用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培僑書院(中學部)
go

沙田培僑書院(中學部) [複製鏈接]

有沒有mama知道這間中學的成績及校風怎麼樣?  謝.
   0    0    0    0

不要讀, 死路一條.
吾好問我點解, 呀仔讀緊.

苦心栽培至小六.
行錯一步, 後悔莫及.:;pppp:

原帖由 October 於 10-9-29 17:43 發表

回復 1# chuiiris 的帖子

依家讀FORM幾??
校風抑或是學業/老師問題??

hi chui
我有個同事好大鼻夾口臭,佢有親戚在拔水教書,個小朋友在培書讀F3,佢叫我唔駛只意入讀,因我女成績唔好,又唔似佢個有特異功能,處處為校增光,佢話叫我考培中,arm我級數,佢要入拔水隨時都可以,但佢讚到培書不得了,佢話似國際學校,佢小朋友d英文落落聲...其他可pm同你再傾,因我打算考呢,我冇同佢講,佢仲話我如果冇車好難返學,因有條大斜坡,我冇去過架.佢每朝都車完返學才返工的

原帖由 chuiiris 於 30/12/2010 19:28 發表
不要讀, 死路一條.
吾好問我點解, 呀仔讀緊.

苦心栽培至小六.
行錯一步, 後悔莫及.:;pppp:

唔駛灰心架,我個friend舊年都係waitlist入左, 不過佢地個校網真係著重小學多d

我打電話問過, 話吾收2011年9月中一, 因為P.6果批已經夠數WOR...你地有寄FORM去咩???? 佢話明吾使申請?!?

我個朋友舊年個屆都收唔少外來人,始終都有原校人放棄直升的,坦白講,如何自己個生性讀書好,我也不會申請,就是嘔血又蠢又懶我才博一博,所以比我同事恥笑囉

回復 5# 840167 的帖子

樓主是否打算完成中學課程, 便送子女去外國讀書, 如果答案係NO 或者唔一定, 就要考慮清楚D.

我路過, 見你朋友講到甘, 想提醒樓主.
此中學已有第一次會考結果, 但無對外公佈過成績.....認識到佢地剛考完會考既家長, 會了解多些.

我知此校真係好活同多元化既中學, 國際化又點, 又係同本地主流中學既學生考同一個公開考試, 試想想吧!

我本人相熟一位朋友女兒讀小5, 只聽她說女兒普通話很好, 不過講到英文,佢就唔想講, 她說如小朋友係度讀書係好難轉出去讀其他中小學.

唔該晒 catcatmom
如果從你朋友口中收到料,麻煩再上來講呀
ccn:
我都有打電話去問, 只要過左註冊日,本校生唔讀的話,便會見我們出便人了

delete----

培僑有5班中一, 跟往年不同, 今年培僑是首次有5班小六直升中一, 所以真的要有人走才有位. 如果真的很出色的學生, 我相信校方一定會考慮, 我知有有些班曾收多了一個名額的學生. 30人或31人一班, 是沒多大分別的.

我今日好開心地知道, 呀仔終於可在中四轉校.
經過今次出去考試, (呀仔仲叫左幾名同學一起去考,
他們全都是top 10 的, 但只收了呀仔一人,)

呀仔知道出面現實是要求什麼, 他也知道自己是井底之蛙. 說以後要加倍努力.

該考校長還同我說, 去年收了培僑全級第一名,
但在該校成績平均只有40幾分, 無想過培僑程度咁低.

所以呢間學校, 對於有要求的家長, 吾讀都無損失.

原帖由 catcatmom 於 11-1-28 20:38 發表
樓主是否打算完成中學課程, 便送子女去外國讀書, 如果答案係NO 或者唔一定, 就要考慮清楚D.

我路過, 見你朋友講到甘, 想提醒樓主.
此中學已有第一次會考結果, 但無對外公佈過成績.....認識到佢地剛考完會考既家長,  ...

講得對, 有要求既學校好難會收培僑既學生, 我都等左3年, 才有呢個機會.

原帖由 chuiiris 於 11-8-5 14:30 發表

講得對, 有要求既學校好難會收培僑既學生, 我都等左3年, 才有呢個機會.

培橋今年全部收番原校小學, 有朋友仔仔今年升f1, 佢話係以前校長承諾, 所以好與唔好都要收, 其實佢都好擔心, 但無奈係小學時轉唔出來, 唯有直上

原帖由 chuiiris 於 11-8-5 14:23 發表
我今日好開心地知道, 呀仔終於可在中四轉校.
經過今次出去考試, (呀仔仲叫左幾名同學一起去考,
他們全都是top 10 的, 但只收了呀仔一人,)

呀仔知道出面現實是要求什麼, 他也知道自己是井底之蛙. 說以後要加倍努力.
...

逃得好,逃得妙。今年轉了總校長和其中一位副校長(from TWGHs 甲寅),前途一片光明,不再有太多活動教學,有精英班,傳統了,但他倆有排執,遇到很大阻力。

我朋友女兒小六band 2,  不能升原校, F1入咗培僑讀,--> 精英班.  她說絕大部份外來生也是精英班,

以前這間學校,好難入,個時都好多人鍾意讀,但入到去又好舒服,無壓力,分會考和IB的班,但好多都係打算將來去外國讀
但聽聞,佢地會考的精英班,會考得一半人合格,所以學校要開始谷學生
以上要是個人所知,如有錯誤,請原諒!!

回覆 14# chuiiris 的文章

全級第一轉他校只得4x分?!

是否『他校』程度很高?5x分已是最高分?
‹ 上一主題|下一主題