用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區   [複製鏈接]

me too!  I'm too confusing and he doesn't know how to study IH & IS.  he doesn't want to study as i don't want to help him.  :( :(
原帖由 meyonw 於 11-11-2 19:19 發表
請問網上點溫? 通識? news? 唉! 中學都唔知點幫到佢? 要靠佢自己了, 但好似範圍好大, 樣樣都要溫要串咁!
請問英文新聞你地小朋友會在哪兒看呢? 上哪個網? ...

回復 140# meyonw 的帖子

其實我都唔清楚佢點樣溫書,只知道佢開左個word跟住就係到打英文,我平時食飯時間都是䏲有線新聞,英文科都是靠補習。

IH主要是溫notes,同埋vocab list,而英文就真係靠平時,溫吓作業和vocab list!:

How about reader?

Pls advise.  Thx!!!

原帖由 mayc 於 11-11-3 11:32 發表
IH主要是溫notes,同埋vocab list,而英文就真係靠平時,溫吓作業和vocab list!::" />

阿仔話IH沒有想像中深, 可能只考1/2hr, 但佢話今日IS就難好多了, 老師話班中有很多人不合格, 星期一考Reader好似有填充, 希望佢地努力!

meyonw:

我囝去年I.S.也試過唔合格,派卷回來看,原來Long Question串錯字,阿sir話是key word來的,所以1分都唔比,(內容是對的)所以記住要串熟d字呀!

Reader主要是熟唔熟內容,佢地大部分同學都可以攞得好高分的(接近滿分!)

原帖由 meyonw 於 11-11-4 21:16 發表

阿仔話IH沒有想像中深, 可能只考1/2hr, 但佢話今日IS就難好多了, 老師話班中有很多人不合格, 星期一考Reader好似有填充, 希望佢地努力!

原帖由 mayc 於 11-11-7 10:51 發表
meyonw:

我囝去年I.S.也試過唔合格,派卷回來看,原來Long Question串錯字,阿sir話是key word來的,所以1分都唔比,(內容是對的)所以記住要串熟d字呀!

Reader主要是熟唔熟內容,佢地大部分同學都可以攞得好 ...

唔該哂! 我想這次是第一次UT, 比佢地知道中學的測驗及考試的模式, 試吓自己邊方便弱, 應該怎去學習, 去適應, 睇番原來Reader不是考好多, 應該唔難, 不過如果佢發夢就難講了!

今天考完UT了,大家可以鬆一鬆了!

考完第一件事叫他做的,就是去剪頭髮(越來越難叫他剪頭髮了)

這個星期日PTA選舉,我最想是見班主任這個環節,上年唔得閒出席,到派成績表時又編絡給副班主任見,最後成年都未接觸過正班主任!

昨天本來是很輕鬆的一晚,阿囝剪完頭髮回來巳經差不多六點,沖完涼出來便吃晚飯,難得阿妹也是同一天測完驗,阿妹終於可以拆開她的生日禮物(因為是圖書一本,所以測完驗才可拆),阿哥也可輕鬆地研究他的新手機(因為舊的那部壞了),練一陣小提琴後,9點多他說有些頭痛(這兩天都有些咳),著他吃粒感冒藥後便去睡覺,同學仔阿媽打電話來才知道原來今天中文測驗,明天中文背默兩段 吓!唔係嘛! 我心諗:"甘"不如落埋測驗時間表啦!
今天早上問他溫了沒有?他說巳溫了,希望是真的啦!

UT完了,亞仔沒有講要中文測驗,你個仔有感冒都要返學考試都好辛苦,我上星期日咳到死,睇左兩次醫生,食足一個星期藥,雖然而家好番D,但係個人都覺得有D wing wing地!所以我都叫個仔帶番件外套返學!

camry16618:
唔係班班都要測中文,由於UT無測中文,所以是個別老師測的,但唔洗緊貼UT嘛,隔一日都好D丫,比人輕鬆吓呀!
我本來都打算如果他唔記得溫習又繼續唔舒服就叫他唔好返學的,但今朝問阿囝,佢話好左好多,無唔舒服,我便由他返學去,今天開始涼了很多,大家要保重身體呀!

原帖由 camry16618 於 11-11-9 12:03 發表
UT完了,亞仔沒有講要中文測驗,你個仔有感冒都要返學考試都好辛苦,我上星期日咳到死,睇左兩次醫生,食足一個星期藥,雖然而家好番D,但係個人都覺得有D wing wing地!所以我都叫個仔帶番件外套返學! ...

嚇死我! 我以為又要中文測驗, 原來不是班班一樣, 但阿仔上次測中文派番來的卷, 真係好深, 其中有首詩, 內容是說腐爛的果實, 喻意是思想的解放(阿仔話), 我都唔識, 所以無話佢, 唉! 佢地未學過又不是選擇題, 點會識? 好似佢地班測驗不太理想, 要多下苦巧去追了!

這星期日的週年大會, 好似除了有講座聽, 還可見班主任, 通常會講咩呢? 又應該問什麼好? (因小學時常會見到老師面, 溝通無問題)

今晚阿仔睡覺時係咁咳, 立即叫佢食2粒感冒藥, 最怕一病就麻煩了, 大家保重身體!

meyonw:
係呀!佢學校好似好著重文言文,我中一時買了一套三冊的初中文言文(洪波出版社)比佢睇,他當然"彩我都傻",有一次考完試派番試卷,我對一對,便找到了,我就話"拿!不聽老人言,吃虧在眼前了"!

原帖由 meyonw 於 11-11-10 01:10 發表
嚇死我! 我以為又要中文測驗, 原來不是班班一樣, 但阿仔上次測中文派番來的卷, 真係好深, 其中有首詩, 內容是說腐爛的果實, 喻意是思想的解放(阿仔話), 我都唔識, 所以無話佢, 唉! 佢地未學過又不是選擇題, 點會識?  ...

mayc,

等我都去書局買本先, (要一套3本?) 不過好多時買了都未必睇, 多數考試先臨急抱佛腳, 有準備好過到時先找.

早前商務有折, 我見好多學生(女學生)買課外練習好似買菜咁, 連買幾本, 唔知做唔做得哂? 阿仔就好似用來墊腳多啲.:;pppp:

出讓英華書院校褸

好新正,100元。
http://www.flickr.com/photos/360 ... 929/in/photostream/

昨天回校參加家教會週年大會, 15位執委會候選人選其中8位, 其實他們表現好專業及有熱誠, 非常有經驗的團隊, 所以無論哪位當選我信他們都會盡心盡力為學生做到最好, 由陳建熊先生主講的講座, 亦好詳細說明現今一代除了IQ, EQ & AQ都好重要. 最後是見班主任, 可以知道他們上堂情況, 秩序, 一些應該注意的地方. 我個人覺得昨天的安排非常完善!

原帖由 meyonw 於 11-11-14 14:33 發表
昨天回校參加家教會週年大會, 15位執委會候選人選其中8位, 其實他們表現好專業及有熱誠, 非常有經驗的團隊, 所以無論哪位當選我信他們都會盡心盡力為學生做到最好, 由陳建熊先生主講的講座, 亦好詳細說明現今一代除 ...

妳就好啦,有去到開家長會見到班主任,我個日要番工,交帶叫老婆去學校,點知佢上午約左朋友打牌忘記左去開家長會,真係激死人!

係呀!我2:30去到時,巳經坐滿了大半個Hall,真是好驚訝"甘"多家長抽空出席 ,我也覺得會議好專業,而且各個委員都好有心,不過美中不足是大部分的委員都是一條龍和old boy家長,如果有多些像你們考入來的家長參選,就更加perfect了!
陳建熊先生也真是教育界的老前輩,而且好有學識,給我們家長上了一節好好的課,讓我們先作反醒,以身教我們的下一代!
見班主任我們中三的重頭戲當然是有關選科,我都覺得學校對選科的安排都好有計劃和詳細的安排,令我們很放心!

(
原帖由 meyonw 於 11-11-14 14:33 發表
昨天回校參加家教會週年大會, 15位執委會候選人選其中8位, 其實他們表現好專業及有熱誠, 非常有經驗的團隊, 所以無論哪位當選我信他們都會盡心盡力為學生做到最好, 由陳建熊先生主講的講座, 亦好詳細說明現今一代除 ...

原帖由 camry16618 於 11-11-14 15:46 發表

妳就好啦,有去到開家長會見到班主任,我個日要番工,交帶叫老婆去學校,點知佢上午約左朋友打牌忘記左去開家長會,真係激死人!

唔駛激氣! 阿仔中一生才這麼緊張, 見班主任了解吓.  下一次好似係派成績表才見老師了.

原帖由 mayc 於 11-11-14 17:36 發表
係呀!我2:30去到時,巳經坐滿了大半個Hall,真是好驚訝"甘"多家長抽空出席 ,我也覺得會議好專業,而且各個委員都好有心,不過美中不足是大部分的委員都是一條龍和old boy家長,如果有多些像你們考入來的家長參 ...

可能因為委員都是舊生及英少上的家長, 對學校的運作方式更了解, 所以辦事更流暢, 聽聞今年比上年更多人參選, 證明有很多人有心為學校及學生服務.

可否講多少少中三選科的資料, 等我地有心理準備?
‹ 上一主題|下一主題