用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返k1一個月後 被勸退學
go

返k1一個月後 被勸退學 [複製鏈接]

聽聞曾有小朋友返k1一個月後 因跟唔上進度 而被根德園勸告退學

不知這類型事件普遍嗎 ?
   0    0    0    0

真定假呀?! 咁離普?

雖則係KV,但K1都係好他調,有咩深到可以跟唔上呀?發生係你朋友身上或是轉黎轉去,已經唔係事實呀?!

醒目開學勳章

以一個未返過學嘅小朋友, 佢地分分鐘要兩個月適應..
一個月時間就覺得唔得? 我唔信囉!
咁多人俾佢地揀, 點會咁無能揀到個極品呀?

k1返學都未夠一個月,有d咩"進度"要跟呀?

幾千人報名任你選學生都會選錯?

原帖由 evaywwong 於 10-9-29 16:40 發表
聽聞曾有小朋友返k1一個月後 因跟唔上進度 而被根德園勸告退學

不知這類型事件普遍嗎 ?

KV好似頭兩個星期都只是返兩個鐘左右, 同返N班冇咩分別, 叫做適應周, 唔好講到KV好似軍訓兼無情咁, 佢哋都好照顧及好體諒K1小朋友自理能力不太好的事實.

而且個小朋友又係學校老師自已揀返唻, 資質應該唔會差好遠.  我知道就算小朋友有懷疑過度活躍, 老師都只會建議家長帶小朋友去睇醫生評估下先, 冇話咁快叫人退學啩?!

原帖由 snow228 於 10-9-29 17:19 發表
幾千人報名任你選學生都會選錯?

個小朋友過得到KV的interviews, 真是差極有個譜.
再講,做教育的怎會對一個3歲的小朋友這麼無情?
件事鬧大了,學校都好難看呀!
估計都是愈傳愈夸張

醒目開學勳章

今個星期先係正式上堂(返3hr)既第2個week
so far 都只係教左唔係好多野 ..

有乜野會跟唔上呀 ....

唔好又係度嚇d想報既mama等佢地唔報甘你係咪會小d人同你爭位呀 ..

將開始申請K1,通常都會一些奇怪傳言。

係我叔仔嘅教友個小朋友 係早幾年嘅事 宜家小學啦

我覺得就算係都應該讀埋k1一年先啦 你叫人仲點搵k1位呢

我叔仔就係 warn 我有咁嘅可能性

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 janettang 於 10-9-29 18:10 發表
而且個小朋友又係學校老師自已揀返唻, 資質應該唔會差好遠.  我知道就算小朋友有懷疑過度活躍, 老師都只會建議家長帶小朋友去睇醫生評估下先, 冇話咁快叫人退學啩?!

我知道有個confirmed case 收咗..
恐龍家

K1初開學兩星期也只是太多看卡通. 不會看卡通也跟不上而要勸退吧?

問多點是好.但通常可能信謠言居多. 有懷疑亦可選擇不報讀.

一年收成六百人. 間中有收錯或未被發現有特殊情況. 不出為奇, 比率仍然很低.

原帖由 小曳人 於 10-9-29 21:37 發表

Up to this moment, does he/she get any complaint/warning from KV?

原帖由 小曳人 於 10-9-29 21:37 發表

That is ridiculous!

醒目開學勳章

我都知KV收左d資質未必好但睇人地家庭background以為好的做學生羅,因發生係我朋友身上

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 baubaulee 於 10-9-30 00:36 發表
Up to this moment, does he/she get any complaint/warning from KV?

我識佢, 係因為上同一個pg, 導師講嘅..
之後大家人讀同一間N
到小朋友家長日一齊攞成績表時, 知道佢地揀咗KV
之後就無見過喇~
不過, 一路都無聽過話老師有complain (可能班主任好口德.. 定係我嗰隻仲曳?!)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ysnmama 於 10-9-29 22:21 發表
一年收成六百人. 間中有收錯或未被發現有特殊情況. 不出為奇, 比率仍然很低.

認同~
特別是當小朋友响陌生環境表現自信/活躍, 玩得好開心, 成日對住老師笑.. 對答如流.. 分數仲會高過d怕羞仔添!
恐龍家

返學一個月, 頭兩個星期返去睇電視玩遊戲唱歌, 到依家都已經9月尾我女都話學校乜都無教又無功課做, 我唔知傳聞所講究竟係咩原因同咁短時間用咩準則去評核小朋友, 如果咁樣都話要比學校勸退學, 我相信個小朋友應該真係好有問題, 佢需要接受比kv更特殊既教育, 咁樣做應該係對佢有幫助囉.....

如果有呢d事, 我相信發生在其他學校都會一樣咁處理, 大家都係為小朋友好。
‹ 上一主題|下一主題