用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 瑪利諾修院學校家長交流區
樓主: smallfoothk
go

瑪利諾修院學校家長交流區   [複製鏈接]

Hoba15 發表於 17-11-15 00:01
回覆 MC1128 的帖子

MC1128, 你好, 請問考試名次是否沒有在成績表列出?

是的,成績表沒有名次

MC1128 發表於 17-11-14 16:36
回覆 Nevilleda 的帖子

1. 來自中文小學的,英文會追得辛苦嗎?

謝謝你的分享,了解多了

又想問,純綷聽聞:MSC則重英文,較忽視中文⋯  實情如何?
因未有打算把囡囡送出國升學,擔心這是實況的話會失平衡

Nevilleda 發表於 17-11-15 14:52
謝謝你的分享,了解多了

又想問,純綷聽聞:MSC則重英文,較忽視中文⋯  實情如何?

如果今日今時, DSE考咗6年,仲有中學話唔重視中文科, 應該無咩可能。

由英小到英中, MCS傳統上英文成績好是長久以來的事實

我個人感覺, 小學部好早已經配合需要, 六年前已轉中文教科書,亦一年一年逐漸在課程上加強中文的教授。

至於中學部, 我兩個女分別讀高中與初中, 亦看到兩個階段的不同。大女可說是傳統MCS女, 英文強, 中文弱,這方面, 我不會怪人, 其實我自己當年也是側重大女英文學習,忽略了中文, 在這樣的起步下, 她覺得英文得心應手, 中文的興趣便薄弱了。如今, 準備面對難關, 她看清楚了需要, 自己要多溫習中文了。

我觀察, 過去幾年, 中學部在中文教授方面有調整的, 心態上絕對不會輕視。阿妹的中文測考、閱讀報告都比家姐當年多。但正如前述, 學校一貫風格是不會狂谷, 又不會加操加補中文, 要同學多努力。

2jkidsfather    發表於 22-12-19 21:20
Arabellahk    發表於 18-5-13 12:43

MC1128 發表於 17-11-15 00:40
是的,成績表沒有名次
原來真係, 咁同小學唔同, 亦較難掌握囡囡嘅程度同進展喎!

Hoba15 發表於 17-11-15 23:45
原來真係, 咁同小學唔同, 亦較難掌握囡囡嘅程度同進展喎!

小學都無名次。

其實,咁多年中學攞成績表,我都無嘗試向老師打聽到底名次是前定後。

越接近DSE, 我反而覺得校內名次不重要,她每科成績對照DSE估計是3、4、5,有冇機會*才重要

MC1128 發表於 17-11-15 23:54
小學都無名次。

其實,咁多年中學攞成績表,我都無嘗試向老師打聽到底名次是前定後。
我係講我囡囡嘅小學, 佢係九月入學讀中一, 所以對於 MCS 好多野, 我都未了解;咁你係點估計每科成績對照DSE是3、4、5,有冇機會* ?

Hoba15 發表於 17-11-16 00:03
我係講我囡囡嘅小學, 佢係九月入學讀中一, 所以對於 MCS 好多野, 我都未了解;咁你係點估計每科成績對照DSE ...
成績表會列出各科分數, 及全級的average(or mean? / sorry, not sure) , 可以比較阿女是above or below

DSE成績公布, 我覺得校方做得唔夠, 家長要估估吓, 好似做偵探咁旁敲側擊

近兩年,大女斷斷續續話我聽, 師姐及老師會講下DSE成績, 例如:BIO考得好好, 好多人星星; 物理、BAFS都唔錯;前一屆有師姐一直是地理subject award, 但少少失手, 得5*。阿女話, 英文4+是100%......

正式從校方聽的, 有一年家長會, 男副校長分析數據, 話根據校方內部統計,  中五同學midyear exam average  upper quartile 73.3, 預計DSE best 5 28(22-31), core+ best 2 32 (28-35)

median 67.6, 預計DSE best 5 24 (21-28), core+best 2 27 (22-32)

lower quartile 62.8, 預計DSE best 5 20( 17-23), core+best 2 22.5 (18-27)

以上係我抄power pt, 希望無抄錯

請其他前輩家長多多補充, 有錯請指正!

MC1128 發表於 17-11-16 15:21
成績表會列出各科分數, 及全級的average(or mean? / sorry, not sure) , 可以比較阿女是above or below

DS ...
感謝你嘅回覆! 但校方對佈告學生成績嘅政策係咁, 睇嚟都好難改變...

阿女以前嘅小學, 係有公佈班中名次以及全級名次範圍, 個人覺得較易掌握佢嘅程度同進展.

上咗中一, 反而覺得佢好 hea, 雖然有啲家長話中一、二無咩所謂, 但都係有小小擔心.  

回覆樓主:

midyear exam快到了!咁多科都唔知點算好!想問試卷會唔會派返給我們,如有,試揾師姐們借試卷。

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan_stat.htm

出咗新school report

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/reports/schrep1617.pdf#page=19

Hoba15    發表於 17-12-1 22:15

MC1128 發表於 17-11-27 16:16
http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan_stat.htm

出咗新school report
成績下跌了, 希望今年會回升!

munce 發表於 17-11-18 16:05
midyear exam快到了!咁多科都唔知點算好!想問試卷會唔會派返給我們,如有,試揾師姐們借試卷。
...
如果揾到過去的試卷,成績會不會提高很多?

回覆樓主:

想問要咩成績至有機會插班??

回覆樓主

midyear exam averageupper quartile 73.3, 預計DSE best 5 28(22-31), core+ best 2 32 (28-35)

即是最高分同學可能是35分?咁入醫科要39-42分,點樣可以入到?
不好意思,我仍未太明白DSE點計(emoji)

Prediction table captured during parent meeting:

MCS

F6 Annual Average

Prediction of DSE Best 5  Score

Upper Quartile

70.6

27 (23-30)

Mean

64.3

24 (20-28)

Lower Quartile

60.8

20 (17-23)

ym403 發表於 17-12-6 17:02
Prediction table captured during parent meeting:
thank you so much!!

ym403 發表於 17-12-6 17:02
請問是否去年數據?

好緊張

angelki 發表於 17-12-5 20:25
midyear exam averageupper quartile 73.3, 預計DSE best 5 28(22-31), core+ best 2 32 (28-35)

即是最高 ...
upper quartile 是73.3, 仲有人高分過佢嘛

Yes, this summer. But surely not including 2017 DSE result.

ym403 發表於 17-12-7 08:47

Yes, this summer. But surely not including 2017 DSE result.
謝謝1

八卦一問, 學校的推算準確嗎?

‹ 上一主題|下一主題