用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

interview 2011-2012

小女今天參加了小一INTERVIEW。有人知道今年的競爭激烈嗎???總共有幾多考生???學位有多少???
老師今天問了你們的小朋友多少問題???
巧晴豬豬甜蜜屋
歡迎參觀巧晴豬豬甜蜜屋,屋內有日記本、相簿、影片,記錄了晴晴的成長點滴。
[img align=right]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;53/st/20050714/n/Wisol+Wong/dt/12/k/d64e/age.png[/img]

我已in 咗,但好迷茫,都唔知入唔入到,我囝in應無問題,但佢俾家長寫的問卷就..我都唔知自己寫咩
唉,總知都幾擔心

原帖由 KATRINE 於 10-9-27 10:45 發表
我已in 咗,但好迷茫,都唔知入唔入到,我囝in應無問題,但佢俾家長寫的問卷就..我都唔知自己寫咩
唉,總知都幾擔心

我囡囡話老師只問她一條問題。我很奇怪老師單憑一條問題就可比分???至於家長填問卷方面,由於之前在BK已有家長UPLOAD了問卷問題,因此我事前稍有準備。AI.....我好緊張。因唔想靠大抽獎,自問沒有抽獎名。
巧晴豬豬甜蜜屋
歡迎參觀巧晴豬豬甜蜜屋,屋內有日記本、相簿、影片,記錄了晴晴的成長點滴。
[img align=right]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;53/st/20050714/n/Wisol+Wong/dt/12/k/d64e/age.png[/img]

我囡都話 (蒙面) 老師都係問她一條問題 , 佢吔玩得好開心 , 但家長問卷好似考試答題 , 睇下夠唔夠 point , 似乎係 in 家長 多過 in 小朋友 .  :;pppp:

原帖由 frankiewife 於 10-9-27 20:08 發表

我囡囡話老師只問她一條問題。我很奇怪老師單憑一條問題就可比分???至於家長填問卷方面,由於之前在BK已有家長UPLOAD了問卷問題,因此我事前稍有準備。AI.....我好緊張。因唔想靠大抽獎,自問沒有抽獎名。 ...

原帖由 Motherlam 於 10-9-27 23:53 發表
我囡都話 (蒙面) 老師都係問她一條問題 , 佢吔玩得好開心 , 但家長問卷好似考試答題 , 睇下夠唔夠 point , 似乎係 in 家長 多過 in 小朋友 .  :;pppp:

我都有咁的感覺,好似考緊家長. 咁C啦,我都唔知自己寫咩
我小朋友讀書,唔係我呀, 我答到天花龍鳳咁又如何WOR ?
我有喲失望

interview 2011-2012

可能因為佢地設計得太似遊戲, 小朋友可以好relaxin, 當緊自己喺度玩, 所以我女in 完都話吾記得問咩, 只係話好好玩. 呢兩日先慢慢記番老師問佢鐘意食咩蔬菜, 仲有如果去百貨公司同媽咪走失咗會點做. 總之希望大家都好運啦!

原帖由 hotchoco 於 10-9-28 13:08 發表
  可能因為佢地設計得太似遊戲, 小朋友可以好relax咁in, 當緊自己喺度玩, 所以我女in 完都話吾記得問咩, 只係話好好玩. 呢兩日先慢慢記番老師問佢鐘意食咩蔬菜, 仲有如果去百貨公司同媽咪走失咗會點做. 總之 ...

我囝都話好好玩

我囝囝話玩得好開心. 老師問佢"What's your name?" "How old are you?".
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

原帖由 moondream3003 於 10-9-28 18:12 發表
我囝囝話玩得好開心. 老師問佢"What's your name?" "How old are you?".

希望大家做到同學仔啦。HAY,如有消息,請在這裡通知。THANKS ^0^
巧晴豬豬甜蜜屋

我囡話老師講完故事 , 問佢吔鐘意做 ? 職業 , 有醫生啦 , 護士啦 .

原帖由 moondream3003 於 10-9-28 18:12 發表

easy job. 你個仔實得啦 .

原帖由 Motherlam 於 10-9-28 22:02 發表

但係你們小朋友聽的是否英文故事??
巧晴豬豬甜蜜屋

唉! 好難講.

原帖由 Motherlam 於 10-9-28 22:02 發表

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我可以話比你聽係 IN 家長,問你係唔係跟住學校的宗旨,1.即是我改什麼你便說是便了
2.問你會做什麼幫學校,即叫你加入PTA.....

問小朋友幾歲,就决定收唔收,兒戲D和,你話是不是?

阿仔 in 完就淨係話有三個小朋友陪佢一齊玩飛行棋.........
之後先講下多 d 講下又多 d, 話問左佢好多問題喎

哇 , 要符合個 model answer 先可攞高分入小一, 如果10月13日冇名, 即家長考試肥佬 , 唔係小朋友唔得 .   
唔係好明 , 點解 "問小朋友幾歲" 先決定收唔收 .

原帖由 09Civic 於 10-9-29 01:39 發表
我可以話比你聽係 IN 家長,問你係唔係跟住學校的宗旨,1.即是我改什麼你便說是便了
2.問你會做什麼幫學校,即叫你加入PTA.....

問小朋友幾歲,就决定收唔收,兒戲D和,你話是不是? ...

你答到佢吔 "model answer" 就得啦 .  

[quote]原帖由 moondream3003 於 10-9-29 00:11 發表
唉! 好難講.

其實不是兒戲,這是很多直資及私校常用的面試方式,原因是:
1. 讓小朋友少一些壓力。
2.學生在忘我的情況下,真情流露。誰是小霸王或小天使,一看便知。因為在學校眼中,知識不是最重要的,性格才是最重要,一個不守紀律的學生,足以影響了一班學生的學習。
3.李小的家長要付出時間及心機不少,對學校的辦學理念不認識,很難和學校合作,甚至出現對抗行為,故其實他們對定長確是在評核的。

原帖由 hkangel89 於 10-9-29 19:33 發表
2.學生在忘我的情況下,真情流露。誰是小霸王或小天使,一看便知。因為在學校眼中,知識不是最重要的,性格才是最重要,一個不守紀律的學生,足以 ...

原帖由 hkangel89 於 10-9-29 19:33 發表
2.學生在忘我的情況下,真情流露。誰是小霸王或小天使,一看便知。因為在學校眼中,知識不是最重要的,性格才是最重要,一個不守紀律的學生,足以 ...

對, 很怕一些跟學校對著幹的家長