用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行派位填表一問
go

自行派位填表一問

電費單是daddy個名,監護人是mami,ok嗎?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

我有問過幼稚園既老師, 你可以帶埋小朋友既出世紙, 因為出世紙有父母名,當然你可以再問清楚你小朋友所讀既幼稚園老師, 她們應該會清楚, 其實我之前都有呢個問題, 我都係問學校, 你可以再問吓確認, 我交表時會準備好所有需要資料, 免得交表時漏咗一樣, 又要行多次.

原帖由 Ivyl 於 10-9-23 01:06 發表
電費單是daddy個名,監護人是mami,ok嗎?

如果我沒有誤會你意思的話, 只要拿結婚証書証明你兩的關係就可以了. 我家的任何繳費單據都是我先生的名字. 不過我都是填我先生做申請人, 我會拿他的申份証副本去交申請表. 我覺得要証明關係比較麻煩, 因為填表須知都講明申請人要跟單據上的名稱乎合. 我也不想問和解釋那麼多.

醒目開學勳章

麻煩就係麻煩一些,要帶多樣東西
但如果你像我一樣只得15分,費時要交表去小一入學組而都係選一間機會不大的學校交表
而這一輪真的不得時,在2011年1月份去填大抽獎時,要係返你老公去,因為你填了你老公做代表你小朋友的
所以最緊要看父母那一個比較有時間
如果找阿爺一輩做監護人,也要看父母那一個比較有時間,到時陪埋一起去
當然,如果是世襲生或25分以上的,我都同意你說的,費時麻煩解釋,因為sure在這一輪入得到.
P.S.我家所有單都係我的,而唔係我老婆大人,而我又比較容易請假,只要跟大老板說一聲就可以了,所以我家是我去交

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-9-23 18:11 發表

如果我沒有誤會你意思的話, 只要拿結婚証書証明你兩的關係就可以了. 我家的任何繳費單據都是我先生的名字. 不過我都是填我先生做申請人, 我會拿他的申份証副本去交申請表. 我覺得要証明關係比較麻煩, 因為填表須知 ...

出世紙有父母資料, 已經OK!!

ziyi,

“而這一輪真的不得時,在2011年1月份去填大抽獎時,要係返你老公去,因為你填了你老公做代表你小朋友的“

Do you mean 如果自行用左 “父親“ name 交表,到2011年1月份去填大抽獎時,只可“父親“交表,不可“母親“交表????

醒目開學勳章

據我所知要代表人去,當然你也可以同時一起去啦
即你用了你老公,到時咪2個一起去
如果用了你自已,而你老公也想去,結果咪一樣
不過如果在家商討好排位次序,代表人去咪得,不用2個都請假

原帖由 prettygirls 於 10-9-24 19:30 發表
ziyi,

“而這一輪真的不得時,在2011年1月份去填大抽獎時,要係返你老公去,因為你填了你老公做代表你小朋友的“

Do you mean 如果自行用左 “父親“ name 交表,到2011年1月份去填大抽獎時,只可“父親“交表,不可“母親 ...

Many Thanks!

原帖由 fatherfather 於 10-9-24 23:16 發表
你小朋友出生紙有小朋友父母個名...就無問題

醒目開學勳章

"如果找阿爺一輩做監護人,也要看父母那一個比較有時間,到時陪埋一起去"

如果用阿嫲做監護人, 請問係咪大抽獎時, 一定要阿嫲去, 因家中所有野都係用阿嫲名

醒目開學勳章

其實唔一定要將水電煤改名,也不一定要老人家因此做監護人

1. 拿出父母的出世紙証明父母跟爺爺,祖母,外公外浪的關係
or
2. 去民政署delcare

其實第2點很快辦妥的,我媽媽的身份証只有出生的年份,她第1次申請入台証,就是去到辦理時,俾中華旅行社要求declare,我即時跟她去最近的灣仔declare後返去辦理也ok

原帖由 vinyasa 於 10-9-25 00:29 發表
"如果找阿爺一輩做監護人,也要看父母那一個比較有時間,到時陪埋一起去"

如果用阿嫲做監護人, 請問係咪大抽獎時, 一定要阿嫲去, 因家中所有野都係用阿嫲名 ...

當然 OK, 我巳交表, 校長巳話可以, 而且出生紙有父母名稱可證明.  但記得正副本都要帶去.