用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 計數粗心,有無方法改善
go

計數粗心,有無方法改善 [複製鏈接]

小女計數經常甩漏,她不是不懂而是不够小心,不是漏了單位就是點錯小數位,請問各位家長有無經驗分享.
   0    0    0    0

學奧數

學奧數會不會有幫助? Or 學公文數?

簽名被屏蔽

回覆 1# leedorean 的文章

Thank you for your info. I will try. By the way, Are all Kumon centers the same? Do I need to choose a better one? If so, is there any recommendation? Thank you in advance.

winghaung 發表於 10-9-27 10:10
我小朋友之前都有甩漏問題,係暑期報左math monkey之後而家已經冇呢d問題,有時同學唔識計數佢又識教人
我真係覺得好安心~

請問Math monkey 是甚麼?

yes i want to know tooo

各位家長, 其實用這個名搜索一下就有結果

http://www.mathmonkey.com.hk/b5/locate/locate.php
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

試下叫佢習慣响屋企做功課時, 要諗出口, 考試雖然唔可以發聲, 但都要口up up... 因為我自己細細個係超大意, 估計係專注力不足之類.. 大意到明明响草稿到計啱條數, 抄番落本功課到都抄錯...... 個心想出左個答案, 但寫寫下會跳左一個字..... 後來爸爸要求我做所有功課都要諗出聲... 出錯既機會真係大減...

and 做完數要覆數.... 人地既覆數可能係咁椅, 但我既覆數. 係當自己未做果條問題咁. 由頭計到尾, 再對番個答案. 我就算讀到中學, 考試時, 我都會用超快既速 再對番個答案. 我就算讀到中學, 考試時, 我都會用超快既速度去完成, 再覆數, 起碼可以覆到三分二 or 五分四...

wendy_jed 發表於 10-9-28 12:42
我自己細細個係超大意, 估計係專注力不足之類.. 大意到明明响草稿到計啱條數, 抄番落本功課到都抄錯...... 個心想出左個答案, 但寫寫下會跳左一個字.....

係呀,我個女就係咁啦. 無諗過要佢口UP UP. 我會試試. 另外你話用超快速度覆數, 係唔計多哋就會快啦, 定係有方法呢? 感謝你的回覆.

醒目開學勳章

原帖由 wendy_jed 於 10-9-28 12:42 發表
試下叫佢習慣响屋企做功課時, 要諗出口, 考試雖然唔可以發聲, 但都要口up up... 因為我自己細細個係超大意, 估計係專注力不足之類.. 大意到明明响草稿到計啱條數, 抄番落本功課到都抄錯...... 個心想出左個答案, 但 ...

我昨晚都吩咐我仔開始用呢個方法..... 睇下攪唔攪得掂先. thanks! wendy_jed.

對呀  !! 其實不止數學科要覆檢
其他科也要訓練小朋友覆檢,日後對他們在社會工作都有一定幫助

原帖由 小豬嘜 於 10-9-29 08:53 發表

我昨晚都吩咐我仔開始用呢個方法..... 睇下攪唔攪得掂先. thanks! wendy_jed.
McMummy

回覆 1# viensiu124 的文章

香港區有冇?收費係多少?

原帖由 winghaung 於 10-9-30 12:31 發表
math monkey係教小朋友明白每條數可以有唔同方法去計,用黎覆數都幾好架

同埋又唔洗小朋友必須熟讀九因歌先至去計數,其實九因歌只係輔助計數既工具,萬一小朋友背錯數字,就會成條數錯晒~

而且math monkey主張活動教 ...

原帖由 DJ_PARENT 於 10-9-24 16:02 發表
小女計數經常甩漏,她不是不懂而是不够小心,不是漏了單位就是點錯小數位,請問各位家長有無經驗分享.

其實都離不開多做練習呢樣野!正所謂熟能生巧!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

回覆 1# brother_god 的文章

你覺得打有冇效呢? 你會不會因為她打才小心計數?

‹ 上一主題|下一主題