用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 瑪利諾修院學校家長交流區
go

瑪利諾修院學校家長交流區   [複製鏈接]

很想知多一點。請問大家瑪利諾的紀律怎樣?
   144    0    0    1

Honeyx 發表於 22-10-24 21:48
認真maryknoll只有名氣,冇實力。d老師成日請假,個名聽落去成個英國學校咁,其實如果中學想去maryknoll,真 ...

讀名校係貪佢同學之間學習氣氛好啫,第日畢業容易俾僱主認同
老師可能無band 1尾教得咁好,名校老師知你能力高又會出去補習,唔使咁盡力
讀過大學都知啦,教授多數照讀ppt,學生自己返屋企研究,無問題的

2jkidsfather    發表於 22-12-29 17:04

Rpp 發表於 22-12-20 21:55
老師請假有可能進修,因為我哋小學都係經常有老師請假去進修,由代課老師授課,校長又十分欢迎。再講Hea   ...
一個正常健康既教育制度應該係咁,唔好因為請假係做其他外快的事情就好.老師又可以自我增值,考取到更好的專業,學校又可以得到更Pro既老師,學生又可以吸收到更好知識,唔需要額外用多餘時間及金錢去所謂既補習,基本上全都是多贏局面,

gabejang 發表於 22-12-20 21:40
讀書最終係靠自己冇錯,但都唔代表可以接受啲老師咁hea (如果傳聞屬實)

老師請假有可能進修,因為我哋小學都係經常有老師請假去進修,由代課老師授課,校長又十分欢迎。再講Hea  Dgs仲Hea喇,教學模式一樣嘅。兩間學校嘅學生都係靠自動自覺。

Rpp 發表於 22-10-26 00:29
讀書靠咗老師一定係輸,間間都一樣的。
讀書最終係靠自己冇錯,但都唔代表可以接受啲老師咁hea (如果傳聞屬實)

回覆 Honeyx 的帖子

agree, 只得個名

請問各位家長之前有冇用過MCS 讀澳洲大學的資料?想請教下一些經驗,謝謝(emoji)

eit2003 發表於 22-10-26 07:30
英國是 UCAS,最多可以報 5個不同大學學系,類似香港的Jupas
澳洲就唔知

謝謝你

回覆 Rpp 的帖子

揀科任揀咁好?

spade 發表於 22-10-26 11:00
回覆 Rpp 的帖子

是的,基本都是靠囡囡自己努力,而且MCS出了名的初中hea,高中谷 ...

師姐有講過初中該走走咗,剩低嗰啲DSE高中每班十幾廿個一班,揀科又任揀,由資深嘅老師帶領操。

2jkidsfather    發表於 22-11-26 23:44
spade    發表於 22-10-26 11:47

回覆 Rpp 的帖子

是的,基本都是靠囡囡自己努力,而且MCS出了名的初中hea,高中谷

YinKiuLam 發表於 22-6-12 21:11
各位F5 家長記唔記得上星期五YouTube 講英國和澳洲的大學,學校有講過最多每個國家報幾多間大學?想睇返都 ...
英國是 UCAS,最多可以報 5個不同大學學系,類似香港的Jupas
澳洲就唔知

讀書靠咗老師一定係輸,間間都一樣的。

認真maryknoll只有名氣,冇實力。d老師成日請假,個名聽落去成個英國學校咁,其實如果中學想去maryknoll,真係唔太建議。小學還算可以

2jkidsfather    發表於 22-11-26 23:44

醒目開學勳章 王國長老

版主最後通知

於此回覆後如再發現有關違規內容,會將本主題關閉。

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

各位F5 家長記唔記得上星期五YouTube 講英國和澳洲的大學,學校有講過最多每個國家報幾多間大學?想睇返都冇得睇,thanks

請問學校在疫情停課,網上上課的情況?學校校規嚴謹嗎?老師喜歡小朋友上課及下課後發問嗎?

Fighter2022 發表於 22-4-11 14:26
想問下MCS有冇分組上中英文堂? 另外, 會否有排名在成績表上?謝謝!

兩樣都無。

想問下MCS有冇分組上中英文堂? 另外, 會否有排名在成績表上?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題