用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區   [複製鏈接]

見大家的小朋友都好叻, 唔係音樂就運動, 想起之前見"升中派位有人話, "小學生要有特異功能就入到名校", 而我覺得每位小朋友學什麼都要付出, 要勤力, 有時甚至要犧牲其他野才會成功, 所以有成績都是經過辛苦訓練才達標, 凡事不可只看他人表面風光而抹煞佢地的努力! 其實做父母的堅持都好重要, 有時時間就係咁多, 又要做功課又要溫書, 我地父母只有多鼓勵, 多提醒, 多支持, 現在這十年八年的努力會影響日後的一生!

另外, 現在的小朋友有佢地主意, 唔係你叫佢努力佢就照足你的說話去做, 我都在努力中, 父母就是要在子女身邊支持佢地!

Dear all:
上星期五阿囝同Daddy去了睇九龍區D1籃球甲組總決賽,英華VS喇沙,雖然YW以3分輸了,但是Daddy話打得超水準,因為今年YW走了3個主將,加上他們大部分的隊員是F.5,屬細A 組,而喇沙有幾個長人,非常高,加上他們隊中有港青的隊員,星味十足,所以也是贏得有道理,喇沙14年來再奪冠軍,當然超開心,不過出年佢地想再贏都幾難,打波有起有落先至好睇嘛!

回覆 182# mayc 的文章

我都好支持英華以完班人馬出戰,不要靠外援,這樣才可以打出英華精神!英華我支持你加油,努力!

原帖由 camry16618 於 11-12-12 16:08 發表
我都好支持英華以完班人馬出戰,不要靠外援,這樣才可以打出英華精神!英華我支持你加油,努力!

希望佢地出年能再奪冠軍!

放假了,大家有無"世藝"?我囝20-24號剛巧有一個"無厘頭"的網球班,每天9-12am,(但係又唔多覺有學校巳經放假,)所以相信唔會太多人參加
下午回來溫吓書,做吓功課,唔洗無無聊聊又過一天,你地d囝呢?有無攪作?

打網球都好,是否在室內打?現在天氣都寒冷,小心著涼。我地平時就早上溫習,下午到樓下打籃球,打完就回家沖涼食飯,然後再溫多一次書10點就上床訓。另外問一下你地今年有無去旅行?我地今個月22日去北京,一來未去過,二來個仔今年仲係中二,仲有時間可以去下旅行
:c

回復 camry16618 的帖子

camry16618:
打網球是室外的,果然如我所料,我囝話一班連教練得4個人,其餘兩個都係讀國際學校的"半唐番"!

你都好勇喎!去旅行!我地好少聖誕節出外,去北京都幾凍喎!不知會否落雪?Anyway,希望你地玩得開心d啦,

我地都無打算去旅行(擔心出外玩到心散), 又無報學其他野, 同朋友BBQ, 吃吓飯輕鬆吓就算了.

預祝各位聖誕快樂, 開開心心!

預祝新的一年,各位身體健康,囝囝考試有理想的成績!新年快樂!

我都祝大家新年快樂,身體健康,學業進步!

祝各位新年快樂!

camry16618,

北京好玩嗎? 有下雪嗎? 到處是否很熱鬧?

北京ok啦!可以去到天安門睇國旗,還有站立著解放軍好威風,參觀多個旅遊點,萬里長城都值得去,不過如果你體能差一點就不要去,因為萬里長城有數不盡樓梯級,要走哂都幾吃力!更何況當日我地只是走一段路都差不多一個鐘,另外滑雪都值得一去,如果你本身不會滑雪這裡都可以,因為價錢不貴,當日我地是跟團去,所以無一餐飯好食,又要好早起床,如果可以的話最好自己去或自己組團出發會理想一點!

我都想帶阿仔去北京見識吓, 話哂都係中國人, 了解吓自己的國家首都.  

新年新氣象,大家都換了大頭照,這張是阿囝小一的照片,meyonw,你都uplode番張啦!

回復 mayc 的帖子

大家的相都好靚喎! 我唔識點放相, 可以教吓我嗎?

meyonw:
我的電腦知識是好有限公司,唔知會否幫到你,不過我的做法是首先有張相在電腦內,像數不要太大,我這張相都係在學校裡download下來的,然後在登入處click入去,在個人資料那裡選編輯頭像,跟住指示,在瀏覽處選擇相片的所在,上存便可,你試試看!

回復 mayc 的帖子

mayc,

唔該哂! 唔係你教我, 我都唔識點放相.  

明天開始考試了, 祝各位英華仔科科成績好! 事事順利!

個蛋糕好可愛喎!係咪自家製作的?我家倆個一齊考,我當然是顧細那個啦,阿哥--自己顧自己啦!

回復 mayc 的帖子

多謝! 這只是阿妹send比我的生日蛋糕, 我都想食呀!

阿仔考試我都唔知點幫, 靠自己啦! 我只可以不停叫佢比心機啲! (非常擔心)

我也是很擔心。囝囝每次考完也不作聲,因是第一次考試,尤其computer t&t, 他說很難,可能不合格,事前也不懂怎樣溫,其次是中史,他說亜sir冇比範圍,我說怎可能,可能是他上課不留心亜sir講了,他沒聽到,我叫他問同學仔,他又不問,又不准我打電話問其他家長,因為他怕人認為他上課不專心。真麻煩!
‹ 上一主題|下一主題