用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文
go

小一中文 [複製鏈接]

請問大家有沒有發現現在d小一中文很深呀,d中文字寫得唔直都要改,又閱讀理解又造句又說故事,寫d中文字都有好多筆畫,係咪間間學校都係咁呢?
   1    0    0    0

我都有同感,呀仔主科之中,中文比較跟得吃力,剛剛開學無耐,已要造句,寫感謝卡和閱讀理解,d字好深,有d又未寫過!,唯有睇多d課外書 !

小一的一個考試的閱讀理解、就等如全期幼稚園的中文書,當時嚇死我,剛剛幼稚園上,邊有寫得咁多字。所以功課我幫佢做,唔係唔洗睏。

我都係好擔心,見佢好多字都唔識,曰曰倍做功課,我都為這些煩惱!

如果而家小一都覺得深,咁就真係要加把勁,睇多啲書,唔係到小三小四就後悔莫及,深到嚇死你!

我個仔讀普通話班, 現階段主力教拼音.
聽你哋咁講我都好驚, 因為佢讀嘅幼稚園程度超淺.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 happyvalley 於 10-9-26 23:12 發表
小一的一個考試的閱讀理解、就等如全期幼稚園的中文書,當時嚇死我,剛剛幼稚園上,邊有寫得咁多字。所以功課我幫佢做,唔係唔洗睏。

你點樣幫佢做功課呀? 定係教佢做呀?

我個仔之前又係中文好差,英文好好,好在係暑假開始幫佢報左中文班,見佢做閱讀理解同寫短文都做得好好,希望佢應付到小三小四的中文啦!

原帖由 cyhp 於 10-9-27 09:26 發表
如果而家小一都覺得深,咁就真係要加把勁,睇多啲書,唔係到小三小四就後悔莫及,深到嚇死你!

醒目開學勳章 王國長老

其實重點係睇多 D 故事書.

我由囡囡 K.1 開始陪佢睇書, 係伴讀時指住中文字讀俾佢聽, 到 K.3 時已經放手由佢讀俾我聽, 唔識讀既字我就話佢知, 係呢段時間佢已經學識不少生字.

伴讀之餘仲會問下問題, 例如個故事大約係講咩, 有咩做得岩或唔岩, 係呢個過程都訓練左佢將故事書做個 summary, 記住唔係寫出黎只需要佢講出黎.

同埋係寫生字時佢問我應該點寫, 我教完之後順便會諗埋有關既字可以點拆. 好似 "謝" 字, 我教佢由 "言" "身" "寸"組成, 但無左個 "言" 字會變左做射箭個射字, 係咁既情況下囡囡學識左五個字.

舊年小一時我順便教埋佢查中文字典, 事關學校功課有時會要佢寫由某個字組成既詞語, 開頭佢未識分部首我會幫佢, 搵到部首後教佢數筆劃, 跟住就叫佢慢慢搵個字出黎, 之後睇下有咩詞語就叫佢讀出黎再寫落功課度, 同時間佢都學識埋其他既字添.

我既教法囡囡接受到, 你地可以參考下.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 kikiboy 於 10-9-27 09:55 發表

你點樣幫佢做功課呀? 定係教佢做呀?

幫佢寫,唔係做到 10 點都做唔晒。

樓上的方法讀書幾好,我就自由自讀,好處是睇書快,故事記得清楚,自己去了解內容,壞處是唔夠深入明解,現在改善緊。

原帖由 miriam 於 10-9-27 12:17 發表

我由囡囡 K.1 開始陪佢睇書, 係伴讀時指住中文字讀俾佢聽, 到 K.3 時已經放手由佢讀俾我聽, 唔識讀既字我就話佢知, 係呢段時間佢已經學識不少生字.

伴讀之餘仲會問下問題, 例如個故事大 ...

好細好有心…

原帖由 miriam 於 10-9-27 12:17 發表

伴讀之餘仲會問下問題, 例如個故事大 ...

你簡直係小朋友的良師, 我都學吓先得.

小一的中文明顯比幼稚園深好多,英文和數學反而只係深少少.

可能佢暑假時讀了小一預備班,我見囡囡其實識做d題目,只係有時唔識睇題目,或在閱讀理解文章內有些字不懂.要父母教佢係咩字.仲有因為要寫多好多字,佢d字寫得好肉酸,有時又抄錯字.
佢學校p1初期要父母幫手看題目是正常,仲話上學期的測驗考試都會由老師讀題目,免得因小朋友識得小生字而答不到.

我諗我地要趁呢個時候幫佢地認多d生字和訓練寫子速度,對於靚唔靚我反而放棄了,我認為最緊要是先學懂做和能依時完成,仲有唔好抄錯字...然後才要求佢寫靚d字.

我早兩三年已從bk媽媽的討論內容留意到,
小朋友寫字超慢,
所以K1的時候已訓練呀仔,
星期一至五:
每天只可用10分鐘做100題簡單的加減數,
每天跟我看字讀句子15分鐘.
K2的時候:
每天只做乘除數及讀句子,
按筆劃大小空間寫正字.
K3的時候:
由於要學琴,游泳,英文等,
所以只有每星期做20版小一的中,英,數,
補充,並要他和我一起朗讀題目.
到K3的暑假:
他已能獨自完成3年級的數學補充,
當中80%內容不需要我去講解,
他自己能看明白.中文閱讀理解及重組句子也很好.

我的孩子不是讀名幼稚園的,
但我從BK名幼稚園的家長討論內容中,
發現他們的學校只是多了一些我自己也能教的課程.

付出較高的學費,又要花時間搭校車,回來又要溫習.
我倒不如讀一間品德培育良好的幼稚園,
自己去培養他的生活習慣,學習習慣,
得來的效果也很顯著,親子的關係也很好,

所以我認為學習習慣是要培養的.
現在讀小一,字體好,寫字快,做作業補充也能自己完成.

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-28 12:23 發表
到K3的暑假:
他已能獨自完成3年級的數學補充,

嘩, 不單止你小朋友係"神童", 連你都係"神媽"

回覆 14# cha-cha-cha 的文章

嘩,好利害!!!!!
K2識做乘除數.

請問怎樣教 ?

Thanks!

原帖由 ZeroM 於 10-9-28 14:22 發表
嘩,好利害!!!!!
K2識做乘除數.

請問怎樣教 ?

Thanks!

先背好全首九因歌,
再做自己出的工作紙.
每次至小40題,
一個月後可教除數,
掌握好直式後,
教2至3個位乘法除法.

回覆 17# cha-cha-cha 的文章

Thank you.

等我又試下先. 但係佢可能唔啋我走左去.

你嘅小朋友好合作.

計數快,學其他會事半功倍的.

5歲半先學鋼琴,滿6個月就開始教2級琴書.
而家剛小一,嘗試緊做小三奧數.

原帖由 kikiboy 於 10-9-28 13:53 發表

嘩, 不單止你小朋友係"神童", 連你都係"神媽"

醒目開學勳章 王國長老

我仔學校現階段都係主力教拼音
而家已經教到p32! 好快! 我就黎暈喇

原帖由 kikiboy 於 10-9-27 09:53 AM 發表
我個仔讀普通話班, 現階段主力教拼音.
聽你哋咁講我都好驚, 因為佢讀嘅幼稚園程度超淺.
‹ 上一主題|下一主題