用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生可改善的空間
go

民生可改善的空間 [複製鏈接]

我想問下大家為何民生作為一間私校,其實應該有空間多請外語老師及將中文改為普通話教學?

另外並實可改善一下操場,現時很多學校操場都是綠色地的,以民生的條件,改為有草地的運動場,加設跑道,綠化一下環境,由入口至禮堂加設透明有蓋通道及於家長等候處設有蓋等候區等,都是有利學生成長及方便落雨時同學及家長的安排,不是更好嗎?

當然需要錢,但學校如有此目標,可舉辦籌款活動,大家一起參與

另外為甚麼小學不設家教會及家長參與義工等計劃?

作為家長,我希望民生更好,大家看法如何?
   1    0    0    0

我都同意你睇法,有時覺得學校有點固步自封,著重傳統教學得來也應該參考下其他學校一些好的教育政策,例如普通話教中文,我個人是非常贊成!學生由小一一整日在學校,也可以提供多d外語科目供學生學習.

而外籍老師教英語更加係每所學校必有,目前已經有做緊,咁當然,如果再請多d番黎教埋Science同音樂就更好!

但講到尾呢d可能牽涉到學校要加學費,咁就睇學校點樣將自己重新定位.

其實民生學費都唔係特別平,加上中學仍有教育局資助,其實可辦得更好。

家教會都沒有,已不是是否傳統這問題,相反是已經和時代脫節了!

原帖由 kaiming8964 於 10-9-28 12:17 發表
我想問下大家為何民生作為一間私校,其實應該有空間多請外語老師及將中文改為普通話教學?

另外並實可改善一下操場,現時很多學校操場都是綠色地的,以民生的條件,改為有草地的運動場,加設跑道,綠化一下環境,由入口至禮 ...

Agree, especially the issue of entrance gate. There are always a crowd of parents/maids waiting there, the school should have better arrangement on this. At least should have a cover so that parents won't get wet when raining, or get burnt under the sun!

真的希望校方可聽到我們的聲音。

我諗每間學校俾家長揀得,都有佢好處,例如呢間學校,我喜歡佢歷史悠久,有英中接駁,仲有好靚好大的校園,老師好多都好好,校風純樸,最重要係學生對學校非常強烈的歸屬感,呢一點係最為重要.

如果子女讀得開心,學校banding又好,我覺得都幾滿足架啦...

其實以前初小學費好似係一半到,只係變全日制之後,學費就來個double. D小朋友又趕頭趕命咁做功課,家長負擔又大!

我認同你選擇民生的原因,亦是眾多家長的心聲,但亦考慮可以再進一步提升及改善,否則只會被其他學校趕上。

我認同你選擇民生的原因,亦是眾多家長的心聲,但亦考慮可以再進一步提升及改善,否則只會被其他學校趕上。

我同意操場可改善一下,
有冇諗過聯信俾校長??

雖然改善操場唔係我首望改善, 我最希望學校有自己的校車(很渺茫), 但一日冇人講, 學校真係可能唔知....!

原帖由 kaiming8964 於 10-9-28 12:17 發表

另外並實可改善一下操場,現時很多學校操場都是綠色地的,以民生的條件,改為有草地的運動場,加設跑道,綠化一下環境,由入口至禮 ...

如果真係改由普通話及外一課英語教學,又真係幾吸引喎...支持支持.

原帖由 恩林 於 10-10-5 17:11 發表
我同意操場可改善一下,
有冇諗過聯信俾校長??

雖然改善操場唔係我首望改善, 我最希望學校有自己的校車(很渺茫), 但一日冇人講, 學校真係可能唔知....!

...

我反而認為,如果學校指定用某間校巴公司,效果可能不及現在的安排好,現在主動權在我們用家處,我們可以自由選擇,這家不好麼,我們可以換別家,這樣一來,保姆車為了保住生意也不會亂來。我都聽過其他學校的家長指校巴公司的服務不好等等的投訴。

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-10-7 11:52 發表
如果真係改由普通話及外一課英語教學,又真係幾吸引喎...支持支持.

agree....

原帖由 Him-ma 於 10-10-8 11:50 發表

我反而認為,如果學校指定用某間校巴公司,效果可能不及現在的安排好,現在主動權在我們用家處,我們可以自由選擇,這家不好麼,我們可以換別家,這樣一來,保姆車為了保住生意也不會亂來。我都聽過其他學校的家長指校巴公司的服務 ...

如果你見過司機無熄匙留低幾個小朋友係車,保姆車快過自己揸車,你就驚;以前阿仔間幼稚園有自己校車和老師跟車,真係安全好多.

係呀, 我仔仔已前個間都係學校車, 除安全d之外, 禮貌又好d, 時間掌握又好d......

上年我係自己揸車接送, 日日都係近住校車尾番屋企, 所以我知道佢地車速大約80-90到~ 以校巴黎講算快~~!!

另外, 昨天同老師講個d個問題, 原來今年開始,學校要求校巴公司一定要EE帶小學生上車, 但昨天有家長話佢小朋友都係要自己係街到搵車,
而且我知道我仔仔有一次要去對面馬路上車tim, 真係好險~~

ps. 校巴做得唔好, 可能選過第二間, 我唔認同, 因為好多區都係得一間可選擇.....我就係其中一個呢~~!

原帖由 jodiechung 於 10-10-8 12:30 發表

如果你見過司機無熄匙留低幾個小朋友係車,保姆車快過自己揸車,你就驚;以前阿仔間幼稚園有自己校車和老師跟車,真係安全好多.

除了校巴外,外語老師也是需增加的,大家點睇?

我都贊成多d外語老師和用普通話教學, 先致可以跟現今社會接軌. 但無家教會, 好難同佢地溝通喎!

其實沒有家教會都幾有問題,現在不是強調家校合作,為甚麼民小不設家教會?另外民中有家教會,不知可否請民中家教會反映意見?因部份問題不獨是民小的問題,同時也是民中的問題.

1)校巴問題
如果真的有小朋友自行外出找校巴,這實在是不可容忍的,如果發生意外,就真的誰也不想!

2)學校應運用更多資源改善語言環境,增加英語老師及改中文為普通話教學,同時應增設不同國家語言的興趣班如日語,法文,讓學生有更高的語文水平.一些名校都有如此做法,民生應作出加強.

3)進一步改善校園設施及環境:
1)泳池應有熱水沖身
2)操場應改善跑道,球場的設備
3)校園應多植樹
4)入口處應加設有蓋地方讓家長等候
5)增設有蓋通道

4)我曾接放學,我發覺在門口的老師及一位書記簡直完全沒有任何笑容,讓別人直覺這學校缺乏愛心,在CS而言,把關的一定要有笑容,這樣的態度有改善的空間.

明白改變需一定時間和金錢,校方需有長遠的視野,應多和家長合作才是.

邀請大家一起繼續發表意見.

只一心希望民生更好.

我都支持用普通話教中文,出面d津校都做到這點。

另一間一條龍的女校因學校使用外判的校車服務公司, 最後結果是家長怨聲四起, 校車服務欠決彈性, 如很多地區唔到, 只得3歲幼稚園生居然要坐五十幾座大巴, 幾危險, 所以未必學校校車就是最好的

原帖由 jodiechung 於 10-10-8 12:30 發表

但我們亦要體諒他們,因為他們可能在烈日當空要站崗好幾句鐘,想深一層,亦真係好難笑得出。

原帖由 kaiming8964 於 10-10-11 17:24 發表
其實沒有家教會都幾有問題,現在不是強調家校合作,為甚麼民小不設家教會?另外民中有家教會,不知可否請民中家教會反映意見?因部份問題不獨是民小的問題,同時也是民中的問題.

1)校巴問題
如果真的有小朋友自行外出找校 ...
‹ 上一主題|下一主題