用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 計數粗心,有無方法改善
樓主: DJ_PARENT
go

計數粗心,有無方法改善 [複製鏈接]

我朋友有一方法,好有效但變態.
錯1條除改正外加5條再做.如此類推,eg. 錯3條總共要計多3x5+3=18條,正至全對為止.

佢毎日都比幾頁個仔做,成日問佢點解要咁,一路都冇講原因,最近講我聽,令我目定口呆,思想停頓了幾分鐘.

佢話你估真係食飽飯冇屎疴或心理變態咩?
佢又話知唔知點解年年考開第一個d做乜無啦啦跌落十幾?
佢解釋係平均分的計算方法引致.
間間學校不同,但差不多.....

舉例只計中英數常.........
英(聽讀寫+作文)x8
中(聽讀寫+作文)x8
數x8
常x6
加晒以上分數之後就係總分,用來排名次,除30就係平均分.

問題來了,假設不小心做錯數扣了10分,總分即少了80分,有乜辦法名次唔跌.
中英常你唔識冇計,數學唔小心攪到跌十名八名為乜.

我朋友對與錯我再也分不開了.
無知是福

原帖由 DJ_PARENT 於 10-9-24 16:02 發表
小女計數經常甩漏,她不是不懂而是不够小心,不是漏了單位就是點錯小數位,請問各位家長有無經驗分享.

同類題目操到佢熟為止.....操到佢覺得要小心喇,唔想再做...就會小心

都要小朋友肯配合才可

你朋友有道理的, 而且數學易失分, 一題就唔見好多分, 所以提高準确性是必要的

原帖由 brian61950 於 10-10-4 18:33 發表
我朋友有一方法,好有效但變態.
錯1條除改正外加5條再做.如此類推,eg. 錯3條總共要計多3x5+3=18條,正至全對為止.

佢毎日都比幾頁個仔做,成日問佢點解要咁,一路都冇講原因,最近講我聽,令我目定口呆,思想停頓了幾分鐘. ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 winghaung 於 10-10-5 11:40 發表
操數....小朋友都好慘姐...
同埋咁樣好易搞到小朋友生厭架
而math monkey就會透過深入淺出既方法黎教小朋友拆解數學既難題
又會提供多個方式來解決同一條數學題,從而增加小朋友對數學既趣味 ...

我睇過佢既boot(書展時),唔啱我...佢地教 11 X 11,唔係教佢點計,係教佢抽左兩個1出黎...中間兩個1加埋佢,變左121...基本數學理念都未識晒,就教佢呢d野,我覺得唔啱我...明明要進位,成日唔記得進係唔小心同做得小....淨係靠學校每日既功課,十題八題數,真係可以練習到咩?我覺有d人係得,但有d細路係唔得...

winghaung

你好似係到 sell 野一樣, 句句都係 math monkey, 你有份架.....!

原帖由 winghaung 於 10-10-7 14:40 發表

math monkey我小朋友都係拎黎check數,學左又冇壞既~

真係好似買廣告wow! 仲要係“新加入國民“。

‹ 上一主題|下一主題