用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女兒的學習態度
樓主: Jackielee
go

女兒的學習態度 [複製鏈接]

醒目開學勳章

樓主,

我真係要講清楚d,我所講既方法係一定要由細做起,如果係佢反叛期先至做就會適得其反,我係之前既文章已有講明,甘我點解仲係呢個topic度寫出?我既原意係想有d小朋友仲係初小階段既父母睇到,用來作參考的,因為依家d父母真係太放縱d小朋友,細細個就比佢地通街去,又任意比佢地自己上網.

至於你個女,佢考琴都吾練琴,甘你有冇諗過佢跟本係吾鍾意彈琴呢,佢學琴只不過係吾想你失望呢,同你個女傾下啦,叫佢放心發表意見,讀書都係一樣,問下佢鍾意邊一科,仲有你要同佢講,香港既教育制度就係甘,小學至中三就科科都要讀,中四先可以揀科,所以佢要比心機讀書,有左好成績就可以隨心所欲甘選科囉,如果吾係老師會將d好位比左d叻既同學,甘就喊都無為,睇下嚇吾嚇到佢.

仲有,你個女鍾意唱歌都好丫,可以比佢學唱歌,當係一個娛樂又好,係一個目標都好,比佢試下囉.

對付d年青人係要見招拆招,紙上談兵談可容易,千其吾可以一部通書睇到老,教好小朋友真係心力交瘁,不過辛苦呢幾年,往後就會享收成.

原帖由 Jackielee 於 10-9-29 17:24 發表
Radar,

你呢個高壓既方法,用係某D小朋友身上可能有用。
但如果是我女兒,可能會釋得其反,會令關系變得很差的。

http://www.jysls.com/thread-418905-1-1.html

多謝分享,這段文章很能反映我現時狀況。
我簡直擔心至晚上失眠。

"家长捕风捉影的批评、不信任的盘查、偷偷地窥探孩子的隐私、忧心忡忡地唠叨提醒,让孩子烦躁,加重其逆反心理。"

原帖由 mattsmum 於 10-10-1 09:04 發表
http://www.jysls.com/thread-418905-1-1.html

Radar,

多謝你的意見,我也相信從小朋友的興趣出發會比較容易,但也許是性格使然,我女兒對自己的興趣也不是很績極的。

原帖由 Radar 於 10-9-30 12:42 發表
樓主,

我真係要講清楚d,我所講既方法係一定要由細做起,如果係佢反叛期先至做就會適得其反,我係之前既文章已有講明,甘我點解仲係呢個topic度寫出?我既原意係想有d小朋友仲係初小階段既父母睇到,用來作參考的,因為依 ...

唔同方法用唔同既小朋友都有唔同既效果,不可一既而論, 就算兄弟姊妹都不一樣...
仲有, facebook 唔一定唔好既, 教佢地自律先至係最重要.

總認為物極必反
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 ntefamily 於 10-10-12 21:21 發表

agree.

我個仔今年S.2, 一樣好反叛, 下下對著幹,
默書小測都懶溫書, 搞到好幾次肥佬…….  

仔都系甘.... 呢樣真系男女平等啦

醒目開學勳章

我自己都係用高壓政策的, 係真係由細開始就高壓. 但當中我亦會不停咁係有機會既時候解釋俾佢地聽點解我要佢咁做, 有咩好處. (因為以前佢地細, 有時你真係解釋完佢都唔明的, 所以叫佢地按指示做左先) 當然有時叫佢去學野, 佢會唔鐘意學, 唔想學, 覺得係我迫佢學. 我有解釋俾佢聽點解我堅持要佢學(當佢起碼去到小四時先開始明明地我講咩的)

經過左咁多年, 亞仔升中一, 而家我叫佢去學野, 佢反而俾我覺得佢好願意去學(當然當佢好多野做時佢都會唔高興的, 但係過左又無野的, 人總會有情緒的.), 就尋晚我先同佢傾完呢個問題, 我問佢點解而家咁出自內心咁想去學野, 佢話, 因為佢知道我叫佢做既野都係為佢好, 所以佢咪做囖.  

因為我係facebook 見到佢同個小學同學既關係寫住 in relationship (其實以前不嬲都講個女仔鐘意佢, 佢又鐘意個女仔的), 我無諗到轉左唔同既中學, 佢地仲有聯絡.  而我因為親身見過個女仔一次, 加埋係facebook度見到個女仔既相, 所以我係星期一晚同我仔講, 係open for discussion咁講(細個就高壓多, 而家大過, 亦知道呢d 野唔可以阻止, 所以轉左處理方法), 我將所有我對呢個女仔既睇法講俾佢聽, 我話之前其他媽咪講呢個女仔點, 我都無出過聲, 但係到我見到佢之後, 我都覺得有問題. 咁點解咁多人都不約而同覺得佢有問題呢? 我話, 揀老婆就要揀個好既, 唔好既要黎做咩, 盞制做好多麻煩俾自己, 邊有人咁蠢明知咁麻煩既野都會揀架. 我話, 你真係要同佢一齊我唔可以阻止你, 但係將來你自己俾人搵笨既話就唔好番黎同我呻, 我唔會可鄰你的, 因為我已經提左你, 係你已經唔聽我講, 所以無得怨人, 係你自己揀的. (我有舉例講邊d 女仔叫做好, 可以揀黎做老婆, 等佢自己去將佢個"女朋友"代入去, 睇下做唔做到呢d 好老婆既野.

到星期四晚, 我問佢, 諗成點呀? 佢話, 佢講覺得我講得啱, 個女仔唔好, 係玩玩下的人. 我話, 唔好只係聽我講, 你自己諗清楚先好呀(退後一步, 俾佢覺得我真係無阻止佢架), 而家我唔係迫你呀. 佢話佢諗清楚了. 我話, 其實而家咁細個, 你跟本就唔知咩叫拍拖(事實上佢地又真係無拍拖的(無出街, 無傾電話, facebook都無咩傾計的, 只係好單純咁鐘意對方, 所以就以為自己拍緊拖咁啦), 唔知呢個遊戲係點玩你就中埋去, 你一定係looser啦. 明知自己係looser why仲要玩呢個遊戲呢? 我話, 拍拖真係可以令到你成個人都好唔開心, 咩都無心機做, 到時你讀唔到書, 影響你自己成世架啦. 我話, 你而家最緊要既係讀好d 書先, 再大個d 先諗呢d野啦. 我話呢個世界上有好多壞人, 我又無可能講得晒俾你聽, 等你去識別邊d 係壞人. 咁不如倒番轉, 你將你所有同學既野講俾我同daddy, 等我地若聽到有問題既, 就話俾你聽, 叫你小心佢啦. (而家唔知呢個方法work唔work架, 但係一試無防啦, 見有位落藥就落左藥先啦).

以上既分享, 希望可以幫到大家, 但我都覺得真係要大家建立左信任先能做到. 同埋, 我都讚成細既時候, 唔需要俾太多自由佢地的, 因為佢地仲細唔識分對與錯, 慣左太多自由, 將來更難收番. 而家到亞仔中一開始慢慢俾d 自由佢(而家依然係開電腦要問過我, 去邊要問准我, 只係係某些事情上會同佢討論), 暫時我地都ok.

無人知道邊一種方法係絕對好的, 只有你了解你小朋友的性格去找一套適合他/她的方法吧.  每一位媽咪也是邊做邊學, 見步行步的.

‹ 上一主題|下一主題