用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節FAQ (必看)
go

校際音樂節FAQ (必看) [複製鏈接]

近排好多家長/學生都問,我索性寫個FAQ出黎,解答咁多位疑問,有補充/新問題歡迎提出。
1. 咩叫學校音樂節?
今年係第63屆, 係香港本地最大型的校際音樂比賽。比賽項目包括各類樂器獨奏、合唱團,管絃樂團、聲樂、粵曲等等,詳情上http://hksmsa.org.hk 自己睇。
2. 想報名點做?
一般學校都有做音樂節會員,但未必間間都會幫學生報個人項目。首先要問下學校報唔報,唔報就要經做左會員的琴行/老師報。會員截止交表為十月中,所以通常十月頭之前要咩都攪店哂。千其唔好攪到最後一天先話報,唔係冇人幫你。
3. 表格係邊度拎?
如上題,學校幫你報就學校會俾表學生填,如果係私人老師,老師都有表格。但家長因為不是會員,自己不能自行下載表格,可以預覽樂譜,但不可以Booking,只可以walkin,但隨時滿額。
4. 表格點填?
表格分兩類,個人項目/二人項目,所有獨奏填個人項目,二重奏/二重唱/某些公開組(伴奏會計分)就要填二人項目。
5. 樂器冇考試冇級可唔可以參加?
除了某幾個公開組要有考級証書証明,其他沒有需要出示証書報名。換句話,就算冇考級,都一樣可以報八級。唯獨注意比賽曲目是否學生能應付範圍內。
6. 揀邊首歌比賽?
呢樣野留返俾私人老師決定,佢地係最清楚學生去到咩程度。
7. 樂譜係邊度搵?
校際網頁上列明所有曲目、書名同出版社,請家長自行到琴行預訂。一本書只有一首校際指定歌,並不是考試書般成本都係。訂書一般需時1-3個月,所以請盡早購買。如果曲目指明係協會買,咁就要叫幫你報名的琴行/老師/學校幫你買。
8. 用影印譜得唔得?
所有影印譜都是侵犯版權,一律不得帶上台,否則取消資格。樂器獨奏(如小提琴、大提琴) 及聲樂,要使用樂譜(如伴奏)就一定要有正本 (可睇影印譜,但正本放隔離)。今年鋼琴1-8級全部背譜!
9. 不同出版社的書用唔用得?
只要曲目內容 (包括拍子音符、標記等) 同校際指定書一樣就可以使用。
10. 在那兒找伴奏? 一定要嗎?
大部份樂器獨奏及獨唱都要有鋼琴伴奏。請找一個專業伴奏去比賽或考試,評判會睇伴奏同獨奏者夾得好唔好,對分數有所影響。專業伴奏不是所有鋼琴老師都能勝任,對音準拍子有靈敏觸覺、一心二用、醒目而且能執生,幫學生發揮得更好。
11. 幾時搵伴奏? 夾幾多次呢? 伴奏費點計?
好伴奏難求,有心儀一定要一早mark定。校際2011年1月會出時間表,出左時間表就要立刻Firm伴奏,因為好多賽事都係同一天進行。學生練熟後通常夾2次就ok,切記自己練熟先夾伴奏,唔係就徙時間徙錢。伴奏費通常$250-500/hr,更貴都可以,視乎經驗而定,比賽當天一般以兩小時計算。
12. 年齡限制?
部份項目有年齡限制,計算年齡到2010年12月31日止,可到校際網頁查看。
13. 點計分?
75以上就有証書,75-79 良好獎狀,80-89優異獎狀,90以上榮譽獎狀。頭3名必需取得80分或以上。

6    0    0    0

miss321,

8. 用影印譜得唔得?
所有影印譜都是侵犯版權,一律不得帶上台,否則取消資格。樂器獨奏(如小提琴、大提琴) 及聲樂,要使用樂譜(如伴奏)就一定要有正本 (可睇影印譜,但正本放隔離)。今年鋼琴1-8級全部背譜!

既然要背譜,即唔可以睇譜,咁唔帶譜去 or 直頭唔買譜得唔得? pls advise. thx

3. 表格係邊度拎?
如上題,學校幫你報就學校會俾表學生填,如果係私人老師老師都有表格。但家長自己不能自行下載表格或預覽樂譜。

家長,參賽者或老師可到協會預覽樂譜

修正~
原帖由 violetching 於 10-9-24 16:46 發表
3. 表格係邊度拎?
如上題,學校幫你報就學校會俾表學生填,如果係私人老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=59 ...

我有學生係咁,不過又聽人講就算背譜都會check譜,但so far未試過。其實比賽果日好忙,如果參賽者彈的版本唔係有出入,評判唔會無啦啦check譜。

原帖由 Flying-Man 於 10-9-24 15:21 發表
miss321,

8. 用影印譜得唔得?

既然 ...

原帖由 miss321 於 10-9-24 23:15 發表
我有學生係咁,不過又聽人講就算背譜都會check譜,但so far未試過。其實比賽果日好忙,如果參賽者彈的版本唔係有出入,評判唔會無啦啦check譜。

有些評判頒獎後會check得獎果幾個參賽者. 唔好摼果幾拾蚊, 佢有權收番個獎.

Agree. 買唔買譜自己決定。

原帖由 Rabo 於 10-9-26 11:58 發表
參賽規則寫是要 check 譜的, 即使沒有查, 也不要從不正當途徑攞 copy , 萬一有少少出入, 即使彃得多好, 也必定影響賽果, 前功盡費

請問如我想係新界比賽, 應選擇 U, E 定 W 字頭曲號 ?

U 指市區(包括香港島、九龍及將軍澳)
E 指新界東區(包括上水、粉嶺、大埔、沙田及西貢)
W 指新界西區(包括元朗、天水圍、屯門、荃灣、青衣、葵涌及東涌

原帖由 mandyfung 於 10-9-26 20:53 發表
請問如我想係新界比賽, 應選擇 U, E 定 W 字頭曲號 ?

miss 321
  謝謝你的幫忙,填錯就煩.
原帖由 miss321 於 10-9-26 22:30 發表
U 指市區(包括香港島、九龍及將軍澳)
E 指新界東區(包括上水、粉嶺、大埔、沙田及西貢)
W 指新界西區(包括元朗、天水圍、屯門、荃灣、青衣、葵涌及東涌

...

"可到協會預覽樂譜"

Where is the 協會? Thanks!

原帖由 violetching 於 10-9-24 16:46 發表
3. 表格係邊度拎?
如上題,學校幫你報就學校會俾表學生填,如果係私人老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=59 ...

Hong Kong Schools Music and Speech Association

7 Carmel Village Street, 2nd Floor,
Homantin, Kowloon, Hong Kong.
Tel: (852) 2761-3877

http://www.hksmsa.org.hk/

原帖由 prettygirls 於 10-9-27 08:46 發表
"可到協會預覽樂譜"

Where is the 協會? Thanks!
‹ 上一主題|下一主題