用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSBPD 收到 INTERVIEW 時間喇
樓主: dlmcdlcl
go

DSBPD 收到 INTERVIEW 時間喇

淨係bk已經有幾個,聽日實好多人打電話去查詢,希望大家順順利利,改番o岩個面試語言。
原帖由 d2343130 於 10-9-29 00:05 發表
如果選了廣東都"屈"面試以普語....咁點解比家長選擇, FIXED死就無事啦....

如果會去INTERVIEW又改了去MANDARIN果批, 我會要求去ENGLISH果GROUP.

剛打去詢問面試語言問題,等待回覆中

會唔會因Cantonese個組爆Quota,焗去MANDARIN果組?

簡介會講明會用小朋友溝通得最舒服o既語言同小朋友面試,照睇咁樣o既"陰謀"似乎唔多成立。而且,如果係咁,家長打去問,學校都唔會幫你check啦。

計我話,係佢地入機時睇錯隔離,出錯信姐。
原帖由 steve666 於 10-9-29 09:18 發表
會唔會因Cantonese個組爆Quota,焗去MANDARIN果組?

just called them, they said they will follow up and come back to me

如果係咁,佢地 office d人都好混亂喎,上年都試過係咁,今年淨睇BK都唔少人。

原帖由 thomasha 於 10-9-29 09:33 發表
簡介會講明會用小朋友溝通得最舒服o既語言同小朋友面試,照睇咁樣o既"陰謀"似乎唔多成立。而且,如果係咁,家長打去問,學校都唔會幫你check啦。

...

淨係"十頁紙全包"事件都睇得出,加上今年申請人數應係歷屆之冠,呢d情況我唔覺得好奇怪,只係辛苦左d家長同學校前線(接電話)人員。
原帖由 steve666 於 10-9-29 09:42 發表
如果係咁,佢地 office d人都好混亂喎,上年都試過係咁,今年淨睇BK都唔少人。

I can't call the office already for half an hour as the line is still busy.  I just can leave the message in its voice mail.

If anyone get the response from DBS regarding the interview language, please inform here.

還沒開始面試就要接受等電話的煎熬,原來真的很痛苦,希望是好事多磨吧!
原帖由 IANYAU 於 10-9-29 09:03 發表
剛打去詢問面試語言問題,等待回覆中

DB 剛call左我. 佢話今日會再寄過封信比我, 改返interview language 係Cantonese. interview 時間同日子無變. 大家記得呢2日再留意信箱. 我問佢點解會咁, 佢話'電腦出錯"
原帖由 bbAvalon 於 10-9-29 09:53 發表
I can't call the office already for half an hour as the line is still busy.  I just can leave the message in its voice mail.

If anyone get the response from DBS regarding the interview language, plea ...

DBS Interview

Me too (may be the eighth one).  actually we choose cantonese, not putonghua on the form.

I have already called the office but they will revert later.

同樣答覆-“電腦出錯”,會改回cantonese后寄出,還好時間不變。
原帖由 雙子媽媽 於 10-9-29 10:58 發表
DB 剛call左我. 佢話今日會再寄過封信比我, 改返interview language 係Cantonese. interview 時間同日子無變. 大家記得呢2日再留意信箱. 我問佢點解會咁, 佢話'電腦出錯"
...

me too ! I didn't choose Putonghua  !!!

I called the office today and waiting for their reply

原帖由 gabmama 於 10-9-28 05:28 PM 發表
But DBS notified us that the interview will be conducted in putonghua though I submitted the application for the interview in Cantonese.

唔應該入錯.

因為廣東同普語已經有英語隔住.....都入得錯.

不過, 有間學校連我小朋友的姓名都打錯啦.....所以interview時一定出問題.......因為小朋友入咗課室後我先發現. 雖則報咗比當值人員知. 但入面考人的又知唔知呢!? 由得佢啦....唔錯都錯咗...又係校方錯.

原帖由 thomasha 於 10-9-29 09:33 發表

...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

又或者係收表時普通話o個箱表同廣東話o個箱有部份調亂左...總之一定係人為錯誤,電腦都係要人去操作嘛。

點都好,家長們記得睇清楚封信提到o既面試語言啦!
原帖由 d2343130 於 10-9-29 11:30 發表
唔應該入錯.

因為廣東同普語已經有英語隔住.....都入得錯.

不過, 有間學校連我小朋友的姓名都打錯啦.....所以interview時一定出問題.......因為小朋友入咗課室後我先發現. 雖則報咗比當值人員知. 但入面考人的又知 ...

same here

原帖由 雙子媽媽 於 10-9-29 10:58 發表
...

我都係.... 收到信時個心離晒

佢話今日再寄信....又要等
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

醒目開學勳章

我仲未收到信.....

醒目開學勳章

原帖由 戀仔狂 於 10-9-29 12:01 發表
我仲未收到信.....

我都係呀 , 又唔敢咁早打去CHECK, 因為話叫我地10月2日收唔倒先打去.  真係心急死我, 又好想知道時間, 因為驚同 KTS 或 LMC 撞期.  OMG......