用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSBPD 收到 INTERVIEW 時間喇
樓主: dlmcdlcl
go

DSBPD 收到 INTERVIEW 時間喇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 meemeefung 於 10-10-4 13:15 發表
I received the revised letter this morning, no need to call them again.

你地真係好好呀, 我寄失左呀, 一封信都冇收過, 要親身去學校到拎......

慘 !! 同英華撞時間!! 點算?????? 可以點做??

兩間都唔可以改時間,唯有睇o下你個小朋友適合邊間作取捨。兩間小學o既風格同風氣好唔同,應該唔太難揀。
原帖由 wakeup07 於 10-10-4 16:25 發表
慘 !! 同英華撞時間!! 點算?????? 可以點做??

原帖由 thomasha 於 10-10-4 17:02 發表
兩間都唔可以改時間,唯有睇o下你個小朋友適合邊間作取捨。兩間小學o既風格同風氣好唔同,應該唔太難揀。

可否請教兩間在風格及風氣有什麼不同?

仔仔屬少少慢熱, 在陌生環境較難主動亦不會自動舉手答問題, 但如單對單便OK..人好定, 數學推理強..哪間較有機?? 謝謝...

英華係一間好有朝氣o既學校,講求創造性,學生很開心和諧。男拔就係傳統教學o既老牌名校,校內出名競爭激烈,同學們很有鬥心。

男拔講明要搵d醒目反應快o既小孩,英華就很著重看書和記憶力。

以上乃小弟愚見,還望各位高人指正。
原帖由 wakeup07 於 10-10-5 01:35 發表

可否請教兩間在風格及風氣有什麼不同?

仔仔屬少少慢熱, 在陌生環境較難主動亦不會自動舉手答問題, 但如單對單便OK..人好定, 數學推理強..哪間較有機?? 謝謝... ...

原帖由 thomasha 於 10-10-5 01:44 發表
英華係一間好有朝氣o既學校,講求創造性,學生很開心和諧。男拔就係傳統教學o既老牌名校,校內出名競爭激烈,同學們很有鬥心。

男拔講明要搵d醒目反應快o既小孩,英華就很著重看書和記憶力。

以上乃小弟愚見,還望各位高人指正 ...

謝謝你的回應...我同事朋友仔在男拔, 話日日返去玩, 玩, 玩, 讀書靠家人或補習班....奇怪??

其實男拔in 9am, parent pick up at 10.15, but 英華就係10.15集合.....撞左...真係無辦法了??   唉...

原帖由 wakeup07 於 10-10-5 01:52 發表

謝謝你的回應...我同事朋友仔在男拔, 話日日返去玩, 玩, 玩, 讀書靠家人或補習班....奇怪??

其實男拔in 9am, parent pick up at 10.15, but 英華就係10.15集合.....撞左...真係無辦法了??   唉... ...

Hi wakup07,

You try to go there la as last time we late (5 mins after the actual interview time) also, but the staff still let my son go inside...at least you have try...

原帖由 kalongma 於 10-10-5 11:19 發表

Hi wakup07,

You try to go there la as last time we late (5 mins after the actual interview time) also, but the staff still let my son go inside...at least you have try...

男拔同英華比, 有d信心係英華...聽我朋友講佢上年In完男拔好亂, 一大班小朋友一齊落, 你唔知係邊個..再搭的士大塞..

係羅, 試吓趕唔趕到. 我上次去yw見校長, suppose 10:30am見, end up我仔都係10:50左右先入去. 因為有小小over-run. 不過, 未必次次同log log一樣, 我只想講比妳知, 係有機會遲start.
原帖由 kalongma 於 10-10-5 11:19 發表

Hi wakup07,

係呀, 我上次同阿囝去, 都比原定既時間遲o左15至20分鐘到至開始, 我幾驚阿囝會坐到悶呀

係都係驚到時唔夠人爭的士jei , call定的士都好wor, 又可能DBS會早o左出lei呢, 乜都唔定, 唔好咁快放棄, 為o左d囝囡, 我o地要割出去, 努力去到最後!

原帖由 雙子媽媽 於 10-10-5 13:12 發表
係羅, 試吓趕唔趕到. 我上次去yw見校長, suppose 10:30am見, end up我仔都係10:50左右先入去. 因為有小小over-run. 不過, 未必次次同log log一樣, 我只想講比妳知, 係有機會遲start.
...

唉....我都有d擔心的士問題, 因為我都要趕下一場, 見完dbs, 我要去kts
原帖由 jjhh 於 10-10-5 13:25 發表
係呀, 我上次同阿囝去, 都比原定既時間遲o左15至20分鐘到至開始, 我幾驚阿囝會坐到悶呀

係都係驚到時唔夠人爭的士jei , call定的士都好wor, 又可能DBS會早o左出lei呢, 乜都唔定, 唔好咁快放棄, 為o左d囝囡,  ...

一定要call的or 自己揸車..因為都真係好難有車
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

it's some walking distance from the primary school to the main road, so if you want to save the walking time, you should call a taxi.
原帖由 mrs_snoopy 於 10-10-5 16:28 發表
一定要call的or 自己揸車..因為都真係好難有車

上面會塞死啦...叫的士應在哪裡等?

題外話...

做人真係累...攪完仔仔D小學野..就要開始攪離婚了....

可以o係下邊更亭(即係落樓梯到尾o個條馬路)
原帖由 wakeup07 於 10-10-6 01:46 發表

wakeup07,

加油呀!為了你的囝囝,幾辛苦都要撐住呀!

wakeup07,

努力呀, 人生總有高低起跌, 雨後總有晴天.
:D

DBS中學部有一條留梯落到底過對面馬路就系基提道, 再過天橋就系KTS, 全程由小學行去中學到KTS, 應15mins 內到. 如果無Taxi, 可以用過條路條.

原帖由 雙子媽媽 於 10-10-5 15:19 發表
唉....我都有d擔心的士問題, 因為我都要趕下一場, 見完dbs, 我要去kts

原帖由 wakeup07 於 10-10-6 01:46 發表

Don't wait at DBSPD, ask taxi wait for you at Argyle Street .
‹ 上一主題|下一主題