用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左
go

忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左

醒目開學勳章 王國長老

to be honest, 我有信心佢pass的, 當然merit就會開心d ("叮"就唔駛唸架喇, distinction機會同中六合彩差唔多)
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯拍子, 錯左分分鐘會fail, 我女有時唔夠專心就會成隻錯晒)
不過sight reading就唔合格喇  (唔好賴老師, 係我女有時表現太飄忽姐)

想問下各位高人意見: 我女2年前考2級, 今年考4級, 老師唔suggest跳6級, 佢話6級超級多scale, 練到喊, 寧願考5,7,8, 咁咪好似有排都未到岸??!!
(暫時計劃係下一個暑假開始準備5級樂理)

醒目開學勳章

好叻女呀
不過好多人都唔會級級考,我囡囡3,5,8咁考
上年考左3級,出年就5級,你共要考5次
囡囡會唔會覺得辛苦d呢?
不過我唔係鋼琴..係小提琴
anyway恭喜你先

簽名被屏蔽

Very Happy ar! Congrats

恭喜哂 ,做媽咪真係勞苦功高,要好好獎勵自己和囡囡。琴試要高分,關鍵就在signt reading 同aural test,妳由囡囡分數可以睇到,未來一年好好跟老師練好signt reading,下次考試就更有把握,學樂理對呢兩個考試項目有好大幫助,妳可以試下提早俾佢學。

純粹我個人意見,學習之道要循序漸進,現時流行補習班專教考試貼士,無形中削弱了學生自學能力。好多考完琴試學生之後無興趣再彈,正因為喺佢哋記憶中大部份時間都係練考試歌,無時間和機會俾佢哋領略到音樂廣和深。請原諒我咁長氣,如果唔啱聽,請多多包涵

醒目開學勳章 王國長老

多謝!
點會嫌長氣丫, 多謝晒tim啦
我女唔算急進喇, 佢未夠4歲開始學, 岩岩足10歲, 即時間上係剛好6年, 考左2次
中間都係彈好多其他歌, 係我女衰姐, 有時short到c (d)上一個音, 佢夠膽死話係m (真係爆炸, 連我呢個音樂白痴都知係錯啦), 老師 到幾乎一本書拍落佢個頭度
總之每次考試比賽都心驚膽跳

ming2,
辛苦你喇~! 忙完考琴又到音樂節了

簽名被屏蔽

Charlotte_mom, 恭喜哂!
我個女都係8月11日考鋼琴,考2級,不過我地未收到成績ar........
原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-19 01:29 發表
to be honest, 我有信心佢pass的, 當然merit就會開心d ("叮"就唔駛唸架喇, distinction機會同中六合彩差唔多)
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯 ...

恭喜你呀! 做父母見到子女有成績, 真係好高興呢! 我都等緊有呢一日!

恭喜呀!Merit已經好好,繼續努力!

我仔仔個琴老師成日叫我個仔出年考4級(舊年4月考咗2級,merit都冇,得118分),我就問可唔可以出年唔考住,遲些到ready就考5級,等幾耐唔係問題,但琴老師死叫我俾個仔考四級,話5級的歌唔適合我個仔彈,真係費解!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-19 01:29 發表
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯 ...
wbmom

咁你有無問老師點解?

因為5級o的scale多過4級好多?
D歌仔難過4級o個D好多?
抑或個老師無信心教5級?

原帖由 wbmom 於 10-9-19 20:46 發表

我仔仔個琴老師成日叫我個仔出年考4級(舊年4月考咗2級,merit都冇,得118分),我就問可唔可以出年唔考住,遲些到ready就考5級,等幾耐唔係問題,但琴老師死叫我俾個仔考四級,話5級的歌唔適合我個仔彈, ...

醒目開學勳章

恭喜晒!

我女8月26日考, 唔知幾時會收到成績呢?

弓起弓起~~
我都o岩o岩收到電話, 121分(5級)~~

原帖由 wbmom 於 10-9-19 20:46 發表

我仔仔個琴老師成日叫我個仔出年考4級(舊年4月考咗2級,merit都冇,得118分),我就問可唔可以出年唔考住,遲些到ready就考5級,等幾耐唔係問題,但琴老師死叫我俾個仔考四級,話5級的歌唔適合我個仔彈, ...

係呀,我都唔明,妳都無話即刻考5級。咁唔考試,琴老師有無話打算教啲咩嘢?

Charlotte_mom,我好奇問下啫,妳囡囡係咪學吓停吓咁?因為學咗6 年琴又彈咗好多歌,sight-reading應該唔錯,可能要同老師研究點樣改善,之後考試scales同 pieces無咁易攞高分,sight-reading可以拉高分數。

醒目開學勳章 王國長老

THANKS EVERYBODY
希望繼續聽到各位都有好消息

音樂人長老
我女係一直keep住有學, 不過除非考試比賽, 否則我平時好少捉佢練琴
我女好怪架........好難果d(十個有8個學生都要花d時間去攪), 我女又一take ok, 超低能果d佢就錯, 轉頭問佢仍又識架wor, 隻手就彷彿唔受控制咁彈錯, 我同老師都R晒頭

原帖由 音樂人長老 於 10-9-19 10:24 PM 發表

係呀,我都唔明,妳都無話即刻考5級。咁唔考試,琴老師有無話打算教啲咩嘢?

Charlotte_mom,我好奇問下啫,妳囡囡係咪學吓停吓咁?因為學咗6 年琴又彈咗好多歌,sight-reading應該唔錯,可能要同老師研究點樣改善,之後考試s ...

原帖由 小木偶媽咪 於 10-9-19 02:08 發表
好叻女呀
不過好多人都唔會級級考,我囡囡3,5,8咁考
上年考左3級,出年就5級,你共要考5次
囡囡會唔會覺得辛苦d呢?
不過我唔係鋼琴..係小提琴
anyway恭喜你先 ...

小兒10月初考3級violin,呀sir話佢 sight reading麻麻,minor有啲亂,只有3首歌仔好啲.會不會肥佬.請問有什麼要留意和經驗可分享下.我好擔心啦!!謝謝!

Congrat!! :) I should ask my student too while he had exam on 10/8!

醒目開學勳章

恭喜你和囡囡呀!

考完4級又考5級?之後先考6、8級,咁咪晒好多時間!倒不如用多D時間嚟預備考樂理和6級琴試;考咁多試,小朋友好大壓力架!!!

我見您地報喜, 我又報喜一下, 呀仔5月考volin grade 3 "丁"左, 我同miss都好開心, 呀仔第一次考琴, 有好成績, 之前大家辛苦&努力真係冇白費.
初初仲唸住呀仔會唔pass, 琴日終於收到ABRSM 張正CERT., 真係想"相"起張CERT.   
大家一齊努力.

原帖由 fcbttkw 於 10-9-20 11:29 發表

恭喜你和囡囡呀!

考完4級又考5級?之後先考6、8級,咁咪晒好多時間!倒不如用多D時間嚟預備考樂理和6級琴試;考咁多試,小朋友好大壓力架!!! ...

醒目開學勳章

原帖由 w_y 於 10-9-19 19:45 發表
恭喜你呀! 做父母見到子女有成績, 真係好高興呢! 我都等緊有呢一日!

agree

Charlotte_mom , 恭喜哂