用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問下GAPSK的問題
go

想問下GAPSK的問題 [複製鏈接]

各位媽咪

我想問下係咪大部份初中生都要考這個普通話水平試呢?請講下意見

Marians
   1    0    0    0

What's it?

原帖由 Marians 於 10-9-24 11:09 發表
各位媽咪

我想問下係咪大部份初中生都要考這個普通話水平試呢?請講下意見

Marians

mamafufu

我也不清楚, 只知道老師強力推介要同學在中三前考一次。說是同學對普通話能力的測試。

Marians

雖然囡囡已考(小學部),用來投考中學,多張証書甘解!對中學生,媽咪認為作用不大,要考都考"教師級普通話水平測試"果個,好似考上乙等可以免去普通話口試部份(如果教師要教普通話就一定要上政付物物試),GAPSK考試費唔平,媽咪覺得唔值和對中學生作用不大!

原帖由 Marians 於 10-9-24 11:09 發表
各位媽咪

Marians

點解老師要強力推介?是否GAPSK會員?對中學生絕對作用不大!考上亦沒有任何認可資格;老實答,唔太難,和小學卷差不多,市面有sample(GAPSK出).

原帖由 Marians 於 10-9-26 23:39 發表
mamafufu

我也不清楚, 只知道老師強力推介要同學在中三前考一次。說是同學對普通話能力的測試。

Marians

Sherryko9

Thanks for your reply.  有家長話可能是若果學生考得好成績會放入學習歷程檔案

Marians

原帖由 Sherryko9 於 10-9-27 12:30 發表
點解老師要強力推介?是否GAPSK會員?對中學生絕對作用不大!考上亦沒有任何認可資格;老實答,唔太難,和小學卷差不多,市面有sample(GAPSK出).

如果小朋友已是中學生身份,我覺得GAPSK作用不大,如果現在是小學生身份,"可能"對投考中學有幫助;我想問"學習歷程檔案"有甚麼作用?揾工做?GAPSK考試應該對任何公開普通話專業資格沒有作用,取得的成績只是"個人虛榮"(雖然我家小朋友已考過),如果想得到專業資格(政付承認)應考"教師級普通話水平測試"(毎名好長,唔係好記得,好多專上學府都有修讀課程和補送考試).
原帖由 Marians 於 10-9-30 16:03 發表
Sherryko9

Thanks for your reply.  有家長話可能是若果學生考得好成績會放入學習歷程檔案

Marians

Sherryko9

我之前都吾知係mud, 不過最近在學校聽了一個關於新高中下的中六文憑試講座, 講者是教育局派來專負責這檀東西的教授, 他指出文憑試包括三個範疇 (or topics) 包括:
1. 中英數通識科的成績
2.  2至3科自選科的成績
3. 其他的學習歷程檔案
以上的1,2,3 會呈上學生所報讀的大學

第3點有些似課外活動, 不過他們吾會用這個terms, 因為家長會覺得這個topic不重要, 但他重申其實是好重要, 同1,2 的範疇同樣重要, 大學的收生一定包含1,2,3

以上是我理解的, 有錯請糾正

Marians

原帖由 Sherryko9 於 10-10-4 12:20 發表
如果小朋友已是中學生身份,我覺得GAPSK作用不大,如果現在是小學生身份,"可能"對投考中學有幫助;我想問"學習歷程檔案"有甚麼作用?揾工做?GAPSK考試應該對任何公開普通話專業資格沒有作用,取得的成績只是"個人虛榮"(雖 ...

原來如此!謝謝!等我知多樣.
如果對有普通話底子的小朋友,GAPSK應唔太難,囡囡自小2至現在(小6)學校是普教中,本身由細至大都上開公文中(普通話聽讀),所以GAPSK(小學部)對她來說沒有困難,預備功夫亦不太多;你只需在書店(三聯)買本GAPSK練習書便可,我看過中學和小學部考試內容大致一樣,我還覺得它是"教師級普通話水平測試"小試牛刀辦,如果說它難處在哪?口試吧!

原帖由 Marians 於 10-10-4 17:38 發表
Sherryko9

我之前都吾知係mud, 不過最近在學校聽了一個關於新高中下的中六文憑試講座, 講者是教育局派來專負責這檀東西的教授, 他指出文憑試包括三個範疇 (or topics) 包括:
1. 中英數通識科的成績
2.  2至3科自選 ...

回覆 8# Marians 的文章

睇粵劇, 參觀博物館, 賣旗都係OLE,目的係要增長學生的眼界及生活經歷,唔想佢地死讀書。

有什麼活動係可以放入OLE,係由中學自定,通常由中四起的活動先計,而且只限非讀書/考試類。

小心考完呢個試後,學校唔批准將證書放入OLE,咁就得個"吉"

以上資料,如有錯,請指正。

回覆 8# Marians 的文章

政府話"讀書不是求分數",你信唔信?

我識十間左右的中四/中五學生,冇一間中學睇重OLE,求其乜都可以放入(只要學校准許),有D連學校旅行,參加校運會都可以放入OLE!

每間大學/學系收生要求,係由學系自定,我相信九成大學教授唔知乜係OLE,知亦唔會睇重/加分。

我都相信"求學一定係求分數",求完分數求才能,次序問題.
如果大學有一班高分數學生揀,大家相約,甘就係求外圍因素,例如參予的活動了!
但終歸都係分數排第1,活動排第2.等同考小學,考中學...如果學生成績好,還有能力,就要活動了!

原帖由 mamafufu 於 10-10-5 09:43 發表
政府話"讀書不是求分數",你信唔信?

我識十間左右的中四/中五學生,冇一間中學睇重OLE,求其乜都可以放入(只要學校准許),有D連學校旅行,參加校運會都可以放入OLE!

每間大學/學系收生要求,係由學系自定,我相信九成大學教授唔 ...

這是某間中學安排的OLE活動,注意是由高中一(SS1),即中四,開始計,而且是全級性活動﹕

http://skhtst.school.hk/system/t ... pus&tool_id=442
‹ 上一主題|下一主題