用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍循道 拿20分必入嗎?
go

九龍循道 拿20分必入嗎?

自己係基督徒,又住係31綱,是否自行收生階段必可入循道呢?又心思思想大抽獎時博St.Mary或跨網的Maryknoll,點算?可給指點迷津嗎?循小及循中是否Band 1?謝謝!

原帖由 Juliaqq 於 10-9-27 16:43 發表
自己係基督徒,又住係31綱,是否自行收生階段必可入循道呢?又心思思想大抽獎時博St.Mary或跨網的Maryknoll,點算?可給指點迷津嗎?循小及循中是否Band 1?謝謝! ...

剛剛2010年度囡囡同學的哥哥都是20分, 同樣是31區, 但自行都入唔到, 2星期前的簡介會 , 校長說明20分都要抽籤的 , 因此不是必入, 不過機會大囉...

循中應該是Band 1 中學...

唔該晒Katrina!而家知20分都要抽!

剛剛既2011年小一簡介會上循道校長講.  就算有20分都要抽.  所以唔係必入架.  

原帖由 Juliaqq 於 10-9-27 16:43 發表
自己係基督徒,又住係31綱,是否自行收生階段必可入循道呢?又心思思想大抽獎時博St.Mary或跨網的Maryknoll,點算?可給指點迷津嗎?循小及循中是否Band 1?謝謝! ...

Daddy X 咁你後尾派咗邊間呢?

咁6月大抽獎放榜後你有冇去叩門?

原帖由 DaddyX 於 10-9-27 22:08 發表
間學校真不錯而且有新校舍又有中學Backup又是男女學校
我上年自行也簡佢
我也是已經20分了
但仍抽不到!!
應是好多人的心水學校

勁!!

九龍循道都係熱門學校。20分一定要抽la!

而St.Mary 及Maryknoll 更加係勁熱門的學校,大抽獎及自行收生都係第一志願之選。都係找定backup 好。

For your reference:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2240421&extra=page%3D1

還有,身為基督徒就唔好諗天主教學校啦,失見証之餘第日你個囡叫你幫佢背玫瑰經咁你點呀?

早晨:

其實人有時真係好矛盾, 我舊年一心諗住比個仔讀基督教學校, 因本身係基督徒, 逢sun. 都帶佢返教會主日學; 我由自行/統一甲部都跨區撰我心儀嘅基督教學校, 但一到本區乙部撰學校時, 無奈地放咗間天主教學校(因我會撰一d有中學做back up嘅學校, 而果間係又叫做好又有中學嘅), 結果真係好好彩又比我抽到; 但我不斷扣門果間基督教小學, 結果真係好感謝神為我地安排, 入到該校... 其實想講嘅就係有時做人真係好矛盾, 如果(真係如果)該校唔收, 我仔仔都已經讀咗一間我為佢撰嘅天主教學校

在止聲明: 我無意思話天主教學校, 宗教只係個人意願!

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-28 14:11 發表

For your reference:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2240421&extra=page%3D1

還有,身為基督徒就唔好諗天主教學校啦,失見証之餘第日你個囡叫你幫佢背玫瑰經咁你點呀? ...

就係囉!!唉,當然最理想係入基督教學校,但係當要係理想同現實作抉擇時....以我自己為例,小學讀天主教,從來冇諗過入教(屋企冇宗教背景),到大學時信主. 而老公屋企是基督教,考了入天主教小及中學一條龍,亦冇轉過!!所以如果間天主教小學校風及成縯好,我公婆都唔會太抗拒!

原帖由 Juliaqq 於 10-9-29 09:50 發表
就係囉!!唉,當然最理想係入基督教學校,但係當要係理想同現實作抉擇時....以我自己為例,小學讀天主教,從來冇諗過入教(屋企冇宗教背景),到大學時信主. 而老公屋企是基督教,考了入天主教小及中學一條龍,亦冇轉過!!所以 ...

希望你和牧師、傳道人傾下問題的嚴重性,係基督教立場,你係送了個小朋友入去一所異端學校。

(無意冒犯天主教,只是純以信仰角度之睇。也鼓勵天主教徒揀番天主教學校。)

jeremyphlam,

咩你成日都嚇鬼我架... 異端學校?! 真係好嚴重下喎...

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-29 12:34 發表

希望你和牧師、傳道人傾下問題的嚴重性,係基督教立場,你係送了個小朋友入去一所異端學校。

(無意冒犯天主教,只是純以信仰角度之睇。也鼓勵天主教徒揀番天主教學校。) ...

原帖由 aquarius828 於 10-9-29 16:52 發表
jeremyphlam,

咩你成日都嚇鬼我架... 異端學校?! 真係好嚴重下喎...

你問牧師啦,唔係嚇你o架!
冇緊要啦,主都幫你安排好了,循小真係好好。

好, 有機會我會問下... 多謝哂 !

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-29 17:11 發表

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-29 17:11 發表

點解甘偏激呢? 吾係基督教就叫異端 .牧師講既野都要自己過濾下.

原帖由 littlemelody 於 10-9-29 17:59 發表

點解甘偏激呢? 吾係基督教就叫異端 .牧師講既野都要自己過濾下.

唉,請留意我是說這是基督教的信仰立場,有些事只有對與錯,冇話偏唔偏激,如果你想進一步了解我可pm資料俾你。

牧師講野當然要過濾,要睇下符唔符合聖經嘛。

上次去左循道個簡介會,校長話有三十幾個位要留比甲部果d申請人,即係必收生果批,我地呢d 20分果d基督徒,就有二十幾個位比我地抽,尋日我去交表時已有二百幾人申請了,仲有今日同聽日收表,睇黎個機會都好細,但唔試下就一定抽唔到,而且我未找到有更好的學校可以入表!所以都係睇運氣,睇下神覺得邊間最適合我地!大家努力呀!

唔好咁快就無信心啦! 加油丫! 如果唔得, 仲有統一派位家嘛! 祝: 成功!

原帖由 baby627 於 10-9-29 19:42 發表
上次去左循道個簡介會,校長話有三十幾個位要留比甲部果d申請人,即係必收生果批,我地呢d 20分果d基督徒,就有二十幾個位比我地抽,尋日我去交表時已有二百幾人申請了,仲有今日同聽日收表,睇黎個機會都好細,但唔試下就一定抽唔到 ...