用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區  

請問中一是否A&B班用普通話教中文?
你們會讓小朋友在校內飯堂吃飯嗎? 是否自己排隊買飯?

My son was studied at one of Primary School in Kowloon Tong.  Is there any difference from Class A & B?  Which club your son belongs to?  Tomorrow is Bridging Course first day.  I hope they will happy in the class.:)
原帖由 Butterfly668 於 11-8-22 09:23 發表
Nice to meet you.

My son not promoted from YW Primary School.  We are come from one of Primary School at Whampoa Garden.  How about you?

大家好! 我小朋友讀 1E , 好似話 A & B 班是精英班, 其他的小班教學, 大家會星期六出席家長會嗎?

回覆 63# meyonw 的文章

Sure, I'll attend the PTA meeting.  See u there!:)

Is the kid required to attend the meeting together with the parent?

meyonw:
中一的A,B班是用普教中的,而Lunch可以留校或出外吃,而由於F.1比較多學生在學校食飯,所以特別安排F.1學生可以在課室吃,只要早上返學時到飯堂買飯,Lunch時便會有工友將飯送到課室門口!
原帖由 meyonw 於 11-8-23 10:47 發表
請問中一是否A&B班用普通話教中文?
你們會讓小朋友在校內飯堂吃飯嗎? 是否自己排隊買飯?

原帖由 mayc 於 11-8-29 13:37 發表
meyonw:
中一的A,B班是用普教中的,而Lunch可以留校或出外吃,而由於F.1比較多學生在學校食飯,所以特別安排F.1學生可以在課室吃,只要早上返學時到飯堂買飯,Lunch時便會有工友將飯送到課室門口!
...

唔該哂! 你阿仔是否出去食? 好似附近唔多野食, 都是過富昌村嗎?
中一10月的 UT 會好深嗎?

My son said next week form 1 has maths quiz. It seems very fast to have quiz or test, isn't it? Pls confirm.

changmum:
係呀!測的內容是暑期作業,中,英,數三科都會測,其他form都一樣,所以暑期作業唔可以亂做!

原帖由 changmum 於 11-9-4 12:57 發表
My son said next week form 1 has maths quiz. It seems very fast to have quiz or test, isn't it? Pls confirm.

hi mayc

請問辯論的訓練是否每年招收新成員呢?
如F. 1已參加, 到 F. 2 是否要重新申請呢?

Thanks!

辯論隊是老師挑選.放學後訓練,但今學期我兒全隊退出,因代校長要扣減資源,但今年有得亞軍,每星期減一堂英文多一堂數?

hohoho2003

你兒子是Form幾呢?是否只是沒有了這個form的辯論隊?
"每星期減一堂英文多一堂數?" 是什麼意思呢?

原帖由 hohoho2003 於 11-9-9 22:19 發表
辯論隊是老師挑選.放學後訓練,但今學期我兒全隊退出,因代校長要扣減資源,但今年有得亞軍,每星期減一堂英文多一堂數?

hohoho2003:
係囉!為何校長要扣減資源?

原帖由 hohoho2003 於 11-9-9 22:19 發表

回復 48# mayc 的帖子

我諗你講個位前校長係唔係"林志華"?佢係男校長.聽聞以前(上世紀)做過VTC某間院校,而家升左做(某間院校)副院長,應該係D1,比(大校)中學校長高幾位(以人工計),不需要教書,行政位,一定辛苦過中學.

今年代校長是教數出身對英文科相對不重視,上年又被英文科主任輕視,所以加數減英,不過他得一年貨仔,聽聞新校長是剛今年離開協x的劉xxx.不知幾天後英文辯論何人來比賽,Pta立刻撥款支持英文科活動.

溫馨提示: (英文科文憑試知多少) 家長講座
               9月17日星期六上午10:00
               英華書院紐寶路禮堂

關心新高中課程的家長請出席!

回覆 1# meyonw 的文章

呀仔去了英華讀呀?

資料糾正:係"李志華"男校長,今年去左某院校做副院長,Roger Lee.

原帖由 tswpig 於 11-9-12 16:15 發表
我諗你講個位前校長係唔係"林志華"?佢係男校長.聽聞以前(上世紀)做過VTC某間院校,而家升左做(某間院校)副院長,應該係D1,比(大校)中學校長高幾位(以人工計),不需要教書,行政位,一定辛苦過中學. ...

原帖由 candyvu 於 11-9-16 15:27 發表
呀仔去了英華讀呀?

是, 雖然買了校服及書, 但阿仔最後都自己選擇了英華, 因為佢要為自己負責, 佢自己的人生, 現在非常投入開心, 希望佢比心機讀書, 兩間學校我都好喜歡, 多謝關心! 我都唔捨得, 大家一起努力!:loveliness:

回覆 1# meyonw 的文章

好叻仔呀!祝你們幸福快樂!