用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區  

meyonw:
我都會去1:45p.m.去茶聚,不過早上要返工,可能要遲d到,到時見!

回復 101# mayc 的帖子

mayc & camry16618,

大家好! 今天的義工茶聚有好多家長出席, 原來是分開年級坐, 所以未能逐一認識, 不過將來一定再有機會見面. 好開心學校PTA團隊都是一班有經驗, 熱心又認真的家長, 有他們的帶領, 學校的活動一定會好成功, 希望有多些機會可同家長再交流心得!

我見學校網頁已經有27/9水運會的錄影片段及運動員的相.

meynow,妳好!我都見到學校有放上網既水運會照片,你仔仔有無參加比賽有無上鏡呀?我個仔就沒有參加水運會,因為怕包尾同埋佢班同學仔都無參加,所以佢都係做下啦啦隊就算!過陸運會就有參加,到時我都會去捧下佢場,過就唔可以比佢知道我到場,費事比佢話老套!

回復 104# camry16618 的帖子

camry16618,

你好! 阿仔有參加游泳比賽, 社長話只要落水完成比賽就可為社加分, 出年一於叫阿仔參加, 一齊玩啦! 其實唔一定要游得好叻才參加, 能夠有機會一齊參予學校活動, 才是水運會的目的, 當天有好多運動員都不是時常練水, 但他們為社取的分數會有好大影響的.
而阿仔都有游水的, 所以有參加, 學校的錄影都有見到佢的閃影.
而陸運會佢都是至在參予, 我到時都會去打氣, 因小學我都有去睇佢習慣, 希望支持吓啦!

星期六出席的聯絡員茶叙,一去到就大家互相交換情報啦!因為上了中學後,家長見面的機會少了,阿囝講的,又不可以盡信,所以大家都好熱衷交談!
阿囝今年英文是外籍老師教,他非常開心,好鍾意上英文堂,暑假時他跟學校去英國遊學,他說今年的外籍老師是用英國式的教學方法教他們,注重做porject,找資料,報告,中文老師是前國家女子乒乓球隊隊員,但中文涵養也很高,真是把把刀張張利!

而在禮堂,我地最關心當然是選科啦!不過聽完中四的家長和副校長的解釋,都放心的,但最希望是囝囝們可以收到,努力以赴,到時可以揀到自己喜歡的科目讀啦!

星期一同阿囝看了"作死不離三兄弟"這電影,因為實在太多朋友推介我去看,(3小時),所以便決定早d食飯去睇,果真好好睇,尤其是家長們,我囝都"arm"睇,在他選科前,看清楚讀書的態度,目的,真是要選自己喜愛的科目讀,而家長,當然是學識放手啦!有時間的話,我都推介給你們看!

回復 106# mayc 的帖子

mayc,

你阿仔就好啦, 有外籍老師教英文, 成績一定好好! 選科應該無問題!

請問你覺得佢去英國遊學團有什麼得著?

你講的那套戲我妹妹都睇過, 佢話好搞笑叫我去睇!

meynow:
其實好多英文老師都很好,好似負責PTA那位Miss Wong,中一時教阿囝英文,都好好的! 我想他是鍾意這種學習的模式,所以讀得好開心!

其實比佢去遊學,最主要是讓他見識吓,同其他國籍的人相處吓(因為有俄羅斯,西班牙,意大利,韓國等國家的同學),過吓獨立的生活,(住宿舍),而阿囝去完英國返來,他就好鍾意那邊的學習模式,(而且成績表寫得好好,唔知係唔係個個都係大讚呢?)他說下年再想去(彩佢都傻!),又話中學畢業後想到外國讀大學喎!(聽住先啦!)

回復 108# mayc 的帖子

mayc,

其實我都知學校好多位教師都好好, 阿仔都好喜歡佢啲老師, 所以讀得都好開心.

原來去遊學有咁多其他國籍的同學一起學習, 是個非常好的學習經歷, 到時一定考慮吓, 希望不會太貴啦!

你阿仔有咁好的學習目標是件好事, 我阿仔的學習動力不夠, 仍需努力!

Hi Meyown,

My son is S1.  Did your son join any foreign language class at school?  If yes, which one?  My son has joined German which is on every Wednesday after school.  But, my son told me he can't attend next Wednesday as they need to go to DGS to watch a Debate.  So, he has to absent from the lesson. Did your son tell you about this?  Will your son go there?

香港已被外族破壞治安,是不爭事實。尖沙咀已被非洲裔及印巴裔人仕佔據,經常發生行劫及毆打事件。油麻地被尼泊爾人仕佔據,每到凌晨廟街就會出現一班尼泊爾青年,經常在 7-11 流連飲酒,但每次飲醉酒就發癲,及會毁壞店舖及偷窃。深水埗被印巴裔人仕佔據,唔計佢地做黑工,打交、行劫、刑事毁壞、藏毒,無日無知。新界亦有人量印巴裔人仕盤據,香港亦有好多黑幫將呢D人收為己用,好似近期既排隊黨,好多南亞裔人仕,呢D就係黑幫其中一個揾錢途徑。攪到今日香港咁多外族,係香港嗰人權監察攪屎掍。大家記住呢批人大多數唔係香港居民,佢哋持護照合法入港,但到期後就唔肯走,當警察拉到佢哋過期居留時,班人就會向入境處申請難民身份,咁佢就可以留港,及香港政府仲要每個月俾仟幾二仟蚊佢作生活費。
南亞搭膊黨專劫名校生

前財政司司長梁錦松母校──長沙灣英華書院,最近有最少五名學生在校舍鄰近商場,遭懷疑是盤踞區內的一批南亞裔青少年欺凌及搶錢。該批不良少年向學生搭膊頭恐嚇後,連事主身上十元也不放過。英華校方對事件非常重視,已要求警方加強巡邏。

長沙灣英華書院五名學生,本周初接連兩天在校外遭一幫南亞裔青少年恐嚇搶劫,有學生身上只有十元,亦被搶去,校方獲悉後已向全校師生公布事件,更透過警方的警民關係組要求警方跟進。據悉,涉嫌搶掠學生的南亞裔青少年約四五人,相信並非區內住客,但常在長沙灣一帶的商場流連。

富昌邨商場是黑點

已有一百六十多年歷史的英華書院,校舍現設於英華街一號,相隔一條東京街便是富昌邨,本周一及周二下午放學後,不少學生都經過富昌邨的商場返家,懷疑該班南亞裔青少年每見有學生單獨走過,即有一人走前搭着其膞頭,訛稱學生開罪其友人,要打電話到學校投訴,但學生也可付錢解決。

其中兩名中一年級的學生,因為受驚而拿出身上的十元,被對方搶去,也有學生聞言即將對方推開及逃走。五名學生其後向學校報告事件,校方獲悉後認為事件嚴重,前日(周三)立即聯絡深水埗警區警民關係組,警方派員到學校與受害同學見面,了解事件,並表示會加派警員巡邏。

校方要學生注意安全

當日放學前,校方特別安排全校同學集中到禮堂,簡述事件經過,要求同學返學及放學途中,都要提高警覺注意安全,並建議各同學可以相約一起放學,此外,校方其後亦向家長發出一封緊急通知信,要求家長密切配合。

英華書院昨日下課時,保安明顯加強,校方保安員駐守校門附近,教職員則留意有否陌生人,而同學亦結伴同行,但未見家長親自前來接子女。英華書院署理校長鄭鈞傑稱,事件對學生人身安全有威脅,學校相當重視,除交由警方跟進外,亦要求同學間互相照應,減少在外流連。他認為學生情緒仍是鎮定,家長亦表安心。

自由果邊有網友話:英華又係既, 係九龍塘名校區好地地, 搬去長沙灣把鬼咩? 去得呢D地方, 過多十年都唔會再係名校了, 千年道行一朝喪.

我都覺得,地方可能大左,但真係得不償失

我冇惡意架,只係覺得有d可惜!近來我留意到英華好努力,好積極上位,所以都係亞仔升中目標之一,係地點就輸蝕d囉!

回復 110# changmum 的帖子

chanqmum,

你好! 我阿仔是中一, 但抽不到學外語課程, 不過知道在下星期三的確有安排去女拔睇辨論比賽, 是好難得的機會, 有張通告如果去要簽的再交回, 不過阿仔都要補習都去唔到, 好可惜!

meyonw

meyonw 妳好!星期三DGS有 辨論比賽?我都唔知道,只知道個日係運動會後比學生放假休息一日,但係個仔話學校要練band可能要返學

camry16618:

Please check PM !

Mayc 妳好!我已回覆,請check pm謝謝!

回復 113# camry16618 的帖子

camry16618,

星期三的確是陸運會後的假期, 但有些活動可能都會舉行, 不過阿仔都去唔到!
你阿仔跑步可入到決賽? 阿仔話中一有位學生跑1,500米是全港比賽的精英!

對!跑1500米第一果個係學界高手,我個仔只有食塵不過好采保住第二名過終點,800,米今日跑final,不過唔明點解都是跟初賽完班人馬跑,如果不夠兩組人跑一次就ok啦,仲要完班人馬去跑多一次,怪怪地,今日放假,可以䏲埋800米final

camry16618:

嘩!令郎都好勁喎!恭喜,恭喜!我囝也是跑1500米(乙組,第一年參加此項目),跑8名內,我都覺得很唔錯了,(至少為社攞了幾分),昨晚他說今年想報渣打馬拉松,跑10K,我當然贊成啦!有目標就有動力去練習嘛,你囝有無興趣呀?

原帖由 camry16618 於 11-10-18 12:42 發表
對!跑1500米第一果個係學界高手,我個仔只有食塵不過好采保住第二名過終點,800,米今日跑final,不過唔明點解都是跟初賽完班人馬跑,如果不夠兩組人跑一次就ok啦,仲要完班人馬去跑多一次,怪怪地,今日放假,可以䏲埋800米f ...

回覆 118# mayc 的文章

嘩! 你兩個的小朋友真係好犀利! 我阿仔跑200米及100米, 1個第6, 1個第8, 跑完番來行到似機械人咁(因唔係跑開), 不過好好玩,

唔知點解阿仔話佢要跑4次, 不是決賽每項目跑1次以時間定名次?
我話已經很不錯了, 下次再努力啦!
跑馬拉松阿仔肯定跑唔掂, 我妹妹都話參加, 開始練跑了! 祝你們成功!

請問 中文科考試, UT卷, 是問會考課文內容?
例如: 課文燕詩
考試卷會問課文內容, 主旨, 段意....
或只考詞語填充, 運用, 排句成段, 改寫句子...
可否告知, 因不知升上中學會否不同, 唔知點溫書, 佢又時常把書放在學校, 科目又多!
UT中文卷是否分別考閱讀理解, 聆聽, 課文內容?