用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區,想問得15分可選邊間小學?
go

91區,想問得15分可選邊間小學?

得15分,似乎不能選沙呂,一呂或培基,若自行收生選蕭小機會大嗎?有沒有對這間學校評價?其實我都不想選太谷的學校,自己工作很忙,怕跟不了小朋友的功課,但又想選間校風好,讀得開心的學校,蕭小適合我嗎?

我都想知...最好冇分精英班tim

原帖由 417bbs 於 10-9-27 21:14 發表
得15分,似乎不能選沙呂,一呂或培基,若自行收生選蕭小機會大嗎?有沒有對這間學校評價?其實我都不想選太谷的學校,自己工作很忙,怕跟不了小朋友的功課,但又想選間校風好,讀得開心的學校,蕭小適合我嗎? ...

15分在首輪要入選有宗教背景的小學真的是陪跑, 但在91校網可以選的唯在保良局小學(較出名是朱正賢, 其次是蕭小)和胡素貞.  以下是一些朋友升小一的經驗希望幫到你.
1. 前年識兩個小朋友一個15分另一個得10分, 首輪當然陪跑, 第二輪第一志願入唔到培基第二志願入胡素貞, 但最後叩門入番培基(約200人收20個).
2. 第一志願一吕失敗, 第二志願入蕭小, 叩門interview失敗, 結果入讀蕭小.
所以要看看你的決心是博還是入到蕭小或胡素貞就ok. 你將蕭小或胡素貞放在第一位入的機會會很大, 但通常選第一志願的學校都有機會叩門interview的機會. 不過保良局的小學通常都有相當的功課壓力. 至於胡素貞的譚校長是囝囝舊校的副校長, 為人比較nice,唔知有沒有改變胡素貞功課多的傳統, 你可以去打聽一下.

得15分,似乎不能選沙呂,一呂或培基,若自行收生選蕭小機會大嗎?有沒有對這間學校評價?其實我都不想選太谷的學校,自己工作很忙,怕跟不了小朋友的功課,但又想選間校風好,讀得開心的學校,蕭小適合我嗎? ...

想問蕭小多唔多功課?

原帖由 longfung 於 10-9-27 22:01 發表
15分在首輪要入選有宗教背景的小學真的是陪跑, 但在91校網可以選的唯在保良局小學(較出名是朱正賢, 其次是蕭小)和胡素貞.  以下是一些朋友升小一的經驗希望幫到你.
1. 前年識兩個小朋友一個15分另一個得10分, 首輪當 ...

個人覺得唔多, 蕭小係小班教, p1-p3 都是普教中.

胡素貞和梁小又有冇評價,胡素貞升中學約有6成升到英中,但唔知功課多唔多?
梁小又好似唔錯,兩間邊間難入d?第一志願選胡素貞機會大嗎(15)

前年識人第二輪第二位中胡素貞, 但第一輪15分大家都是抽, 所以好難講中的機會大唔大, 但肯定不會是陪跑.
兩間都多功課.

原帖由 417bbs 於 10-9-29 21:48 發表
胡素貞和梁小又有冇評價,胡素貞升中學約有6成升到英中,但唔知功課多唔多?
梁小又好似唔錯,兩間邊間難入d?第一志願選胡素貞機會大嗎(15分)

如以剛小一來說, 我識有人讀保記小學同我女e+ 1呂小一, 唔覺得比保記多暫時, 而現階段都仲係一week 英默, 一week 中默, 雖然深d, 但間疏d又好似心理上好過d囉, o廿下學期未知, 到小2就一定week week齊兩尾啦
反而胡小e+ 小1 week week 都齊兩尾

原帖由 yhk329 於 10-9-29 17:12 發表

如果計功課及學習壓力
兩呂小一定比保良局的小學大好多
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

梁小上年升英中派位有61%.

9月是適應月,沒有默書. 功課平均4-5份. 一年則有四次考試.

10月開始正常 :-
中英文默書每個星期都有,分大默同小默.
大默計平時分. 小默casual好多:英文spelling/中文在課堂以遊戲形式或寫刻板進行.
每個星期假若中文是大默,英文則以小默進行.

宗教氣紛好好.

老師好nice.

只是上課時間早了一點 : 0745-1455.

[quote]原帖由 417bbs 於 10-9-29 21:48 發表
梁小又好似唔錯,兩間邊間難入d?第一志願選胡素貞機會大嗎(15分) [/quote

好攪笑, "齊2尾"

我仔幼稚園都已經WEEK WEEK 齊3味 V_V

原帖由 叉雞飯 於 29-9-2010 11:53 PM 發表
如以剛小一來說, 我識有人讀保記小學同我女e+ 1呂小一, 唔覺得比保記多暫時, 而現階段都仲係一week 英默, 一week 中默, 雖然深d, 但間疏d又好似心理上好過d囉, o廿下學期未知, 到小2就一定week week齊兩尾啦
反而胡 ...

原帖由 longfung 於 10-9-29 22:49 發表
前年識人第二輪第二位中胡素貞, 但第一輪15分大家都是抽, 所以好難講中的機會大唔大, 但肯定不會是陪跑.
兩間都多功課.

then which one(s) in Net 91 has less 功課 and dictation? thx.

第一輪15分抽中沙田循道衛理小學, 機會大嗎?

本來想選蕭小,雖然未去過,但知道有泳池,環境應該不錯,但升英中只有47%,有冇家長可以比多些有關這間學校的意見?校風如何?
另外,胡素貞是普教中嗎?

Hi ckyc403,
I applied Leung for my son this round.  I saw you are active in Leung forum,  you help me so much. Thanks.

原帖由 ckyc403 於 10-9-30 00:04 發表

9月是適應月,沒有默書. 功課平均4-5份. 一年則有四次考試.

大默計平時分. 小默casual好多:英文spelling/中文在課堂以遊戲形式或 ...

我小朋友今年入讀胡小,係我呢年擺第一位入唔到都大有人在,反而梁小擺二,三位仲可以入到. 9月尾已開始默書,英文每星期大概8個句子,中文默詞語加句子.功課平均每日7樣,但每樣都係做一d簡單練習,所以都應付到既,至於中文唔係用普通話教,但有普通話課.

原帖由 417bbs 於 10-9-29 21:48 發表
梁小又好似唔錯,兩間邊間難入d?第一志願選胡素貞機會大嗎(15分)

歡迎你的小朋友加入梁小呀!:loveliness:

其實,自上年經歷你哋而家經歷緊嘅選校心路歷程,發覺喺BK到討論梁小的topic真係唔太多,只知道好多人包括校長,老師,朋友們都說它是一所好學校. 自囝囝今年入了梁小小一,自己親身了解多咗,就想係呢個平台分享多啲,讓更多人對梁小有深入了解.:loveliness:

原帖由 star1402 於 10-9-30 09:32 發表
Hi ckyc403,
I applied Leung for my son this round.  I saw you are active in Leung forum,  you help me so much. Thanks.

梁小同胡素貞升中情況差唔多,那課程呢?
梁小是否普教中?有沒有外籍老師?
校風如何,小朋友乖嗎?

原帖由 ckyc403 於 10-9-30 00:04 發表

大默計平時分. 小默casual好多:英文spelling/中文在課堂以遊戲形式或 ...

梁小的課程跟書本同步進行,即沒有像一呂or培基分別會好快教完一課(expect家長同小朋友要備課)及教快半年.

1-2年班5班當中有1班普教中.

亦有外籍老師兩名.

每天送囝囝返學,暫時留意到小朋友好乖巧. 校風好好. 最impressed嘅係學校環境好舒服,尤其現在秋風送爽.

原帖由 417bbs 於 10-10-1 15:57 發表
梁小同胡素貞升中情況差唔多,那課程呢?
梁小是否普教中?有沒有外籍老師?
校風如何,小朋友乖嗎?