用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
樓主: ngkwaiyee
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

一黎啦...二黎佢中文係差d...^^"

佢梗係開心啦,冇咁多功課嘛,
其實當初都想揀華英,
但小學老師講華英都係好操練既學校,
咁當然入大學率相對地高啦,
但去完兩間學校既open day,都係決定揀迦密,
佢小學經已係狂操練,唔想佢中學讀得咁辛苦,
始終小學都仲幫到佢,中學都逼唔到啦,要靠佢自己lu~

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:42 發表

會唔會係囝囝只係一次失手呀?你囝囝讀得開心嗎?

其實讀得迦密都會係band 1,
程度對佢地黎講應該唔算好深,
我仔應該頭兩年都唔使點讀,
中三就多左幾科,但應該都唔太難...
但一定要keep住唔好比佢太hea,

我估普遍各科都會教得比普通學校快半年至一年...
至少英文同chem係,我仔仲話舊年中三,
考試仲試過出會考pass paper添呀~!

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:43 發表

會唔會係因為初中仲係蜜月期?

你有冇去到丘既open day,去完唔太鐘意,
旅港之前覺得佢太著重體育所以冇揀,
另外我仔果時考埋london test,
我仔都冇特異功能架喎...都係抽到入去咋...

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:40 發表

我囡而加讀紅磡灣馬頭涌,上年大約80-90人入英中,第一次程分係6X/180,應該係BAND 1尾,我地既目標係旅港,不過以呢個成績應該入唔到,但我都會博一博,所以我諗second choice揀丘佐榮好似保險D,我囡無特異功能,只係朗誦 ...

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:42 發表

會唔會係囝囝只係一次失手呀?你囝囝讀得開心嗎?

no la...I mean not 中文一次test/exam fail,而係整科subject fail...通常d初中人係中文閱讀fail but 寫作/中聆/中說都pass and get overall pass 的!

通常初中要repeat 係因為english/maths fail....
上年F1無repeat人,but there are 5 repeaters in F2 and more than 7 repeaters in F3...

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:40 發表

我囡而加讀紅磡灣馬頭涌,上年大約80-90人入英中,第一次程分係6X/180,應該係BAND 1尾,我地既目標係旅港,不過以呢個成績應該入唔到,但我都會博一博,所以我諗second choice揀丘佐榮好似保險D,我囡無特異功能,只係朗誦 ...

70名前@紅馬好有chance 係band 1 la...Thus其實放開平--->carmel--->丘中is also safe 的!

haha,似乎我同你有d緣, I wa studied in 馬官下which is in 土瓜灣when I was a child!^^

原帖由 sorfn89 於 10-9-24 12:15 發表
我個女都係無功課做ge, 邊要每日用2 個鐘做功課同寫200個字英文writing呀, 我覺得上咗中學好少功課, 個人又好hea lor, 無交功課老師又唔會同家長聯絡, 3個月先有一個 功課提交記錄派比家長查閱簽名, 到時先發現無交 ...

55...2 hrs include all the time she uses for study after sch...我唸係因為上年成日都有Quiz/dict,加上阿女屬band 1尾,要努力追,加上佢緊張,thus 才會咁忙!By the way,幾次exam,佢都叫做keep 到全級頭50!

Anyway,weekly writing 係堅的,通常做在home readingA/B簿上,with 200 words writing and 5 reading records..每周輪住用!

係po, who is yr son/daughter Eng's teacher, Mine are taught by Ms Kwo(last yr) and Ms Cheung(this yr)She said both of them are gd!

原帖由 redredchan 於 10-9-24 08:52 發表
Dear 邪之子:
在你的介紹中,得知你是華英人.我女兒現在是F1生.我想請教你華英有分精英班嗎?華英的試卷是不是很深的?有地方找到 past paper嗎?或者哪裡有適合華英程度的補充練習買呢?----------請賜教!!!! ...

華英由我讀個代(nearly 10 yrs la)到now 都無分精英班 but have 精英group for eng and Maths!

個人認為WYC 的卷比起上來叫做深d! Anyway, need not do extra 補充 so early...其實攪得掂學校俾嘅嘢is fine!

至於past paper ma, sch library/student Union 應該可以借到的

原帖由 sorfn89 於 10-9-24 12:15 發表
我個女都係無功課做ge, 邊要每日用2 個鐘做功課同寫200個字英文writing呀, 我覺得上咗中學好少功課, 個人又好hea lor, 無交功課老師又唔會同家長聯絡, 3個月先有一個 功課提交記錄派比家長查閱簽名, 到時先發現無交 ...

講真,無帶HW而打俾學生家長只係我哋小學老師會做的事!中學,要靠自律了!Btw, 據我所知,常欠Hw係要落DC 補做up to 4:30的,thus 家長應該會知的!

其實中學生遲返屋企大把藉口,
haha...有時家長真係好難知....

我個仔開左學咁耐,準時返到屋企既5隻手指數得晒,
佢用過既理由有:
留低拍介紹自己班既video(每班都要拍),
bio/maths test,班會康樂組開會,陸運會開會,
VQ義工開會,睇學生會辯論啦....etc.
多到我都唔記得...@@"

所以我覺得睇手冊最準,如果佢真係唔見手冊就冇計

原帖由 邪之子 於 10-9-24 20:08 發表

講真,無帶HW而打俾學生家長只係我哋小學老師會做的事!中學,要靠自律了!Btw, 據我所知,常欠Hw係要落DC 補做up to 4:30的,thus 家長應該會知的!

我個仔舊年係蔣懿珊,今年係Rebecca Kho教英文

原帖由 邪之子 於 10-9-24 19:52 發表

55...2 hrs include all the time she uses for study after sch...我唸係因為上年成日都有Quiz/dict,加上阿女屬band 1尾,要努力追,加上佢緊張,thus 才會咁忙!By the way,幾次exam,佢都叫做keep 到全級頭50!

Anyw ...

原帖由 ngkwaiyee 於 10-9-25 09:44 發表
我個仔舊年係蔣懿珊,今年係Rebecca Kho教英文

yr son is in F4?Ms Kho is a gd  English teacher .^^

邪之子 / ngkwaiyee

多謝回覆呀!一路以為迦密淨係識得讀死書,聽完你地講發覺其實都好多采多姿呀,其實我自己都覺得迦密會比較啱我囡,因為我囡真係運動白痴,我諗旅港自行果時未必俾我囡interview,唔想白白浪費一次機會

係呢,迦密係咪有宗教科要讀架?

一個cycle一堂,但唔計分~

原帖由 minijelly 於 10-9-25 17:13 發表
邪之子 / ngkwaiyee

多謝回覆呀!一路以為迦密淨係識得讀死書,聽完你地講發覺其實都好多采多姿呀,其實我自己都覺得迦密會比較啱我囡,因為我囡真係運動白痴,我諗旅港自行果時未必俾我囡interview,唔想白白浪費一次機 ...

原帖由 ngkwaiyee 於 10-9-26 14:49 發表
一個cycle一堂,但唔計分~

OIC~~thanks!

今年的家長會點解仲未有消息?

原帖由 sorfn89 於 10-10-14 12:23 發表
今年的家長會點解仲未有消息?

應該要考完試先知?

Uniform Test

29 號 test, 你地ge仔女溫書溫成點呀?, 我個女就話係補習社溫咗, 回家至上床瞓覺之間個幾個鐘都唔去再溫一下. 好擔心呀,

原帖由 sorfn89 於 10-10-27 16:06 發表
29 號 test, 你地ge仔女溫書溫成點呀?, 我個女就話係補習社溫咗, 回家至上床瞓覺之間個幾個鐘都唔去再溫一下. 好擔心呀,

我個仔佢成日溫書溫到十一二點,
都唔知佢真係溫書定係打比同學吹水,
但今日派左成績都OK喎,比我想像中好~

Hi,

我個仔剛讀中一,但昨天派回來的測驗唔係好理想。我擔心呀!

想問你仔女讀中幾呢?

星期日去完學校巡禮,亞囡好鍾意呀,校長都好NICE,有問必答,唔似某D BAND 1英中咁高竇,不過成績方面俾我感覺真係谷得幾勁
‹ 上一主題|下一主題