用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 點解會揀天神嘉諾撒學校
樓主: paltiBB
go

點解會揀天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

I am also one of the old student of Holy Angels Canossian.  However, I am thinking to allow my daughter to study St. Mary or Maryknoll.  Is it possible for her to get in.  If she cannot get into both school, will she still stand a chance to go to Holy Angels Canossian?
As I was just came back from overseas, I am not in Hong Kong for more than 15 years.  Hope you can help and give me some advise.

Many thanks for your great help.

天神對學生的要求不只是求學問, 在禮貌, 品格, 清潔, 宗教, 要求都好高

如果你身穿校服就就唔可以周街玩, 仲有唔可以周街食野, 俾老師見到就大件事...

一直佢地都好多學生升st mary (40人有30個升到), 如果你唔好好預備自己st mary的本校學生會睇你唔起.

請問你們嘅小朋友係咪全都讀根德園呢? 好想個女讀天神嘉諾撒學校, 但仍收生應視付個小朋友讀咩幼稚園

感激!

天神是津校, 學校無權選學生, 所以讀咩幼稚園都無關。

不過作為家長月若目標是天神, 則應了解學校, 培養子女能適應該校, 否則入了也讀得不開心, 又或跟不上。

我女是讀KV, 但只等緊自行結果, 也不只能否被取錄。

天神由上年開始已是 100% 可以直入 smc 中學. 當然, 有些小朋友會選擇其它中學 / 去海外升學, 所以, smc中學仍有位可以收出邊d學生.

原帖由 史科菲 於 11-9-18 17:18 發表
天神對學生的要求不只是求學問, 在禮貌, 品格, 清潔, 宗教, 要求都好高

如果你身穿校服就就唔可以周街玩, 仲有唔可以周街食野, 俾老師見到就大件事...

一直佢地都好多學生升st mary (40人有30個升到), 如果你唔好 ...

原帖由 yinglongma 於 11-11-11 18:47 發表
天神是津校, 學校無權選學生, 所以讀咩幼稚園都無關。

不過作為家長月若目標是天神, 則應了解學校, 培養子女能適應該校, 否則入了也讀得不開心, 又或跟不上。

我女是讀KV, 但只等緊自行結果, 也不只能否被取錄。 ...

yinglongma,

Please check pm, thanks!

天神收咗小女,勁開心,3晚訓唔著。天神係津校,學生來自五湖四海,唔似直資私立一樣唔叻唔收。要令到一班背景同資質唔同的學生,全部達標入到St Mary,唔谷唔嚴點得。昨日到學校登記,見到一班學生粒聲唔出排好對上音樂堂,唔會傾計,就知學校有幾嚴。無千禧校舍,無游池球場,小小校舍,St Mary 能100%全收,就知道乜野叫禾稈蓋珍珠。

醒目開學勳章

想起囡囡今年小一扣門成功, 我都係開心到羅住張註冊證睇完又睇, 好似發夢咁, 可惜唔記得scan就比學校收回了.

放心, 天神絕對係一間好學校, 小朋友升小一適應很快, 學校安排很細心!

絕對同意,學習氣氛很好,能入學的真的要好好珍惜。

天神是津校,可以扣门??请分享,谢谢!

可以叩門,好似係考筆試。

Yinglongma,

Pls check pm.  Thanks.

Suet07,

Pls check pm.  Thanks.

請問在第一輪跨區收生入天神的機會是否好微??

我覺得間學校好好, 校長有愛心, 有目標, 好開心阿囡正在此讀書. 她是第一階段收生的.  功課同程度是有要求, 但我很欣賞老師和校方都細心安排不同能力的同學步向同一水平的目標. 想順利入一條龍中學, 當然要有要求, 就如若你想囡囡入DGS, 學校會否沒要求, 就個個學生出來表現出色?  

不過, 我相信選校也要看小朋友的個性. 如入讀天神, 那些坐不定, 不喜歡做功課, 怕寫字, 做事慢慢來的小朋友, 小朋友和家長可能會讀得辛苦D. 我欣賞學校在校園氣氛上, 品德培育上花了重要的功夫(不是打駡), 同學都開心地上學.  我聽講一些有家姐在天神讀的家長講, 天神近一兩年的學術要求確實提高了很多, 課程深了, 功課也不少, 但德育是良好的.  

回覆:angelsmama 的帖子

St. Mary 同是中文小學。

‹ 上一主題|下一主題