用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 禧年小學校風??
go

禧年小學校風?? [複製鏈接]

各位家長好~

請問禧年小學校風如何? d學生乖唔乖?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 leeyin 於 10-9-18 05:03 發表
各位家長好~

你好呀, 我試下答下你.
禧年小學校風如何? 我呀囝今年升小三, 過去2年我見學校d 老師都唔錯, 小一係2個班主任, 照顧小朋友方面都幾好, 今年小一小班教育學(不過好似都26/7人一班). 小一小二老師普遍都好有愛心, 小朋友都喜歡返學. 小一時老師仲會因應學生唔同學習能力幫助佢地.
校長幾乎每日返學放學都會企係門口, 觀察學生.

d學生乖唔乖? 禧年學生大多數來自富安, 錦泰, 市中心, 一般來講都ok, 當然一定會有些學生乖, 一些唔乖, 不過'村童' 比例上好少.

禧年都算係一間傳統小學, 功課都幾多, 一年4次考試 (都幾多學校轉左3次). 小三開始分精玲班同補底班, 一班內學習進度就更加可以一致.
上星期你有無去參觀學校?

我囡囡今年讀小一, 一班有27人, 有兩個班主任, 小一是活動教學, 平均每日有3-4樣功課, 星期六日假期有6-7樣, 每日校長或副校長,主任都會在門口等學生返學, 校工及嬸嬸都好親切... 有時見放學d學生都ok....

原帖由 leeyin 於 10-9-18 05:03 發表
各位家長好~

KenixSoSum and km1357, what would be your comments/opinions about school principal?  He seems to be very quite, lack of self-confidence.  At least that was the 1st impression from the school open day seminar...

I can't recall that he speaks more than 10 sentences during the whole seminar...

其實我又覺得個校長ok喎,起碼不是一人管理囉, 係由一個組織去管理, 所以對上一次的簡介會, 佢須然說話唔多, 但就好比機會其他的主任老師去發言.. 而整體的管理係比教實務.. 而我與他亦曾有機會直接交談, 他亦是一個很健談的人。

原帖由 kelvlam 於 10-9-20 11:50 發表
KenixSoSum and km1357, what would be your comments/opinions about school principal?  He seems to be very quite, lack of self-confidence.  At least that was the 1st impression from the school open day  ...

醒目開學勳章

原帖由 kelvlam 於 10-9-20 11:50 發表
KenixSoSum and km1357, what would be your comments/opinions about school principal?  He seems to be very quite, lack of self-confidence.  At least that was the 1st impression from the school open day  ...

校長確實係一個踏實型, 不多說話 (吹水), 不過如果你和他討論問題, 佢又會好樂意同你share心得, 你有建議佢又會聽同考慮. 亦至少唔係d 獨裁型.
‹ 上一主題|下一主題