用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD + 讀寫障礙 --> 點做功課?!
go

ADHD + 讀寫障礙 --> 點做功課?! [複製鏈接]

VERY frustrated and exhausted. my son is P.3 now and doesn't like to do HW very much . very difficult to ask him to HW.
my husband can't help as his temper is big and tolerance is low.

what can i do?

pls help.

thanks
   0    0    0    0

try to reduce his homework workload, negotiate with his school.

thanks for sharing.

his hw workload is  not too much .

. ...  is it not good to let him do HW at 補習社?

i'm afraid i can't handle anymore.

any more ideas?

原帖由 wksin 於 10-9-25 22:33 發表
try to reduce his homework workload, negotiate with his school.

原帖由 Kellyaugust2004 於 10-9-27 19:47 發表
thanks for sharing.

his hw workload is  not too much .

. ...  is it not good to let him do HW at 補習社?

i'm afraid i can't handle anymore.

any more ideas?

No 補習社D人未必識教呢D小朋友, 佢有無做緊TRAINING? 可以將呢D問題講比治療師聽, 問下意見, 會有用D。

原帖由 wksin 於 10-9-28 19:44 發表

No 補習社D人未必識教呢D小朋友, 佢有無做緊TRAINING? 可以將呢D問題講比治療師聽, 問下意見, 會有用D。

係,我都覺得補習社係未必幫到手,因為多數都係一個老師對幾個學生,有冇時間同愛心係好重要,反而我地做父母真係要提高EQ,包容體量,而立場堅定,先可以教導他們.
我個仔都小三,用過五間補習社,做功課會做到哭,佢冇讀寫障礙,但執筆用力,要十分集中,所以做功課對佢來說,十分困難,因為困難便會不想做,打和罵我都出過,都係多D鼓勵,要求降低D(不過唔係冇要求),多點體量佢.
有冇上D ADHD / 讀寫障礙既講座,佢地都唔想,慢慢教,陪佢成長,一定有方法,我地係佢地既出路,佢地既明燈.

同意 CCHmama 所講的, 我經過幾年來的經驗, EQ提高了。 真的...打罵真的冇效, 我試過但情況更差, 所以儘量控制好自己的情緒, "著火" 時行開一下...飲杯水又好...洗個面都好, 等自己冷靜下來再教過。佢做得到時讚吓佢...鼓勵吓佢會有效d, 開頭可能會好難 "搵到個位" 去讚佢 (因你覺得冇野值得你讚佢, 樣樣都達唔到要求), 如果佢有些少改善, 你都可以讚吓佢, 嘗試一下吧! 我都試過去補習社, 效果唔係幾好, 佢地唔明白點樣幫佢, 一個老師睇幾個學生, 結果$比咗但係又幫唔到手, 功課做唔晒, 去完補習返到屋企, 又係要自己跟番, 仲攪得夜d添。同埋你想一下, 小朋友係學校可能面對緊被老師責罵及被同學排斥的情況, 放咗學仲要去另一個地方, 可能繼續被導師責罵及被其他小朋友排斥, 真係好唔開心, 佢都唔想咁架, 佢有困難去做去完成各樣要求, 如果父母唔支持佢唔幫佢, 仲有邊個可以幫到佢呢? 現時社區都多咗支援比ADHD或有讀寫問題的小朋友, 你可以去這些機構尋求協助。可唔可以同學校講小朋友的情況, 看看學校有冇調適安排比小朋友。

協康會有講座 http://www.heephong.org/webprod/cht/courses/training-for-parents (專注力不足/過度活躍症兒童成長系列)。

另外讀寫方面可以去博思會http://www.pathways.org.hk/, 佢地有課程比小朋友, 訓練佢地。

希望幫到你, 一起加油吧!

同ADHD+讀寫障礙小朋友做功課真係無得夾硬黎架,唔係完全唔迫,但唔可以對佢地要求過高囉.

試下分幾次時段做功課,每做完一本就俾佢地休息十五至卅分鐘,開始做功課時,可以先同佢地一齊分類,然後俾佢地揀做邊樣先,,,

抄寫嗰D,最好媽咪同佢一齊做,先叫佢認咗字先,等佢知隻字係點樣寫至拎筆寫,試下教佢認字寫字教得有趣輕鬆D,等佢無咁大壓力同抗拒,咁佢都容易去做囉.

不過最緊要都要搵清楚佢唔願做功課既問題所在,例如原來佢唔願做功課係因為佢真係睇唔到D字係點寫,咁平日功課以外既時間試下俾D訓練佢去train up認字呢part;如果佢係專注力困難,亦都要訓練番佢呢樣野,同埋可以每日放學番屋企前,先同佢去公園跑步俾佢玩番一個鐘至番屋企做功課,呢樣亦係令佢有番個專注力既.

至緊要就係要多D讚佢,要正面,只要佢肯寫一隻字都要好好讚佢叻同乖,佢每進步少少合作少少都要讚佢同欣賞佢,呢D係佢地既動力黎,所以讚呢下野唔好孤寒,有得讚就讚多D,等佢都開心下.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

很感激 all your sharings. it's helpful and suportive to me.

i've asked the social worker at school a few times as well and communicate with the class teacher as well.
we've tried some method (postive one) and hope i will have more love and tolerance.

原帖由 CCHmama 於 10-9-29 08:57 發表

係,我都覺得補習社係未必幫到手,因為多數都係一個老師對幾個學生,有冇時間同愛心係好重要,反而我地做父母真係要提高EQ,包容體量,而立場堅定,先可以教導他們.
我個仔都小三,用過五間補習社,做功課會做到哭,佢冇讀寫 ...
‹ 上一主題|下一主題