用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 親子閱讀書要帶回校嗎?學校通知有点不足... ...
go

親子閱讀書要帶回校嗎?學校通知有点不足... [複製鏈接]

想問下放假前派了圖書,有些是有貼名,有些没有貼名,還有黃色袋,要不要帶回學校,有些是圖書館借的,還有要簽名讀書報告留在家中嗎?

以前讀N班時,學校指引比較清楚,會在手冊上通知家長,要帶咩,咩留在家,溝通比較好一点,但這裡好像什麼都没有通知. 如中秋帶生果,都是我上網睇先知.之前張回條仔,都無寫帶水果.唔知你地有無同感呢?
   0    0    0    0

班主任係迎新日時已經講解了, 有兩本書是學校借返來, 要家長陪佢讀, 然後問小朋友本書有唔有趣, 叫佢係very interesting 或interesting油顏色.
貼了小朋友姓名的那本是屬於小朋友的, 要鼓勵小朋友讀出來, 如讀到, 就要係其中一本的格仔到簽名.
班主任仲有一張紙條仔, 兩本書及讀書報告要係9月30日交.
我都係上網download整月的茶點, 起碼俾家長知道當日食什麼茶點, 係迎新日都有介紹到, 如果有什麼食物小朋友不適合食, 可寫字條給老師, 我覺得這個安排幾好.

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-9-27 10:54 發表
想問下放假前派了圖書,有些是有貼名,有些没有貼名,還有黃色袋,要不要帶回學校,有些是圖書館借的,還有要簽名讀書報告留在家中嗎?

以前讀N班時,學校指引比較清楚,會在手冊上通知家長,要帶咩,咩留在家,溝通比較好一点, ...

我都有去迎新會,但無講兩本學校借的圖書等等甘詳細喎,還有没有紙條話要9月30日還.
另外,甘兩本讀書報告,一本叫小朋友讀,我都知,甘係咪D書仔,留在家,不用帶回學校呢?還有紅色閱讀報告是否留在家,至睇完後一年才帶回學校呢?黃色親子閱讀袋,幾時帶回學校呢?

謝謝解答!
原帖由 kadiclai 於 10-9-27 12:00 發表
班主任係迎新日時已經講解了, 有兩本書是學校借返來, 要家長陪佢讀, 然後問小朋友本書有唔有趣, 叫佢係very interesting 或interesting油顏色.
貼了小朋友姓名的那本是屬於小朋友的, 要鼓勵小朋友讀出來, 如讀到, 就 ...

I think kadiclai has explained the scheme very well.  Please use the yellow bag to store books when you return books back to school.  And the class teacher will use the same yellow bag to give you some new books in next time.

Please put together both report books when you return books to the school as the teacher needs to update your record.

However, I think the next return date is 5th October.  Please correct me if I made a mistake.

其實係迎新日, 有一份通告入面有寫得好詳細, 可以睇番份通告就知道.

醒目開學勳章

yes,  甜豆 講的無錯,有通告寫左,我都係尋晚睇番幾時帶番學校,其實老師亦都講過希望培養小朋友自已講要帶d乜或做d乜,當然我地小朋友得個3歲,邊識講我地知咁多呀,所以有時我都係問其它mami,好彩我囝搭車個到有個過來人mami比我問下,但見到BK有mami問而我答到的,我都會講比你地知的,其實民生算是1間唔錯的學校,最少我仔好鐘意返學,返得好開心,佢又鐘意學校裹面的活動,見到佢開心,我就開心架啦,希望其他mami都好似我咁唸啦

yes, 隔一個星期二 ...

原帖由 ottomum 於 10-9-27 12:57 發表
I think kadiclai has explained the scheme very well.  Please use the yellow bag to store books when you return books back to school.  And the class teacher will use the same yellow bag to give you som ...

我地要係9月30日還, 班主任有張用電腦印的紙條寫到明, 唔通班班唔同既?

原帖由 ottomum 於 10-9-27 12:57 發表
I think kadiclai has explained the scheme very well.  Please use the yellow bag to store books when you return books back to school.  And the class teacher will use the same yellow bag to give you som ...

醒目開學勳章

我係B班,好似無寫,不過今晚再睇下先,但通告都好清楚的,我地好似係隔個星期的星期1

我是K1E, 今天收到班主任的字條提醒家長與小朋友一起做閱讀報告, 5/10是還書日, 必須圖書連書袋一併交回, 據我家長日所理解, General Reading 的 "At School" 就應該不用交回

其實,我真係無收到任何字條. 但我睇返係有通告寫,是話隔過星期一,不過,我覺得其實最好好似圖書館甘,有紙條or date chop,or 定於每個月15 or 30 日交返學校好d.否則真係好易唔記得.

我應該没有收到字條,但我睇返係開學有通告寫,是話隔個星期一,但有家長話係30/9,有話5/10,其實,學校是否應該好似圖書館甘,加一張紙條有date chop or 寫明還書日期.or 固定一個還書日 , 如每月15 or 30日,比較理想呢?

notice

便條只是寫中秋帶燈籠, 沒有寫帶生果, perhaps teacher wants kids to tell us independently la.

仔仔K1A,迎新日回條016寫Mon派書,隔一周Thu還書,其實老師當日解釋為方便圖書館行政,所以各班還書日不同。

P.S. 民生希望訓練小朋友獨立自理能力,這方便家長應當配合。我們大人返工,都希望老闆信任自己,唔好日日督促我地。

小回條無講話中秋-帶生果,係上校網先見到.我個小朋友都話,好多小朋友無帶水果.

其實學校係想小朋友獨立啲和家長多與小朋友溝通,我小朋友每日返屋企都會話我知有無通告及學校教咗咩,就中秋帶生果返學事件,都係我個女話比我知(其實我上網已知道),但如果佢無講,我都唔會幫佢帶,等佢知道老師所講的都要記住,而圖書幾時帶回校,我個女話老師會早一日通知,第二日
連黄色袋一齊帶返去便可。雖然小朋友只有3歲,但比多啲信任和教道,佢哋一定可以做得好好。
原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-9-27 10:54 發表

以前讀N班時,學校指引比較清楚,會在手冊上通知家長,要帶咩,咩留在家,溝通比較好一点, ...

我個女琴日用d好老成既語氣同我講, 媽咪,老師話"第一天上學"教完啦,唔使帶返學啦,帶新個本書得啦....
至於帶生果,我都係阿女話比我聽既...
如果學校想用呢方法訓練小朋友獨立性和家長多與小朋友溝通,我又覺得OK!

其實我相信學校做每一樣嘢都係有原因嘅 (為小朋友好嘅),我哋都係覺得間學校好至比個小朋友入去讀,但如果真係有疑問,最好就係打比老師問清楚。不過民生嘅德育我相信教得幾好,因為我個女話老師教佢每件事都要講道理,佢重教我咩叫'需要'咩叫'想要',哈哈...
原帖由 sllau 於 10-9-29 14:20 發表
我個女琴日用d好老成既語氣同我講, 媽咪,老師話"第一天上學"教完啦,唔使帶返學啦,帶新個本書得啦....
至於帶生果,我都係阿女話比我聽既...
如果學校想用呢方法訓練小朋友獨立性和家長多與小朋友溝通,我又覺得OK! ...

醒目開學勳章

cwymama,

你囡囡好叻喎,識講咁多野你知,我尋日見到阿囝個通告袋有通知 我地圖書幾時還啦,仲有就係 老師話"第一天上學"教完啦,叫我張本書放係屋企就得啦,我就拿住本書問阿囝係咪教晒啦,老師係咪咁樣逐頁教晒你呀,佢話係呀,佢尋晚仲背左佢地食茶點前的禱告出黎tim 呀,大至上係 "感謝天父,賜我食物,XXXXX,阿門",有句我唔記得,我覺得學校老師教得好好呀,我囝係細仔10月B,都令佢記到晒全部,仲有我仔真係好鐘意返學。

原帖由 Tamama527 於 10-9-30 09:21 發表
cwymama,

你囡囡好叻喎,識講咁多野你知,我尋日見到阿囝個通告袋有通知 我地圖書幾時還啦,仲有就係 老師話"第一天上學"教完啦,叫我張本書放係屋企就得啦,我就拿住本書問阿囝係咪教晒啦,老師係咪咁樣逐頁教晒你呀,佢話係呀,佢 ...

個段都幾長,我囡囡又係識背晒,依家食野前都一定要我地一齊講先準食,不過背左幾次我都未能記得...哈哈..
今朝臨返學前,佢突然同我講,老師話今日要帶一個環保袋要來放佢在學校做既勞作喎...哈,我又拿拿淋揾個環保袋放入書包...
‹ 上一主題|下一主題