔讚得架, 尤其是係特殊教育導師.

去到主流學校, 先至係奮鬥的開始.

唔係好明.... 你意思係d 特殊教育導師唔可以讚我地d 細路?

每個人都鐘意人讚,有進步而讚係正面o既鼓勵喎

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-9-30 16:32 發表

回覆 1# annaanna 的文章

對唔住, '唔讚得' 係 touch wood 的意思.

其實我的意思係, 我地d 小孩通常會比d 特殊導師說: 唔係好差呀 / 進步好大喎.

小魚一旦游到了主流, 先知道...出事. 媽媽會焦急地說: 死啦, 點算呀. 我見到好多 post 都係咁.

今日好唔開心,姐姐同我講,仔仔今日全日係k2班房上課,係其他大一年同學一齊坐,仔仔另有一個坐位同姐姐坐,番學3個鐘,除左食茶點,睇電腦同做運動,其他時間係仔仔同工人坐開一邊玩玩具,全程無比書佢睇,亦無比佢做任何習作/畫畫,我好嬲,明明講好同大d小朋友一齊上堂,引導仔仔知道要坐定定,因為大d小朋友唔會禁易比佢影響,相對k1d學生可以專心上堂之餘,仔仔亦可從較大小朋友身上有所學習,但事實反映"唔係羅"佢比我覺得費事我個仔攪攪振,而且睇死比佢讀書都參與唔倒,所以費事教佢,比佢去另一高班度,由佢自生自滅禁,我真係好傷心...你地比d意見,係咪應該轉校,寧可搵d小班d既學校,不論名氣唔高都好,起碼有平等待遇啦...(我諗,既然我都有工人貼身跟住,駛咩轉班房呢)

諗都唔使諗啦, 立即轉校啦, 除非你諗住小朋友每日返去都係HEA下啦, 呢D學校真係差到無人有, 浪費時間, 想問下呢間學校叫乜野名, 唔想公開. 可以PM比我, 我只係想8下, 無乜特別意思
如果佢專注比較差, 試下搵D HALF DAY 學校, 如果下午班仲好, 學生小D, 老師會容易睇佢多D
原帖由 cksy_bb 於 10-9-30 20:35 發表
今日好唔開心,姐姐同我講,仔仔今日全日係k2班房上課,係其他大一年同學一齊坐,仔仔另有一個坐位同姐姐坐,番學3個鐘,除左食茶點,睇電腦同做運動,其他時間係仔仔同工人坐開一邊玩玩具,全程無比書佢睇,亦無比佢做任何習 ...

回覆 6# cksy_bb 的文章

你住邊區的?
同埋你係排緊咩services?
check pm

我系統發唔倒短訊,你可否打比我或於bkpm我,卵只收刑親子王國的pm 6446 2237

原帖由 nokia6300 於 10-10-1 00:37 發表
你住邊區的?
check pm

我系統發唔倒短訊,你可否打比我或於bkpm我,卵只收刑親子王國的pm 6446 2237
原帖由 pocoyo123 於 10-9-30 22:27 發表
諗都唔使諗啦, 立即轉校啦, 除非你諗住小朋友每日返去都係HEA下啦, 呢D學校真係差到無人有, 浪費時間, 想問下呢間學校叫乜野名, 唔想公開. 可以PM比我, 我只係想8下, 無乜特別意思
如果佢專注比較差, 試下搵D HALF D ...

我住荃灣區,仔仔每星期上1次st,同番幼稚園,不過我認為唔係好夠,因仔仔有言語,認知同專注3個問題,但協康好full ga,其他機構我又唔識(政府資助又未排到),平日番工又唔用得電腦,唯有晚上仔仔訓左先上下網,所以時間唔多,比較少上呢到...而家想搵間幼稚園又唔知邊間比較接受仔仔....

原帖由 nokia6300 於 10-10-1 00:37 發表
你住邊區的?
check pm

耀能家長資源中心, 唔知你地有冇聽過, 佢地都有0的course呀, 另外仲有間kidplus既野, 佢地都好平, 不過耀能都一樣要抽, 但咁樣就唔使只得協康一間排, 兩邊都可以...
我個小朋友join多左呢0的course,我朋友見意我st就由一個星期一次轉左兩星期一次, 等睇下會唔會好0的...

佢比得你工人跟返學, 都已經係放棄你個仔, 有人睇住唔使教又有學費收入, 佢地冇蝕底.
你個仔比人遺棄佢都唔開心, 唔好再浪費你個仔時間, 比番間包容都佢0既學校比佢讀, 對你同佢都係好事.
有須要就要讀 s/e/i 位, 要放底身段面對現實, 令你個仔盡快有進步.

原帖由 cksy_bb 於 10-9-30 20:35 發表
今日好唔開心,姐姐同我講,仔仔今日全日係k2班房上課,係其他大一年同學一齊坐,仔仔另有一個坐位同姐姐坐,番學3個鐘,除左食茶點,睇電腦同做運動,其他時間係仔仔同工人坐開一邊玩玩具,全程無比書佢睇,亦無比佢做任何習 ...

你仔仔e+讀緊邊間呀?

原帖由 cksy_bb 於 10-9-30 01:48 發表
(我係WORKING MOM)一年前,我仔仔兩歲(係0710BB),會叫爸,媽,車,開始番協康+N班,老師特別照顧佢,因為仔仔好乘,唔搗蛋,只係叫佢有時應有時唔應付,但好似因理解同認知唔多好,只有時聽指令,好似"掉垃圾,關門,飲水,自己食 ...

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-9-30 16:32 發表

你呢句正正講中我心聲,好"中"
"去到主流學校, 先至係奮鬥的開始. "

原帖由 cksy_bb 於 10-9-30 01:48 發表
(我係WORKING MOM)一年前,我仔仔兩歲(係0710BB),會叫爸,媽,車,開始番協康+N班,老師特別照顧佢,因為仔仔好乘,唔搗蛋,只係叫佢有時應有時唔應付,但好似因理解同認知唔多好,只有時聽指令,好似"掉垃圾,關門,飲水,自己食 ...

我仔仔同你仔仔一樣大呀!!(係0710BB),
我仔仔係發展遲緩,一早排0左e位
因為我請教過不過人仕意見e位比仔仔服務比較全面
現在仔仔番下午班K1,小人番些人手比例真係好好多
只係同小朋友調節作息時間就可以
好彩呢間老師都包容我仔仔
可能我仔仔都肯坐定定,唔會周圍攪攪震
最大問題係容易唔專心,反應比人慢半板
老師都好好知道他問題(係我主動同學校講)
就調他坐最前,對住老師正一正
老師話0甘就盡量唔比機會他唔專心
學校都知道我仔仔排e位
仲好欣賞我0地家長0甘主動講出小朋友問題
等老師盡量幫手,同我講到明唔會標籤小朋友
小朋友係學校全部一視同仁,
我都算暫時放下心頭一大石,放心比仔仔番這間學校
如果照你情況,比著我就一定轉校

Hi cksy_bb,

睇到你個仔個case, 同我個仔有90幾個%同我個仔一樣, 我個仔都係0710月出世!

佢又係好鬼醒, 佢見過你做既野一次佢就識, 譬如我地同佢去人地屋企, 佢見過人地開門出去扔垃圾, 佢玩到想走時就自己著鞋跟住自己去開門(啲門有上下2個鎖一齊開果隻), 平時喺屋企都係, 我屋企有5個遙控燈制, 我個仔記得晒邊個打邊個, 放咩位, 佢會自己開!

不過你叫佢,佢唔係好埋你, 有時又主動來同你玩波, 玩車! 但係唔肯講野! 呢排鐘意讀書, 讀a-z, 佢好鐘意英文同音樂, 喺屋企好活潑, 但返學好似一舊飯(企定定無咩反應)!老師話佢發展慢,佢聽指令都係識"掉垃圾, 關門, tidy up, 比我, 坐低, 瞓覺", 我都同意佢理解同言語比較差!

我個仔返左兼收K班一個月, 之前喺同一間學校返N班一年, 最近老師建議我地幫仔仔轉特殊幼兒中心, 同我講嗰日我忍唔住哭, 我覺得我個仔只係唔講野同理解差, 但其他野都好醒, 點解要轉去特殊幼兒中心呢? 當晚我即上網睇, 又打電話去有關報務中心問, 又特登去參觀, 發覺唔係我想像中咁差, 反而幼兒中心既支援係多好多, 對仔仔的幫助亦會好好多, 所以依家排緊特殊幼兒中心, 希望好快可以排到啦!

你係咪排緊兼收位呀? 你都可以睇下會唔會排特殊幼兒中心啦, 因為其實兼收位對我地的小朋友幫助真係唔係咁大, 我個仔嗰班有成20幾個學生, 佢雖然係兼收位, 但每星期只有1天半小時的個別訓練, 我個人覺得幫助真係唔太多囉!

唔知點解見幾個0710月bb都有相同問題, 可能佢地都係將來的"大人物", 所以上天要磨練一下佢地, 亦磨練一下我地做父母親的, 唯有共同努力, 互相支持一下! 加油呀! ^^

總之對小朋友好, 就去邊度讀都OK, 我個仔同你個仔一樣, K1讀完就轉左去S位, 現在講野好叻, 出年會返出來讀多一年K3, 之後上主流, 大家不要灰心
原帖由 kakagirl 於 10-10-3 23:15 發表
Hi cksy_bb,

睇到你個仔個case, 同我個仔有90幾個%同我個仔一樣, 我個仔都係0710月出世!

佢又係好鬼醒, 佢見過你做既野一次佢就識, 譬如我地同佢去人地屋企, 佢見過人地開門出去扔垃圾, 佢玩到想走時就自己著鞋跟 ...

我仔仔番緊協康ST,其實你所講既e位係係味政府既早期訓練呢,我只係諗如果排倒(學能中心)話可以選擇早期訓練,如想轉排兼收亦可,照你意見係點好呢,我地既是0710BB,可以多D係到分享下,話唔定有特別共通點,你仔仔讀邊間幼稚園,好好呀,我想同仔仔轉校同讀多年N班,都係下午或全日,我都知開左學難搵,盡力啦,話我知等我打去問下有無位,可能有D BB報左無番,會有位出呢........
原帖由 apple~y 於 10-10-3 13:48 發表

我仔仔同你仔仔一樣大呀!!(係0710BB),
我仔仔係發展遲緩,一早排0左e位
因為我請教過不過人仕意見e位比仔仔服務比較全面
現在仔仔番下午班K1,小人番些人手比例真係好好多
只係同小朋友調節作息時間就可以
好彩呢間 ...