用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文
樓主: pennyma
go

小一中文 [複製鏈接]

原帖由 miriam 於 10-9-27 12:17 發表
其實重點係睇多 D 故事書.

我由囡囡 K.1 開始陪佢睇書, 係伴讀時指住中文字讀俾佢聽, 到 K.3 時已經放手由佢讀俾我聽, 唔識讀既字我就話佢知, 係呢段時間佢已經學識不少生字.

伴讀之餘仲會問下問題, 例如個故事大 ...

小一教查中文字典!!!  睇理我要同老公傾傾, 阿仔讀緊k2, 佢雖然未教查字典, 不過已學曉某個字組成既詞語, 數筆劃 & 部首, 係時候叫老公停下, 小一教都未遲.

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-28 12:23 發表
我早兩三年已從bk媽媽的討論內容留意到,
小朋友寫字超慢,
所以K1的時候已訓練呀仔,
星期一至五:
每天只可用10分鐘做100題簡單的加減數,
每天跟我看字讀句子15分鐘.
K2的時候:
每天只做乘除數及讀句子,
按筆劃大小空 ...

經!!!  跟你教學方法, 直情可以唔讀kg

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-9-28 23:14 發表
小一教查中文字典!!!  睇理我要同老公傾傾, 阿仔讀緊k2, 佢雖然未教查字典, 不過已學曉某個字組成既詞語, 數筆劃 & 部首, 係時候叫老公停下, 小一教都未遲. ...

我係 k.3 時教查 picture dictionary, p.1 先教查中文字典.

k.3 佢要做功課搵英文生字, 但我又唔會直接串比佢知, 就會話係咩字頭, 等佢係 picture dictionary 搵.

中文要等小朋友都叫做儲到生字, 明白咩叫筆順跟住就教數筆劃. 舊年我係 p.1 上學期過左頭兩個月就教 lu.

教識佢查中英文字典我真係輕鬆好多, 唔使下下要我出手先做到功課.

若果你先生有心機教既依家教都得, 總之小朋友接受到就無問題.

我囡囡 k.1 下學期已經學寫左唔少中文字, 事關佢覺得得意, 好似口字打橫加一劃就係日字, 日字加一戙變左田字, 田字個戙向上延長就係由字, 由字個戙向下寫長 d 變做申字, 總之佢覺得好玩我就教.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 17# cha-cha-cha 的文章

甘佢會吾會覺得學校d野淺, 無興趣 ?

原帖由 ZeroM 於 10-9-29 09:33 發表
甘佢會吾會覺得學校d野淺, 無興趣 ?

好正常,無問題.
佢好鍾意返學的,
我同佢個同學都好Friend的,
同學話佢有留心上課,並勇於答問題.

其實以前學識的中文字,
有助佢學新野更易明白,
知識是學不完的,
我們小一的書本不淺.
這間學校很好的,
自修堂有高年級同佢地捉圍棋,
嗰日表現好,手冊是會蓋印仔的.
中文堂有用普通話朗讀課文又會吸印落課本.
校長又常常問候d學生,
人際關係也不錯......

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-9-28 23:25 發表

經!!!  跟你教學方法, 直情可以唔讀kg

幼稚園是學習守紀律,自理,獨立,
與其他人相處及循序漸進教授基本知識的地方.
我做過家長義工,有d野一對一是做唔到的.

而且他不上學,
我什麼會有時間去鑽研育兒教養等書籍.
人要進步就要吸取新知悉,
絕大部分知悉是無得上網8的,
我也不會隨便信d c奶呀婆,
值得信賴的只會是圖書館內站穩在書架上的專家.

說話有點硬
唔知點解轉唔到彎,
請包涵.

回覆 25# cha-cha-cha 的文章

Thanks.

Are you full time mama?

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-29 13:56 發表

幼稚園是學習守紀律,自理,獨立,
與其他人相處及循序漸進教授基本知識的地方.
我做過家長義工,有d野一對一是做唔到的.

而且他不上學,
我什麼會有時間去鑽研育兒教養等書籍.
人要進步就要吸取新知悉,
絕大部分知 ...

結咗婚就係C奶黎架喇, 連自己都唔信? 講吓笑咋

你同你小朋友真係好叻呀!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 ZeroM 於 10-9-29 14:00 發表
Thanks.

Are you full time mama?

是.
為了孩子的成長,老公唔想我再出去做野.

想請教你們學校有否參加'每日一篇'呢? 應如何與孩子進行? 純聽示範定你自己再讀一次? 會否講解題目呢?
謝謝.

唔洗包涵, 都係講下姐, 返學唔係只是求學, 唔返學就會出現好多心理問題, 有幾多學識都補夠唔到.

開頭我讀, then一斉讀, 現在只有他讀, 唔識才給他提示

原帖由 Radiomama 於 10-9-29 21:58 發表
想請教你們學校有否參加'每日一篇'呢? 應如何與孩子進行? 純聽示範定你自己再讀一次? 會否講解題目呢?
謝謝.
‹ 上一主題|下一主題