用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 親子閱讀書要帶回校嗎?學校通知有点不足... ...
樓主: BBLOVEMAMA
go

親子閱讀書要帶回校嗎?學校通知有点不足...

我個囡囡係四月大B,因為佢好鐘意講嘢,所以佢一返到屋企就習慣將學校發生嘅事講晒出嚟,有時都講成半個鐘,哈哈...不過我都好多謝學校教咗咁多有關德育嘅嘢,而家我個女每次食嘢前都會自已禱告,我都覺得好攪笑。
原帖由 Tamama527 於 10-9-30 09:21 發表
cwymama,

你囡囡好叻喎,識講咁多野你知,我尋日見到阿囝個通告袋有通知 我地圖書幾時還啦,仲有就係 老師話"第一天上學"教完啦,叫我張本書放係屋企就得啦,我就拿住本書問阿囝係咪教晒啦,老師係咪咁樣逐頁教晒你呀,佢話係呀,佢 ...

醒目開學勳章

要放環保袋,我唔知呀,不過有個袋兩樓的袋羅

I am a K2 parent.  

For your information, each time the children borrow the books, the 2 books will be put in a yellow bag together with 2 book reports and a tick-tock book.  The tick-tock book is yours to keep, while you have to return the 2 borrowed books and 2 book reports.  Teachers will stamp on the book reports.

As regards the date of return, it will be 12 days after borrowing, e.g. books borrowed on 22/9 (Wed) will be returned on 4/10 (Mon).  Then the kids will borrow another two books on 6/10 (Wed). The dates may vary from class to class, though.

同意呀cwymama.

帶生果件事, 我個女都有主動同我講,
可能學校想訓練小朋友留心聽老師講,
佢果日一落校車就同我講喇!  仲話老師叫
媽咪將d生果切粒,  放入個茶點盒添.
其實我有問題或者有事要通知老師,
就會寫張紙條入落通告袋,  
(因為老師上緊課未必得閒聽電話)
呢個方法係以前間幼兒園教嘅.

[quote]原帖由 cwymama 於 10-9-29 15:16 發表
其實我相信學校做每一樣嘢都係有原因嘅 (為小朋友好嘅),我哋都係覺得間學校好至比個小朋友入去讀,但如果真係有疑問,最好就係打比老師問清楚。不過民生嘅德育我相信教得幾好,因為我個女話老師教佢每件事都要講道理,佢 ...

醒目開學勳章

我都係多數寫紙仔

大個仔喇, 應該自己同媽咪講老師要佢地帶d乜.....
初初可能唔慣, 但小朋友好快上手, 好快主動同你講架喇.....

好多野應該要信小朋友做得黎, 放手俾佢做係好事黎架~!!