用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 點解會揀天神嘉諾撒學校
go

點解會揀天神嘉諾撒學校

學校雖然口碑好好, 可惜校長給我感覺心高氣傲, 覺得學校唔憂收生, 成績唔好請你自動退學, 在咁既環境中, 小朋友要承受很大壓力, 請問各位家長點解仍選天神嘉諾撒學校 ???
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

del del del del

我從來不覺得校長心高氣傲.反而,佢我覺得校長係一個好有愛心同使命既人.
當然,報得天神,就預左學校有要求架啦. 呢個世界邊有又可以"它條",又可以接龍升中咁便宜既事. 學校就算想HEA,中學都唔會比佢地HEA啦

原帖由 paltiBB 於 10-9-18 15:46 發表
學校雖然口碑好好, 可惜校長給我感覺心高氣傲, 覺得學校唔憂收生, 成績唔好請你自動退學, 在咁既環境中, 小朋友要承受很大壓力, 請問各位家長點解仍選天神嘉諾撒學校 ??? ...

學校有要求係好多人都知
可以入讀天神的人都預左(包括我)

不知是否因為有某些壓力呢?

要求過高

一個剛從幼稚園升小一的小朋友,實在是有點兒那個

有要求是對的,我十分認同,但是不是應該比一點時間小朋友呢?

希望學校別把學生過早定位吧.

醒目開學勳章

栗子媽媽,

我同意您所講!

我覺得天神是一間對學術有要求的學校.  小朋友能否適應關鍵在於家長是否認同及配合。

以往ST. MARY 中學係好多BAND ONE TOP 學生就讀的學校, 所以她們的課程水平較其普通中學為高。

老實講, 一條龍學校是有接龍及脫龍基制, 當然這些事大家都唔想發生在我們身上.  

原帖由 栗子媽媽 於 10-9-18 22:25 發表
我從來不覺得校長心高氣傲.反而,佢我覺得校長係一個好有愛心同使命既人.
當然,報得天神,就預左學校有要求架啦. 呢個世界邊有又可以"它條",又可以接龍升中咁便宜既事. 學校就算想HEA,中學都唔會比佢地HEA啦

...

原帖由 栗子媽媽 於 18/9/2010 22:25 發表

...

各位家長諗吓,接龍中學係邊間先?係St. Mary喎,冇要求點接呀,唔通你想囡囡將來升讀一間band 1尾甚至band 2既中學咩

回復 3# 晶瑩剔透 的帖子

其實從老師的角度來看,分班試可以讓她們更清楚各個學生的能力,從而施教,像副校長所言,放幾個不同程度的小孩一起讀同一level的英文書,對誰都不好。最重要的是孩子有進步及最終達到學校定下的水平。

唉, ST. Mary 百年名聲, 結龍之後要全收, 佢都好大壓力...

其實分班都係好事,大家都可以對號入坐,唔洗有D學生跟唔到又要迫主去馬,到頭來攪到根基打唔好想追都難,掂果D就陪住人HEA到懶晒冇晒鬥心,而且每班老師都會時常開會留意學生既學習情緒.而且返正都個個可以直升ST MARY咩班都唔太重要,返而大家最重要係打好根基,基石打得好咩班都唔太重要,返而大家最重要係打好根基,基石打得好要追一D都唔難.而事實真係咁而有好多學生成績係進步不少.

咁辛苦點解都要揀天神??
咪就係大家都想小朋友將來可以讀到BAND1英中囉,但係又有邊間學校冇要求都可以考入BAND1英中呢!
家長有要求所以都須要一間有要求既學校.可以保証入到BAND1英中,而點樣保証到接龍學校係BAND1就要睇我地小朋友既成績喇!所以都唔好諗住入得黎一條龍上就HEA住讀呀!家長們加油呀!!!!
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

天神嘉諾撒學校一條龍升St. Mary

若 有幸入到的話, 緊要努力啦, St. Mary係全港首十位的的. 咁好條件都唔努力就真係不如將個學位俾d真係讀書的小朋友喇....

一條龍 升St. Mary喎

原帖由 paltiBB 於 10-9-18 15:46 發表
學校雖然口碑好好, 可惜校長給我感覺心高氣傲, 覺得學校唔憂收生, 成績唔好請你自動退學, 在咁既環境中, 小朋友要承受很大壓力, 請問各位家長點解仍選天神嘉諾撒學校 ??? ...

一條龍 升St. Mary喎~~~  幾多人都無機會掂到車邊, 努力

因為是一所天主教學校, 及近屋企, 及師資好及學風好, 不想女兒入讀男女校~!

請問哪間幼稚園比較多機會考到天神嘉諾撒學校?THX

每一間嘅機會都咁低,是關得好少好少位。

小女現年K2, 明年都會選天神, 原因好簡單, 自己是舊生, 只有選母校才有20分.
天神一直都是ST MARY的附小, 以前最TOP的同學一定去哂ST MARY, 程度深不是今時今日的事. 成績最差的同事, 升中也不會沒有中學收. 我對天神的認識是各方面都很好(包括校風,宗教氣氛,校長及校監), 當年是英文語境不太足夠. 現在不知道了. 我現時唯一擔心是宗教氣氛太好, 女兒會響往了天主教(因我們是基督家庭). 同意上述家長所言, 選天神一定不可以HEA住讀, 要HEA讀則要選要求少一點的學校.

依家要讀一間有點名氣的學校都不可以 hea 啦. 最近我地撞返k3同學仔, 佢派左去x天. 都是每星期中英 dict. 考試平均分 8x 都說是 below average. 你說可不可以 hea 呀.

只有一句, 依家d小朋友讀書真係辛苦過以前好多. 不過, 如果佢地慣左又好 d.

在天神,平均8X分真的是好低, 我2X年前平均分70幾接近80是全班考三名內的(倒數呀!) TOP STUDENT是平均分9X接近100的, 而且他們的平均分差距只有0.幾分.
不要以為天神與St Mary接龍後才要求高, 是數十年來也是這樣的. 其實當年勁的同學全部都升哂去St Mary. 這是學校的文化, 不認同的就要揀其他學校. 以免後悔啊.

醒目開學勳章

p.1  p .2  平均分就 8x 算尚可, 到左 p.3 以後平均分就好多得 8 頭, 7 尾. 有 9x分 可考全級頭幾位. 因為p.3 後程度深左好多, 部份問題已經係要分析及個人意見作答. 很難取得高分.

原帖由 yinglongma 於 11-2-23 17:32 發表
在天神,平均8X分真的是好低, 我2X年前平均分70幾接近80是全班考三名內的(倒數呀!) TOP STUDENT是平均分9X接近100的, 而且他們的平均分差距只有0.幾分.
不要以為天神與St Mary接龍後才要求高, 是數十年來也是這樣的.  ...

bobo, 你竟然仲有上BK!!!

醒目開學勳章

haha ....多數深夜時分, 減下壓 !

原帖由 shirleychloe 於 11-3-13 13:21 發表
bobo, 你竟然仲有上BK!!!