用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左
樓主: Charlotte_mom
go

忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-21 23:56 發表
阿囡 9 歲 ( P.5)。佢開始又D抗拒,一聽到要温 theory 就...... 但我好想佢呈分試前完成,可專心溫書。

讀5年級雖然功課忙D,但應該都可以谷吓嘅,盡最後努力啦!祝你囡囡一 take過 pass!

回覆 42# fcbttkw 的文章

還有兩星期,add oil

各位媽咪,

妳地的小朋友考樂理係考中文定英文, 邊樣容易d, 長笛老師建議用英文, 但囝囝英文程度麻麻地, 能應付嗎?

好緊張啊!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-19 01:29 發表
to be honest, 我有信心佢pass的, 當然merit就會開心d ("叮"就唔駛唸架喇, distinction機會同中六合彩差唔多)
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯 ...

恭禧考試通過的小朋友們,希望我的囡囡都可以pass!
今早佢先考完五級琴試,考完佢輕鬆晒,但我仲緊張唔知到時分數會係點?  我計有些結果是5week就有, 但助手話等7week...???

我囡囡英文唔好,所以揀咗考中文,但好多中文字唔識佢~有排學寫...

原帖由 mkwok 於 10-9-24 12:05 發表
各位媽咪,

妳地的小朋友考樂理係考中文定英文, 邊樣容易d, 長笛老師建議用英文, 但囝囝英文程度麻麻地, 能應付嗎?

恭喜呀 !  我女8月尾考, 可能到10月至有成績. 有d心急添   .
原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-19 01:29 發表
to be honest, 我有信心佢pass的, 當然merit就會開心d ("叮"就唔駛唸架喇, distinction機會同中六合彩差唔多)
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯 ...

醒目開學勳章

各位媽咪,

我報中、英譯本,到時可中英混合作答!

醒目開學勳章

原帖由 88violin 於 10-9-24 12:16 發表

今早佢先考完五級琴試,考完佢輕鬆晒,但我仲緊張唔知到時分數會係點?  我計有些結果是5week就有, 但助手話等7week...??? ...

試都考完了,一切已成定局,唔駛咁緊張,順其自然吧!
祝你囡囡有好成績!

原來可以中英混合, 咁都幾好喎.

原帖由 fcbttkw 於 10-9-24 13:34 發表

我報中、英譯本,到時可中英混合作答!

別低估孩子的能力﹐我全部學生(部份也是讀中文小學﹐英文程度麻麻地)都是跟我用全英語學習樂理﹐考時也是選全英的試卷﹐沒一點問題﹗大部份Distinction﹐其餘也全是Merit﹔學生都話好似跟埋我學英文0甘﹐一舉兩得﹐也更有自信。其實只要老師從一開始就用全英語教﹐就一定得﹗

各位媽咪,

醒目開學勳章 王國長老

標準時間係7 WEEK, 有可能早D
原帖由 88violin 於 10-9-24 12:16 PM 發表

今早佢先考完五級琴試,考完佢輕鬆晒,但我仲緊張唔知到時分數會係點?  我計有些結果是5week就有, 但助手話等7week...??? ...

收到了成績,阿女鋼琴都"叮"左,好開心!

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 10-9-25 11:10 發表
收到了成績,阿女鋼琴都"叮"左,好開心!

Congrat!

請問幾號考的?
是今早收到嗎?

多謝!希望妳囝囝/囡囡都取得好成績。我個女係8月11日考,其實上星期一已有成績,只是老師放假星期四才通知我。

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 10-9-26 23:41 發表
多謝!希望妳囝囝/囡囡都取得好成績。我個女係8月11日考,其實上星期一已有成績,只是老師放假星期四才通知我。

Thanks!  我都好心急,希望快d收到啊!

我女係8月26日考, 上星期六老師問我女收到成績未?佢另外一個學生己經收到幾日了。

8月24日至今﹐我有兩個鋼琴和四個小提琴學生考了試﹐我也很心急希望快d收到成績﹗

原帖由 blackbeauty 於 10-9-27 14:41 發表

Thanks!  我都好心急,希望快d收到啊!

我女係8月26日考, 上星期六老師問我女收到成績未?佢另外一個學生己經收到幾日了。
‹ 上一主題|下一主題