用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K3畢業禮 (根德園家長親子旅行)
樓主: TszWun
go

K3畢業禮 (根德園家長親子旅行)

真係好多謝sunny和各家長嘅勞苦,我哋一家人都玩得好開心,特別係我囡囡kennice leung,有個好難忘嘅學校旅行比佢!非常感謝!另外,我已响facebook度download咗啲相,唔想再麻煩你晒比我,真係好多謝你!

Sunny,

如果冇你, 呢次旅行好難咁成功, 總之, 感激、感激再感激!

真的得羡慕各位能參加K3旅行,可惜小朋友一早報了名參加其他活動,看著一步一步成事,加上人人都開開心心,不知會不會還有K3的聚會呢?

首先, 好多謝大家能夠享受今次既旅程,
需然很多事情都未能盡善盡美!
但知道大部份人都能夠開心愉快,
我都感覺到十分高興!!!

老實同大家講, 攪一次旅行, 真係好多野要整!
由開始籌備,預備行程,派傳單,收錢,買禮物,講價,揾魔術師,安排當日行程,整理人名表,試題,到同導遊商量行程......
簡直好似變左自己份正職一樣!
最煩應該算是收錢及安排行程方面問題.
合共72個家庭, 每次入錢都要check數,
中間亦牽涉過退錢問題,一大推帳目真係攪到頭都大!
然後又要再安排行程!
怎麼樣另到小朋友會覺得開心,而大人亦都會享受既旅程呢?
這些問題都是點難度! 買下小禮物都好似没有太大新意,
所以我選擇了找魔術師哥哥來表演!!!
這項目我没有公開給大家知是想給大家一些驚喜! 希望大家唔好介意!
而最後都能夠讓小朋友開心愉快既旅程,這個亦都是我最想要到既結果!

好多家長都話今次旅行好超值,好抵! 2百元有buffet食,又有表演睇,仲包埋車錢景點費用~~
其實我都得係架!
但我覺得既"抵"不是在於金錢, 而是大家小朋友能夠聚在一起, 渡過一個愉快星期天!
一百幾拾我相信對大家家長不是一個大數目.
但試問歡樂又怎能用錢來衡量呢?
小朋友之間既友誼,歡樂, 有時連我們成年人都未必能夠替代!
希望今次旅行都能夠給他們一次愉快回憶!

今次旅行另外一個問題是夾著中間是中期考試,
我一開始攪旅行時候,己經問過老師及主任能否知道日期.....但答案是冇可奉告!
結果真係撞到正一正!!!!!
當知道這幾天要考試之後, 真是十分惆悵!! 簡直是晴天霹靂~~~
跟住仲要比人話庸人自擾, 唔好自己攞來煩........
但我真的不想小朋友因今次旅行而另到成績有所退步,
再者,今次考試對一些需要叩門的小朋友很重要!
所以才出此下策, 給小朋友一些小練習!
希望大家唔好介意讓小朋友玩之如仲要做練習啦!

畢竟學校也没有這類型活動,
大家亦好難有一個環境讓大家家長認識!
我都好明白大家好想有這樣活動
而來緊會否再攪多一次畢業party,
現在也很難說!  
點解?其實唔係我懶....
我曾經為旅行既事晚上訓唔著!
2百幾人聽我安排, 稍有差遲,
大家就要陪我一齊受苦, 最擔心還是小朋友....
攪這樣大的function實在有小小壓力!
幸好天工做美, 上天給了我們這個月一個最和暖的星期天!
真的還要多謝上天! 哈哈哈哈!
畢業party遲一些再算吧! 希望再有機會先到大家!

今次旅行都出現一d蝦碌野...
比錯銀行名呀, 攪錯集合地點呀...
仲有喎...原來份練習都有小小錯喎,
還要++幫忙提出來才知道, 真是不好意思!
因攪錯事而另大家多做了工夫! 在此說聲不好意思!

相片方面, 因為人數太多, 要曬反咩no.比大家都有d難度!
不如我再執一執d相,再响呢到比條link大家download反!
facebook板本會lost左好多, 大家唔洗download住!

原帖由 TszWun 於 11-1-25 14:21 發表

由開始籌備,預備行程,派傳單,收錢,買禮物,講 ...
真的佩服你,啲相慢慢先搞,最緊要係你有無好似我哋咁,去享受今次親子假日遊?祝你和家人新春愉快,身體健康,事事順利!

Sunny,
真不知如何說, 實在非常感謝你及太太的悉心安排, 攪一個二百多人的旅行實在不易, 加上太多年幼小朋友, 相信你必花了無比心機。
我仔仔皓霖同女女都玩得非常開心, 不停問我幾時再有機會。加上女女有機會俾佢在台上表演, 佢不知幾滿足, 對於一個三歲小女孩真是難忘經驗呢, 有錢也難買到。

我與老公都非常ENJOY, 真的十分十分感謝.
當然都要感謝為我們三號車服務的MANDY, 佢由車頭走到車尾, 又由車尾走回車頭, 多次來來回回, 非常落力。其實是次旅行亦讓我認識了不少仔仔同學仔的父母, 大家有機會交流交流, 而且可知多D仔仔與同學仔相處的情況, 實在非常藉得。
我與老公都感覺到KV學生的父母都非常友善。
祝願大家健健康康!!

原帖由 TszWun 於 11-1-24 10:14 發表
今次旅總算完滿結束,
希望大家都會覺得滿意!
其實都有好多家長响今次旅行幫手,
响到都要多謝佢地:

wen(家長)----幫忙策劃今次旅行,旅行做試題都係佢幫手想出來!

peggy(家長)---大家做一開始一份貼貼紙習作是她做 ...

SUNNY,
其實我覺得好掂WO,至於你說的問題,我覺得唔需要太過介懷LAW,因你已是一個好好的攪手和細心.如有人抱怨,都是佢問題而不是你的問題.我真係好多謝你就真.
至於D相,我諗大家都會自己有影,不如你就攪左自己過年D事先LA,再得閒先POST出來給我們看.我諗大家都可以等既.仲有一星期就過年LA.快快去辦年貨仲好LA.

Sunny,

其實我都覺得你同太太攪今次嘅旅行, 巳經係盡善盡美了, 你地背後心力交瘁的付出, 實在不難想像, 記得上次攪的那次旅行, 你病住都要出黎撑大局(果次我估都係為攪旅行事, 而"吽"出病的, 唔知有冇估錯), 而今次, 你地再不辭勞苦的再籌備旅行, 所需之勇氣, 實在令我地唔知點感激好! 每次我問你籌備上嘅事情, 你都只輕鬆說都冇乜野攪啫, 你真係好為得人!

果日見你係一攞就咁多袋禮品, 又從公文袋拿出成半尺厚嘅文件/練習, 都忍唔住大聲"嘩"咁叫左出黎, 一定花了你們不少心機同時間! 在此一定要向你同太太致敬!
收費方面, 我絕對認為你係試過講價講到牙血都出埋果隻, 因為絕對係超哂值, 冇得頂!

日期撞正考試並非你/我們控制得到, 有心想爭取好成績的, 自然一早溫好書, 你不用太掛心!

Sunny, 要說唔好意思, 其實是"我們"!

今次旅行, 我自己屋企都有件大事......
大家有冇發覺不見了我太太.....
其實係响月中有一個不好消息,
就是我太太的女麻女麻過了身...
22/1是在殯儀館出殯, 23/1九時正要上山,
如果我只是參與者, 我將會缺席今次旅行!
但是我是攪手, 那可能不到呢....
結果就是我太太送女麻女麻最後一程!
而我就去了旅行....
希望女麻女麻早日安息及不會怪我!

Sunny,
Mandy講得好啱,你已經做到100分滿分,千祈唔好俾咁多壓力自己,仲要麻煩到你太太幫手,我哋一班家長真係唔好意思至真!講真,假如要我獨力去構思﹠組織咁大型嘅活動,自己亦無勇氣﹠信心,你同你太太﹠其他有份幫手嘅家長真係無得頂㗎!

回復 2# TszWun 的帖子

Sunny,

聽到呢個消息唔知仲要講咩多謝你和你太太,我衷心的欣賞﹠尊重你和你太太,may god bless you & your family!

原帖由 Camom 於 11-1-26 11:47 發表
Sunny,

聽到呢個消息唔知仲要講咩多謝你和你太太,我衷心的欣賞﹠尊重你和你太太,may god bless you & your family!

me two!

原來你家發生那麼大的事, 希望Samantha 嫲嫲安息, 不要太難過, Sunny, 請代我們問候她吧!

貢獻勳章

Sunny,大家男人老狗,唔駛多講0野! 反而我太太問我,點解當日同你無乜交流?我答佢話,Sunny 咁忙,唔好煩人地啦! 下次有機會再同你傾過 ! 或者在 FACEBOOK 上再"吹"過啦 !

Anyway, thank you for the great picnic !!!!!!!!!

回復 10# TszWun 的帖子

Sunny,
The trip you organized were perfect in respect of the price we paid ( esp. magic show and lunch buffet in a hotel!!! not those bbq lunch in a playgound) & REMEMBER: our main objective of this trip was to provide a chance for KV kids to gather and play since school wouldn't organize this.
As such, you shouldn't care abt any parent complaining abt any defects of the trip ( if any) coz without your initiation, this trip wouldn't be organized.

向Sunny及family敬禮!
為義工家長們鼓掌!
無言感激......

回復 284# TszWun 的帖子

Hello Sunny,

我係4號車44號小朋友的家長, 我們一家都很感恩及感謝你和太太, 與及義工家長們的幫忙. 更深感抱歉這次籌備令你增加不少的壓力.

其實你本來想為仔仔將來有個難忘的記憶而舉辦這次親子旅行, 雖然過程中真的為你及太太帶來煩重壓力, 但相信你仔仔將來知道爸爸媽媽曾為自己所付出的一切, 必定感恩感動. 而且, 你們其實亦令到很多有份參與的小朋友及家長都一樣得到快樂難忘的回憶, 相信如果沒有這個大型的旅行, 小朋友這3年幼稚園校園生活的回憶…就會欠缺了這一頁快樂的色彩.

我小朋友至今仍很開心, 仍常說想好似上次咁和咁多同學仔再一齊去旅行呢. 所以想藉此再次真心感謝你及太太的心思, 與及無私的付出, 令我們一班參與的家長及小朋友都有快樂難忘的回憶.

預祝你和太太及兩個仔仔都 新春愉快,身體健康,事事如意!

無言感激......

Marcus媽咪

大家好!!

多謝大家安慰及支持,
响度我唔再每個人回覆感謝啦!
希望大家都可以過一個開心愉快新年,
上年實在發生太多不愉快的事(我指我自己),來緊一年希望所有事情都可以順順利利!
大富大貴我想唔係必要!
但身體健康,家庭開心愉快就一定要有!
希望人人如是

d相終於做好晒!
大家可以响呢條link download反,
呢個version係完整板本,
可以拎去晒大相都冇問題!

http://www.sendspace.com/file/ar0868

裡面有6張相, 合共44M左右,
D相都執過小小, 希望大家滿意!
而我既任務終於完成!
希望遲d再見到大家

Sunny,

看到你的真情剖白後, 真的不知道要說些什麼去多謝你. 你為我們共攪了三次旅行, 三次我都有參加, 記得去年旅行, 你2個小朋友唔舒服, 所以你太太及兩個囝囝都沒有參與, 但你是攪手, 你唯有獨自前來, 今年也是一樣, 太太家人有事, 你也是照常嘻嘻哈哈出現, 我想心裡一定不好受.  我記得問過你幾次, 太太為何沒來, 你只是支唔以對, 我想你不希望我們不開心吧.  你就是這樣一個為別人設想的人, 識到你真是幸運.  不過我覺得有事攤出來分擔不是更好嗎?  我相信大家如知道你有事一定會出來幫手的.  我們當然希望你6, 7 月時會攪多次聚會, 不過如果太辛苦, 就無謂勉強了.  祝來年順順利利!!

Sunny,
艱難的時刻總會過去,抱著回憶,勇往直前,繼續開拓自己和家人的美好將來,無論如何,這兒仍有一班願意分享喜怒哀樂的家長,只要肯講出來,大家一定樂意與你共渡時艱,能認識大家,也算是緣份,在此仍要向你和太太說一聲:謝謝您們!