用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行收生中咗,
樓主: Juliaqq
go

自行收生中咗, [複製鏈接]

自行收生中咗,如果有私校back-up,又想博番自己個校網,只要你唔好註冊,你仍然可以參加統一派位。這種做法大有人在,因為交自行收生時未知自己有無私校收,唯有交表去自己母校當買保險,但當有不錯的私校收咗後,就參加番統一派位,博番自己最心儀學校,咁點解自行收生時又唔揀呢間呢?答案係根本唔夠分也!絕無玩嘢。

係囉!係囉!!唔該哂Karen!其實有諗過交白表,但我老公話要買個保險穩陣喎!到時冇私校收阿囡,又抽到唔識的學校,就喊都無謂!

當然,如果你自行階段有位你唔去註冊,到時萬一大抽獎抽唔到,直資/私小又唔收,你想叩番o個間學校就無乜可能,因為佢地會問點解當初佢地俾位你,你唔去註冊。

Karen, Juliaqq,

I'm exactly thinking this kind of situation too.

交表同放榜有 2 個月時間, 中間乜都可能發生. 點都交一間睇下點先算啦.

真真對不起,是我不好誤會了.

現實中真係有好多人托關係入名校,當然不能太離譜,eg. 頭輪20分抽中,或次輪後叩門入.

原帖由 Juliaqq 於 10-9-28 21:40 發表
brian, 如果我的主題打漏了"如果"而令大家誤會,真係唔好意思....
我今日先剛遞表,由於此階段是計分,於是要於最心儀那間(得15分)與比較高機會(20分)但次選那間取捨,先會衍生出如果好彩中左,仲有冇機係統一派位時博吓 ...
無知是福

仲有小小唔明~如果自行分配學位俾母校(津校)收左,之後去母校註冊左.
1.可唔可以玩大抽獎?
2.去心儀學校(津校)叩門?

1. 不可以
2. 可以
原帖由 tiads 於 10-9-30 09:21 發表
仲有小小唔明~如果自行分配學位俾母校(津校)收左,之後去母校註冊左.
1.可唔可以玩大抽獎?
2.去心儀學校(津校)叩門?

算啦, 靠宗教分/舊生分, 其實都係托關係的一種, 只係合法俾你靠. 我有朋友都係心儀唔夠分, 母校雖好又 sure win, 但遠...真係人生 x 點. 希望樓主快有決定.

如果我真係靠到宗教分入到, 實在係好感恩!

原帖由 brian61950 於 10-9-29 11:49 發表
真真對不起,是我不好誤會了.

現實中真係有好多人托關係入名校,當然不能太離譜,eg. 頭輪20分抽中,或次輪後叩門入.

原帖由 w_y 於 10-9-30 09:25 發表
1. 不可以
2. 可以

唔該晒~
‹ 上一主題|下一主題