用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
樓主: ngkwaiyee
go

何文田迦密中學家長交流區  

Thank you very much

想知道迦密如何全人發展? 同學讀得開心嗎?

回覆樓主:

請問各位,迦密高中課程現在有幾多班係理科班?如果高中想修讀Phy Chem Bio其2-3科,係咪要入到純理科班先得?

小兒喜歡數理,如果跨區選迦密自一/自二,大約要排級幾才有機會收? 讀緊地區熱門小學,非名校。

感謝!!

shelleym 發表於 19-1-2 15:17
其實冇電話真係不是大問題,我女離開學校會借用學校電話通知我現在回家,也很方便

...

請問如果中一預備班會大約在那段時間?

回覆 flashlight 的帖子

2019 Form 1 預備班only 3 days, 另外,有額外一天是迎新日, 預備班在七月中,而迎新日在/\月尾,來年的就不太清楚,到時會有通告

Chocorabbit413 發表於 20-2-28 13:14
回覆 flashlight 的帖子

2019 Form 1 預備班only 3 days, 另外,有額外一天是迎新日, 預備班在七月中,而 ...

好的 謝謝你

BeAhappyC9 發表於 19-12-31 11:38
請問各位,迦密高中課程現在有幾多班係理科班?如果高中想修讀Phy Chem Bio其2-3科,係咪要入到純理科班先 ...

每年高中組合不同,來年如下

回覆樓主:

即中四有4班,第一班以中史為基礎,第二班以經濟,第三班以生物,第四班以物理。
選了基礎班後,再在中間那4科(地理....化學)中選一科。
最後在第三層4科(企會....歴史)中選一科,M1 M2是optional。
如要純物理科,第一層選物理,中層選化學而最後選生物。

cheungoli 發表於 20-4-15 15:10
即中四有4班,第一班以中史為基礎,第二班以經濟,第三班以生物,第四班以物理。
選了基礎班後,再在中間那 ...

想請問,M1和M2是否各一班,每班約30幾人嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-4-16 23:34
想請問,M1和M2是否各一班,每班約30幾人嗎?thx.thx
...

我見到呢張powerpoint,估計以生物為基礎的一班以及以物理為基礎的另一班同學都可選擇M1或M2,即呢兩班都有讀M1或M2嘅同學,但課堂點安排我就唔知,因為我果仔喺中三。
另外,中四號嘅人數不是每班平均,我見現時中史那班較少人,得20+人,但最多的一班,我忘記了有幾多人。

cheungoli 發表於 20-4-16 23:44

我見到呢張powerpoint,估計以生物為基礎的一班以及以物理 ...

oic,謝謝你的資料呀!

回覆樓主:

不用客氣

YmOra    發表於 20-4-17 08:36

cheungoli 發表於 20-4-15 15:10
選了基礎班後,再在中間那 ...

謝謝分享資料

註冊日會否處理校服及書簿等事宜?
另外,HKAT及分班試又如何?
謝謝!

shelleym 發表於 19-1-2 15:17
其實冇電話真係不是大問題,我女離開學校會借用學校電話通知我現在回家,也很方便

...

請問可否申請帶電話或放學校locker?

kc1016 發表於 21-4-11 23:27
請問可否申請帶電話或放學校locker?

學校有一個學期過渡期比同學帶電話,不過要寫信申請,中一下學期,學校希望同學不再申請,但有需要同學亦可向學校書面作申請,帶電話同學好像回校時要交到校務處,放學才取回。

回覆 cheungoli 的帖子

請問可帶apple watch 嗎?

cckfserena 發表於 21-4-23 10:15

請問可帶apple watch 嗎?

據我理解,如何有電話功能嘅都要申請並在返學時交去校務處。唔知有冇錯

多謝回覆!